Laetitia Casta a vrăjit publicul la FITS 2022!
https://www.ziarulmetropolis.ro/laetitia-casta-a-vrajit-publicul-la-fits-2022/

Modelul şi actriţa franceză Laetitia Casta a fost prezentă, în 1 iulie, la Sibiu, pe scena Filarmonicii de Stat, în cadrul unei conferinţe speciale FITS găzduite de profesorul şi teatrologul Octavian Saiu. Aceasta a fost a doua sa apariţie pe scena de la Sala Thalia, după prima reprezentaţia a spectacolului „Clara Haskil, Preludiu şi Fugă”, joi, 30 iunie.

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2022

În dialogul cu Octavian Saiu, la care publicul a avut acces gratuit, artista a povestit despre începuturile carierei sale de model și despre reticența părinților de a-i permite să pășească în această lume strălucitoare. La 16 ani, Laetitia Casta apărea deja pe coperta a trei reviste și astfel, povestește chiar ea, și-a dat seama că poate deveni un personaj prin intermediul unei fotografii. Asta, în ciuda timidității pe care a încercat s-o învingă pășind pe scena de teatru: „Eu cred că timiditatea este o calitate, nu un defect. Când sunt pe scenă nu simt că sunt privită sau vulnerabilă, ci că eu îi privesc de pe scenă pe spectatori.”

Întrebată ce știa despre Clara Haskil, rolul din spectacolul prezentat la FITS, artista a răspuns că nu avea nicio idee despre personajul pe care urma să-l joace: „A fost o mare descoperire. Nu ascultam muzică clasică, dar acum observ cum creează sensibilitate și liniște interioară în rândul oamenilor (…) În spectacol am surprins fiecare personaj din viața Clarei. Regizorul și cu mine am încercat să nu pară doar un simplu monolog, ci un film hollywoodian”.

Despre teatru, Laetitia Casta a spus că permite actorilor să redevină copii: „Acest copil interior trebuie sa fie hrănit, alintat, încurajat să vorbească. Când sunt pe scenă, trebuie să fiu un copil. Copiii sunt prinși în lumea pe care o joacă, este ceva diferit de munca din fiecare zi. Teatrul este plăcerea jocului, plăcerea de a dărui”.
Considerăm, la fel ca Laetitia Casta, că opinia spectatorilor este cea mai importantă, astfel încât am cerut câteva păreri la ieșirea din sală. Toți cei care ne-au răspuns au elogiat spectacolul și jocul actriței, redăm doar două dintre ele:

”Am venit special de la Brașov s-o văd pe Laetitia Casta. A fost modelul meu preferat, i-am urmărit cariera, și pe cea de actriță de film, dar nu am crezut că voi avea vreodată șansa s-o văd pe o scenă din România. Sunt foarte impresionat de talentul ei, este absolut fabuloasă. Felul în care a reușit să întruchipeze atâtea personaje pe scenă, o singură femeie, atâtea vârste, atâtea personalități, m-a impresionat profund. Venisem să văd o femeie frumoasă, dar am descoperit o actriță desăvârșită! Mulțumesc, FITS!” (Radu, 51 de ani, Brașov)

”Nu știam de festival sau spectacol, am venit la Sibiu cu alte treburi, dar am avut ocazia să cumpăr bilet de la cineva care nu a mai putut ajunge și nu regret nici o secundă. Am asistat la un regal de teatru, o femeie – frumoasă, absolut, dar acest aspect devine neimportant pe scenă – care are incredibilă forță și pasiune și talentul nemărginit de a trece de la un personaj la altul fără nici o dificultate. Și aș vrea să remarc și pianista, care a fost foarte bună, de asemenea. Așa spectacol, mai rar!” (Mirela, 34 de ani, București)

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.