La o aniversare Hariclea Darclée
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-o-aniversare-hariclea-darclee/

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

Un articol de Liliana Matei|10 iunie 2021

Sunt celebrate încă şi încă o dată gloria muzicii, gloria cântului, împreună cu cele mai frumoase voci ale noilor generaţii, cu miile de spectatori prezenţi de fiecare dată la Concertele Extraordinare de pe Esplanada Dunării sau în teatru şi cu sutele şi sutele de mii de telespectatori.

De-a lungul anilor, aceste pasionante evenimente au readus în conștiinţa naţională şi internaţională numele Haricleei Darclée, prima soprană a lumii timp de trei decenii, magnetizând energii şi talente noi, venite să înveţe, să se autodepăşească, să aducă încântare oamenilor.

Această importantă ctitorie culturală, susţinută cu dăruire şi dragoste de brăileni, de autorităţile locale şi naţionale, ca și de presă, de radio şi de televiziune, onorează numele sopranei căreia compozitori de faimă i-au dedicat nu mai puţin de 13 opere, cântate de ea în premieră mondială, printre care La Wally de Catalani, Iris de Mascagni ori Tosca de Puccini.

„Scopul Festivalului şi al Concursului de Canto, scopul Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, a fost în ideea mea”, mărturisea Mariana Nicolesco încă de la prima manifestare, din 1995, „acela de a cinsti numele Haricleei Darclée, afirmând totodată şi valoarea trecutului nostru în muzica de operă. Şi asta, aprinzând în noile vocaţii flacăra perfecţiunii, transmiţând tinerelor generaţii adevăratele tradiţii ale artei cântului, ilustrate de ea, şi pe care le-am dobândit eu însămi de la maeştrii mei şi de la artiştii de seamă alături de care am apărut de atâtea ori pe scenele lumii”.

Fiecare seară, fiecare concert, fiecare recital, fiecare reprezentaţie de opera, ca și fiecare dintre conferințele prezentate de medicul foniatru Stephan Poen, doctor în muzicologie, a însemnat un omagiu adus, an de an, moştenirii muzicale naţionale şi universale.

Toate acestea se reflectă în cuvintele Directorului Festivalului de la Salzburg, Josef Hussek, care declara: „Nu cunosc niciun alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele la un nivel atât de înalt ca acela dedicat Haricleei Darclée. Această manifestare, creată de Mariana Nicolesco, e mai mult decât un concurs de canto obişnuit, este totdeodată competiţie, Master Class şi adevărat Festival al Muzicii. Iată ce o face incomparabilă şi unică”.

Minunate sunt mesajele de pretutindeni venite în aşteptarea viitoarelor evenimente Darclée, iar acum, la aniversarea naşterii celebrei soprane, avem bucuria reîntâlnirii cu tinerii interpreţi și capodoperele muzicii la Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée aşezate sub Înaltul Patronaj UNESCO. Astfel vom putea urmări Concertul de Gală intitulat În universul Haricleei Darclée joi, 10 iunie, la ora 22.00, la TVR3 şi Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării Gloria Cântului, Gloria Ţării, cu Orchestra Festivalului Darclée, Corul Filarmonicii George Enescu şi cu tinerele voci sub bagheta Maestrului Marco Balderi, cu toţii ovaţionaţi de un public entuziast, duminică, 13 iunie, de la ora 19.00, la TVR3.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.