„La Grande bellezza” și „Son of Saul”, pe TIFF Unlimited
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-grande-bellezza-si-son-of-saul-pe-tiff-unlimited/

Bucurie şi tragedie, opulenţă şi lupta pentru supravieţuire – două filme remarcabile, complet diferite, se văd gratuit pe TIFF Unlimited pe 9-10 mai, în Oscar Weekend: „La Grande bellezza”/ „Marea frumuseţe” şi „Son of Saul”.

Un articol de Liliana Matei|8 mai 2020

Bonus: Nunți, muzici și casete video, un documentar premiat despre culisele fascinante ale nunților românești. Filmele pot fi văzute gratuit doar la ora anunțată, de pe teritoriul României, după care vor rămâne disponibile pentru abonații unlimited.tiff.ro.

Tot începând din weekend, pentru abonați, un minunat new entry: „Chipuri, locuri” de Agnès Varda și JR.

Sâmbătă, 9 mai, 21.00

La Grande bellezza

Regia: Paolo Sorrentino

Un festin vizual, cu scene de-o frumusețe rară, într-un film care i-a adus regizorului serialului The Young Pope o mulțime de premii și reputația unui creator cu o semnătură inconfundabilă. Amintind de „La Dolce vita” al lui Fellini, filmul îl urmărește pe Jep Gambardella (Toni Servillo), regele autoproclamat al lumii mondene din Roma, ajuns acum la 65 de ani, privind lumea opulentă și decadentă din care a făcut parte, spre finalul marii petreceri. Costume de Giorgio Armani și Laura Biagiotti. Filmul a primit Oscar, Globul de Aur și BAFTA – Cel mai bun film străin și a participat la Competiția de la Cannes

Duminică, 10 mai, 21.00

Son of Saul

Regia: László Nemes

Un debut remarcabil, puternic stilizat, despre unul dintre cele mai dramatice momente din istoria omenirii. Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau. În timp ce lucrează la unul dintre crematorii, deţinutul maghiar Saul (Géza Röhrig) descoperă trupul unui băiat şi e convins că acesta e fiul său. Saul îşi asumă o sarcină imposibilă: să-i ofere băiatului funeraliile cuvenite.

Un rol important în film îl are actorul clujean Levente Molnár. Filmul a primit Oscar – Cel mai bun film străin, 2015 și Marele premiu al juriului, Premiul FIPRESCI – Cannes 2015

Sâmbătă, 9 mai, 17.00

Nunți, muzici și casete video

Regia: Tudor Giurgiu

Inimioare și trandafiri, poze în parcul central, mirele ținând mireasa în palmă, generice de efect și trucuri pe care meseriașii nunților locale le perpetuează cu mândrie profesională. De la George, cântăreţul din Oneşti întors acasă după o carieră pe Broadway, până la fotograful de sat Petru Mânici, electrician de mină în Petroşani, documentarul îi urmăreşte pe câțiva dintre cei care, cu mai mult sau mai puțin talent, muncesc ca să ai o amintire de la nunta ta. Ceva frumos. Filmul a fost nominalizat la Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar, 2009

Nou pe TIFF Unlimited

Chipuri, locuri

Regia: Agnès Varda și JR

O experiență tandră și emoționantă despre bucuria de-ai descoperi pe ceilalți. Agnès Varda, una dintre cele mai importante figuri ale Noului Val francez, la 89 de ani, și JR, un fotograf hip de 35 de ani, călătoresc prin sate din Franța, în camioneta lui JR transformată în studio foto. Împreună, descoperă poveștile localnicilor și le transformă portretele în imense fotografii murale, spre uimirea și încântarea lor. Fermecătoare incursiune despre cum arta celebrează viața și despre prietenie. A fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun documentar, 2018. Filmul este disponibil pentru abonați.

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.