La Vie d’Adele, Palme d’Or-ul 2013, vine în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-vie-dadele-palme-dor-ul-2013-vine-in-romania/

La Vie d’Adele: Chapitres 1 & 2, câştigătorul Palme d’Or 2013, va avea premiera în cinematografele din România pe 1 noiembrie.

Un articol de Andrada Văsii|17 octombrie 2013

La Vie d’Adele: Chapitres 1 & 2, câştigătorul Palme d’Or 2013, va avea premiera în cinematografele din România pe 1 noiembrie.

Filmul spune povestea de dragoste a unei adolescente în vârstă de 15 ani, vârsta întrebărilor, a căutărilor şi a descoperirilor. Regia este semnată Abdellatif Kechiche, iar în rolurile principale regăsim două actriţe franceze: pe Adèle Exarchopoulos şi pe Léa Seydoux.

Produs de Quat’sous Films (compania regizorului) şi de Wild Bunch, La Vie d’Adele este distribuit în România de Independenţa Film. Pelicula a avut un buget de 4 milioane de euro.

Filmul va avea premiera pe 1 noiembrie, și va avea o proiecție specială în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, unde va fi prezent şi regizorul francez Abdellatif Kechiche.

La Vie d’Adele (Blue Is The Warmest Color, în UK şi USA; La vie d’Adèle – Chapitre 1 & 2, în Franţa) a prilejuit anul acesta un moment unic la Cannes: pentru prima oară în istoria Festivalului, Palme d’Or-ul a fost înmânat atât regizorului filmului (Abdellatif Kechiche), cât şi actriţelor din rolurile principale (Adèle Exarchopoulos şi Léa Seydoux). La acelaşi eveniment, regizorul a obţinut şi premiul FIPRESCI. Zilele trecute, La Vie d’Adèle a participat la Festivalul Internaţional de Film de la New York.

250.000 de spectatori la lansarea filmului La Vie d’Adele

Aproape 50.000 de spectatori (din 280 de spectacole) au venit să vadă filmul lui Abdellatif Kechiche numai în prima zi în care acesta a intrat în cinematografele din Franţa. Weekend-ul premierei (9-13 octombrie) a totalizat peste 250.000 de spectatori.

Citiți și: VIDEO „La vie d’Adele“, Palme d`Or la Cannes

În primele 5 zile, circa 260.000 de spectatori au vizionat câştigătorul Palme d’Or 2013, La Vie d’Adèle. Asta în condiţiile în care durata mare a filmului (trei ore) reduce numărul obişnuit al difuzărilor pe zi.

Regizorul Abdellatif Kechiche are 53 de ani şi este de origine tunisiană. La vârsta de 6 ani, familia sa a decis să emigreze în Franţa, el crescând în Nisa.

Întrebat cum a decis să adapteze romanul grafic „Le bleu est une couleur chaude” (,,Blue Angel”) al lui Julie Maroh pentru filmul său, regizorul a răspuns că La Vie d’Adele este o adaptare foarte vagă după cartea respectivă. „A fost mai degrabă o combinaţie între faptul că am citit acel roman şi un proiect pe care îl aveam în cap mai demult”, recunoaşte Kechiche. „Citirea acelei cărţi mi-a readus aminte de ideea mea mai veche”.

La Vie d'Adele

Abdellatif Kechiche, prezent la ceremonia de premiere a filmului La Vie d’Adele

După ce a terminat Games of Love and Chance (2003), Kechiche a avut o idee de scenariu bazat pe povestea unei profesoare franţuzoaice pasionată de teatru. „Pe atunci voiam să construiesc un personaj feminin foarte pasionat de viaţa sa profesională şi care voia să-şi depăşească acel entuziasm”, îşi aminteşte regizorul.

„Fiecare dintre noi am întâlnit la un moment dat, în şcoală, un pedagog extrem de pasionat de meseria lui, care ne-a încurajat să citim o carte anume, ne-a dus la un film mai special şi astfel poate a sădit în noi seminţele unei vocaţii ulterioare. Aşadar, când am dat peste romanul lui Julie Maroh, povestea de dragoste dintre două femei, una dintre ele devenind profesor, mi-a venit ideea să conectez cele două poveşti”.

