La teatru, cu avionul
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-teatru-cu-avionul/

În Bucureşti în toamna lui 2014, au avut loc cinci festivaluri de teatru. Dar a sosit timpul să ne îndreptăm atenţia şi către oferta teatrală pe anul 2015, din afara graniţelor României. Ce se întâmplă dincolo?

Un articol de Judy Florescu|26 octombrie 2014

Dacă ai avea ocazia să participi la un festival de teatru internațional, care ar fi destinația pentru care ai opta: Franța, America de Sud, Africa de Sud, Irlanda sau Marea Britanie? Am făcut un mic sumar al unora dintre cele mai neconvenționale destinații de călătorie pentru vizionarea unui spectacol de teatru.

O vacanță cu prilejul unui festival de teatru într-o țară străină care adună mai multe culturi în același timp în același oraș poate reprezenta un motiv de îmbogățire a cunoștințelor legate de artele spectacolului.

Festivalul de Teatru Ibero-American (4-20 aprilie 2016) –  La fiecare doi ani, Bogota devine cea mai mare scenă de teatru a lumii.  Timp de 17 zile, cele mai importante trupe de teatru de pe cele 5 continente se adună în capitala Columbiei, transformând-o în Orașul Teatrului Mondial. Din programul festivalului fac parte spectacole de teatru clasic, dar și spectacole de dans, circ, concerte, teatru de păpuși, pantomimă, arte performative și muzică clasică. Festivalul de Teatru Ibero-American a fost creat în anul 1988 de către actrița Fanny Mickey și de către dramaturgul Ramiro Osorio, și a fost lansat cu ocazia aniversării a 450 de ani de la atestarea documentară a Bogotei.

Festivalul Național al Artelor (2-12 iulie 2015) – Cel mai mare festival desfășurat în Africa de Sud, în Grahamstown, Festivalul Național al Artelor, reprezintă o tradiție de celebrare a culturii la o scară internațională. A fost organizat pentru prima dată în anul 1974,  cu ocazia inaugurării edificiului 1820 Settlers National Monument.

În ziua de astăzi, festivalul se desfășoară în aproximativ 50 de locuri din Grahamstown. Din program fac parte spectacole de jazz, operă, teatru-performance, dans, teatru clasic, teatru studențesc, expoziții de artă, proiecții de film, târguri, ateliere și tururi ale locurilor istorice din Grahamstown. Evenimentul cuprinde de asemenea și un festival dedicat copiilor.

Festivalul de la Avignon –  Fondat de Jean Vilar , actor și regizor,  în anul 1947,  Festivalul de la Avignon este unul dintre cele mai importante evenimente  din lume, dedicat artelor perfomative. În fiecare an, în luna iulie, Avignon devine un oraș al teatrului, transformându-și clădirile istorice în săli de spectacole care găzduiesc peste 130.000 de spectatori.

Timp de o lună, fiecare participant are acces la arta contemporană în formele sale  – spectacole, expoziții, dezbateri, proiecții de film, spectacole-lectură, iar în fiecare seară de festival are loc cel puțin o premieră a unui spectacol.

Festivalul Internațional de la Edinburgh (7-31 August 2015) – Creat în 1947, Festivalul de la Edinburgh a luat amploare după cel de-al Doilea Război Mondial cu scopul de a oferi o platformă de comunicare a artiștilor și spectatorilor din întreaga lume.

Inițiativa fondării Festivalului Internațional de la Edinburgh i-a aparținut lui Rudolf Ring, director al Operei din Glyndebourne,  împreună cu Henry Harvey Wood, Președintele Consiliului Britanic din Scoția, alături de un grup de lideri din Edinburgh. La ora actuală sunt 12 festivaluri anuale ce se desfășoară în Edinburgh,  supranumit Orașul Festivalurilor.

Festivalul de teatru de la Dublin (24 septembrie- 11 octombrie 2015)– Fiind supranumit cel mai vechi festival specializat pe teatru din Europa, Festivalul de la Dublin a creat adevărate stagiuni de spectacole internaționale pe perioada toamnei. Înființat de către impresarul de teatru Brendan Smith în anul 1957, Festivalul de Dublin a fost unul dintre evenimentele principale ce au facilitat schimbul intercultural după cel de-al Doilea Război Mondial.

În afară de spectacole, concerte, expoziții, dezbateri și repetiții deschise cu publicul, Festivalul de la Dublin are şi o secțiune specială dedicată familiei și copiilor.

 

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.