VIDEO „La vie d’Adele“, Palme d`Or la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-la-vie-dadele-palme-dor-la-cannes/

Palme d’Or, cel mai important trofeu al Festivalului de Film de la Cannes (a 66-a ediţie,15 – 26 mai 2013), i-a revenit regizorului Abdellatif Kechiche, pentru „La vie d’Adele“, un film despre dragostea care leagă destinul a două lesbiene.

Un articol de |26 mai 2013

Palme d’Or, cel mai important trofeu al Festivalului de Film de la Cannes (a 66-a ediţie, 15 – 26 mai 2013), i-a revenit regizorului Abdellatif Kechiche, pentru „La vie d’Adele“, un film despre dragostea care leagă destinul a două lesbiene.

Regizorul a urcat pe scenă alături de cele două actrițe, Lea Seydoux și Adèle Exarchopoulos. Abdellatif Kechiche a dedicat filmul „tineretului tunisian care vrea să trăiască liber, să se exprime și să iubească liber“, notează Digi 24.

Juriul competiţiei oficiale de anul acesta a fost format din Steven Spielberg (preşedinte), Nicole Kidman, Ang Lee, Cristian Mungiu, Christoph Waltz, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase, Lynne Ramsay.

Iată şi alte premii importante:

Competiţia oficială:

Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) – „Inside Llewyn Davis” de Ethan şi Joel Coen

Premiul de regie – Amat Escalante pentru „Heli”

Premiul pentru scenariu – Jia Zhangke pentru „A Touch of Sin”

Premiul de interpretare masculină – Bruce Dern- pentru „Nebraska” de Alexander Payne

Premiul de interpretare feminină – Berenice Bejo, pentru „Le Passe” de Asghar Farhadi

Premiul juriului – „Soshite Chichi Ni Naru /Like Father, Like Son / Tel Père, Tel Fils” de Kore-Eda Hirokazu

Caméra d’Or – „Ilo Ilo” de Anthony Chen

Palme d’Or pentru scurtmetraj – „Safe” de Moon Byoung-gon

Un Certain Regard:

Marele Premiu – „L’image manquante”, de Rithy Panh

Premiul juriului – ‘Omar”, de Abu Assad

Premiul pentru regie – Alain Guiraudie, pentru „L’inconnu du lac”

Premiile criticii internaţionale FIPRESCI:

„La Vie d’Adele” de Abdellatif Kechiche (competiţia oficială)

„Manuscripts Don’t Burn” de Mohammad Rasoulof (Un Certain Regard)

„Blue Ruin”, de Jeremy Saulnier (Quinzainne des Realisateurs)

Premiile juriului ecumenic:

Marele Premiu: „Le passé/ The Past” de Asghar Farhardi

Cinéfondation:

Premiul I – „Needle” de Anahita Ghazvinizadeh

Premiul al II-lea –”En attendant le degel” de Sarah Hirtt

Premiul al III-lea – „În acvariu” de Tudor Jurgiu şi „Pandy/ Pandas” de Matús Vizár

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.