Adèle (Adèle Exarchopoulos) are 15 ani şi un lucru îl ştie sigur: fetele ies cu băieţi. Însă viaţa ei se schimbă complet în momentul în care o întâlneşte pe Emma (Léa Seydoux), o tânără cu părul vopsit în albastru. Emma îi va permite Adelei să descopere dorinţa, să înceapă să-şi asume condiţia de femeie şi de adult.

Sub privirile celorlalţi, Adèle se maturizează, se caută, se pierde şi se descoperă.

Info:

Independenţa Film este casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Foto credit: Alberto Pizzoli, La Vie d’Adele 

06
/03
/14

300: Ascensiunea unui Imperiu, povestit în stilul vizual spectaculos al blockbusterului 300: Eroii de la Termopile, este un nou capitol din epopeea impresionantă, în care acţiunea se desfăşoară pe un nou câmp de luptă - marea. Distribuit de MediaPro Distribution, filmul ajunge pe marile ecrane din tara incepand cu 7 martie.

06
/03
/14

The Broken Circle Breakdown / Paradisul spulberat, drama musical în regia lui Felix Van Groeningen, cu Veerle Baetens şi Johan Heldenbergh, va avea premiera în România vinerea aceasta, 7 martie. Filmul a fost nominalizat la Oscar 2014 pentru “Cel mai bun film străin” şi a fost premiat deja vineri seară la César 2014, în cadrul aceleiaşi secţiuni.

04
/03
/14

Pe 4 aprilie, la doar o lună de la gala premiilor Oscar, Festivalul Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie) își așteaptă spectatorii la o seară cu filme de Oscar și covor roșu, la CinemaPRO din București, la ora 21.00. Oscars Night aduce, în premieră, cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câștigătorul categoriei, emoționantul Helium, în regia lui Anders Walter.

03
/03
/14

La peste 10.000 de metri altitudine, Liam Neeson sfidează pericolul şi intră din nou în acţiune, în Non-Stop, un thriller plin de suspans şi situaţii la limita imposibilului.

03
/03
/14

Favoritul "12 Years a Slave" a fost desemnat cel mai bun film al anului la Oscar 2014. Alfonso Cuaron ("Gravity") a câștigat premiul pentru cea mai bună regie, iar Cate Blanchett ("Blue Jasmine") și Matthew McConaughey ("Dallas Buyers Club"), premiul pentru cei mai buni actori în rol principal. Cel mai bun actor și cea mai bună actriță în rol secundar au fost desemnați Jared Leto ("Dallas Buyers Club"), respectiv Lupita Nyong'o ("12 Years a Slave").

28
/02
/14

Galeria M8 vă invită miercuri, 5 martie, de la ora 20.30, la proiecţia filmului mut „Fericirea” („Schastye”, Uniunea Sovietică 1935, în regia lui Aleksandr Medvedkin), acompaniat live de muzica celor de la Karpov not Kasparov.

27
/02
/14

Anul 2013 a fost considerat bun pentru cinematografia de calitate. Iar asta se vede, parţial, în nominalizările la premiile Oscar 2014, dar şi prin filmele care au fost ocolite. Câştigătorii vor fi anunţaţi în noaptea de 2 spre 3 martie.

27
/02
/14

Un atelier de film documentar, 50 de pelicule împărţite în cinci secţiuni, spectacole de teatru, un masterclass al cineastului polonez Marcel Łoziński şi un circuit turistic aparte, în centrul Bucureştiului, fac parte din programul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului One World Romania.

25
/02
/14

“Berlinul e un oraş pe care sunt furioasă”, a declarat actriţa Cosmina Stratan, la întoarcerea de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cosmina a fost unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectaţi în prestigiosul program internaţional Shooting Stars, ajuns acum la ediţia a 17-a.

25
/02
/14

Institutul Cervantes din București, cu sprijinul Societății Culturale NexT, organizează joi, 27 februarie, de la ora 19.00, Seara de scurtmetraje. Joi va rula o primă parte a selecţiei „Cortos en el mapa” / „Scurtmetraje pe harta Spaniei”, filme realizate în Insulele Canare și prezentate în cadrul programului „Canarias en Corto”.