Lansare dedicată familiei regale la Gaudeamus
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-dedicata-familiei-regale-la-gaudeamus/

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, la editura Curtea Veche Publishing va avea loc o triplă lansare de carte dedicată Casei Regale a României, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.

Un articol de Liliana Matei|15 noiembrie 2016

Miercuri, 16 noiembrie, în prima zi a Târgului Gaudeamus, la ora 18.00, va avea loc prezentarea volumelor „Ana Regina. Acasă pentru totdeauna” de Alexandru Muraru, „Mihai I al României”, un volum pentru tineri semnat de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, și Calendarul Regal 2017, o colecție de fotografii ce îl surprinde pe Majestatea Sa Mihai I al României în diverse perioade ale vieții.

În cadrul evenimentului, vor participa Alexandru Muraru (autor) și Nicolae Drăgușin (lector universitar în cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”). Oficiile de gazdă vor fi făcute de doamna Iren Arsene Máté, directorul general Curtea Veche Publishing.

„Ana Regina. Acasă pentru totdeauna” de Alexandru Muraru aduce un omagiu Reginei Ana, a cărei trecere la cele veșnice a întristat deopotrivă familii regale și admiratori ai monarhiei. Volumul reprezintă o culegere de texte ale celor care și-au exprimat regretul față de dispariția Reginei. Printre aceștia se numără Ana Blandiana, Grigore Leșe, Cornel Nistorescu, Doina Uricariu, Stelian Tănase, Nora Iuga, Cristian Teodorescu, Sanda Budiș, Diana Mandache etc.

„Strănepoată de regi, nepoată din soră de împărăteasă, Regina Ana ne-a cuprins în cercurile ocrotitoare de lumi monarhice. Prin ea, am simțit înțelepciunea lui Dumnezeu, am trăit într-o comuniune prin iubire. Regina Ana ne-a învățat să iubim libertatea”, scrie Grigore Leșe.

Iar Ana Blandiana vorbește despre destinul acestei mari personalități: „Regina neîncoronată a României – cea al cărei destin a fost acela de a fi, pentru lungi decenii, punctul de sprijin  în univers al Regelui Mihai – deconspirată de moarte, intră sub lumina lacomă a reflectoarelor în inima poporului român care, în sfârșit, o cunoaște și nu o va uita.”

Volumul „Mihai I al României – un rege cu onoare, loialitate și credință” depășește convențiile unei biografii, fie și una a unui suveran precum Mihai I. Adrian Cioroianu și Mihaela Simina prezintă tumultuoasa istorie a României, de dinainte și de după cel de-al Doilea Război Mondial, schițează portretele celor care, aflându-se în jurul regelui, i-au influențat deciziile luate în timpul domniei, până la abdicarea sa, în anul 1947. Apoi frământările regelui, aflat în exil, departe de țară, viața alături de membrii familiei, pasiunile, prietenii, precum și interesul pe care regele l-a arătat față de poporul său ori de câte ori țara trecea prin momente grele. Majestatea Sa a spus cândva: „Nu putem avea un viitor fără a respecta trecutul nostru.“ Dacă fiecare român ar parcurge paginile acestei cărți, un numai că dorința regelui ar fi respectată, ci am deveni conștienți de istoria poporului nostru.

Calendarul Regal 2017 cuprinde fotografii ce îl surprind pe Regele Mihai I al României în diverse ipostaze împreună cu familia sa, alături de Regina Ana sau imagini din timpul vizitelor Majestății Sale.

08
/04
/19

Cartea „Istoria lui Mayta”, de Mario Vargas Llosa, traducere din limba spaniolă de Mihai Cantuniari, a fost publicată la Editura Humanitas Fiction în 2019.

04
/04
/19

Editura Humanitas a lansat recent volumul „Memoriile unui pașoptist-model. Amintiri politice și diplomatice, 1848–1903”, de Iancu Bălăceanu (Ediție de Georgeta Filitti), pe care vă invităm să-l descoperiți în colecția „Memorii/Jurnale”.

27
/03
/19

Dacă biblioteca ta este plină de povești care se petrec în spațiu, lupte intergalactice, personaje cu puteri supranaturale, animale fantastice, tărâmuri nevăzute și supereroi, atunci te numeri printre #DragoniiDeBibliotecă și nu poți lipsi la a opta ediție a singurului târg de carte creat exact pentru tine: Final Frontier!

25
/03
/19

“Între pasiune şi suferinţă asemănarea este atât de mare încât, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns să le confunde şi să le boteze cu acelaşi cuvânt: patimă, a pătimi. O ironie filologică.” – Ana Blandiana . Astăzi, de Buna Vestire, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească împlineşte 77 de ani.

12
/03
/19

Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) vă invită miercuri, 13 martie, de la orele 19.00, la lansarea romanului „Hemingway și cu mine” de Paula McLain, o emoționantă reconstituire ficțională a iubirii dintre Ernest Hemingway și celebra corespondentă de război și scriitoare americană Martha Gellhorn.

07
/03
/19

METROPOLIS SPECIAL Din 8 martie o redescoperim pe Nina Cassian prin intermediul documentarului „Distanța dintre mine și mine”, semnat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, ocazie cu care vă propunem o incursiune în viața poetei cu ajutorul notelor sale de jurnal.

06
/03
/19

CRONICĂ DE FILM „Distanța dintre mine și mine” (2018), de Mona Nicoară și Dana Bunescu, nu este important doar prin valoarea de document – Nina Cassian filmată în ultima perioadă a vieţii. Este un documentar ambițios prin montajul care pune în dialog memoria personală a scriitoarei și arhivele din timpul comunismului.

05
/03
/19

Oficial, este primăvară, iar cititorii își pot abandona hainele groase în dulapuri pentru a face loc sacoșelor din pânză încărcate cu cărți. Iată propunerile Grupului Editorial ART pentru noul sezon!