La limita de jos a cerului – Premiul criticii internaţionale în Germania
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-limita-de-jos-a-cerului-premiul-criticii-internationale-in-germania/

Filmul „La limita de jos a cerului”/ „The Unsaved”, în regia lui Igor Cobileanski, a câştigat Premiul criticii internaţionale – FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus (Germania).

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Filmul „La limita de jos a cerului”/ „The Unsaved”, în regia lui Igor Cobileanski, a câştigat Premiul criticii internaţionale – FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus (Germania).

Premiile au fost anunțate la gala de închidere de sâmbătă, 9 noiembrie. Juriul FIPRESCI a apreciat „extraordinara reușită a unui regizor aflat la început”.

„Filmul spune o poveste simplă – aceea a unui tânăr care încearcă să se adapteze la realitățile dure ale lumii capitaliste – însă o face extrem de subtil și cu atenție deosebită pentru detalii. Evită clișeele cinematografiei post-sovietice și refuză să se complacă în autocompătimire. Personajele lui, întru totul individualizate, sunt creionate cu realism, compasiune și din când în când cu umor, conferindu-i poveștii puterea unei parabole”, se arată în argumentul criticilor din juriu.

Înființat în 1991, cu intenția de a reuni cele mai interesante propuneri cinematografice din  Europa Centrală și de Est și de a le promova pe piața germană, Festivalul Internațional de Film de la Cottbus a devenit unul dintre cele mai importante evenimente de gen. În fiecare an, Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI) acordă un premiu unui film din competiție.

Un deltaplan stricat, La limita de jos a cerului

La limita de jos a cerului” a avut premiera mondială în această vară, în competiția East of the West a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary,  și a fost selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia și la Festivalul Internațional de Film „Molodist” de la Kiev.

Citiţi şi: La limita de jos a cerului. Exerciţiu de echilibristică

Viorel (Igor Babiac) este un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său (Sergiu Voloc) îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte (Ela Ionescu) urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă.

La limita de jos a cerului - Igor Cobileanski

Igor Cobileanski, regizorul filmului „La limita de jos a cerului“

Scenariul este semnat de Igor Cobileanski și de Corneliu Porumboiu. În distribuție apar Igor Babiac, student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău,  Sergiu Voloc – actorul distribuit de Igor Cobileanski în toate scurtmetrajele sale, Ela Ionescu, actriță de teatru din București, Igor Caras-Romanov și Angela Ciobanu.

Imaginea poartă semnătura lui Oleg Mutu, iar montajul a fost realizat de Eugen Kelemen și Cristina Ionescu. Producător este Alexandru Teodorescu, de la Saga Film, iar producător executiv și story editor, Mihaela Popescu.

Info:

„La limita de jos a cerului” a primit o finanțare de 1.282.395 de lei din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Scenariul a fost dezvoltat cu sprijinul rezidenței la Atelierul Cinefondation, un proiect al Festivalului de la Cannes.

Foto credit: Evghenii Morari, La limita de jos a cerului

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.