Lansarea publică a proiectului COOLsound 100 – Scena virtuală a muzicii clasice românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansarea-publica-a-proiectului-coolsound-100-scena-virtuala-a-muzicii-clasice-romanesti/

Astăzi, 26 noiembrie, de la la ora 14, va avea loc în Sala Dinu Lipatti a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti Lansarea publică a proiectului şi Simpozionul naţional de muzicologie COOLsound 100 – Scena virtuală a muzicii clasice româneşti. Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în cadrul Anului Centenar.

Un articol de Petre Ivan|26 noiembrie 2018

COOLsound 100 – Scena virtuală a muzicii clasice românești – www.coolsound.ro – reprezintă deschiderea unei porți virtuale pentru publicul zilelor noastre către istoria muzicii clasice și contemporane românești, văzută prin cheia aniversării Centenarului României.

Proiectul pune în valoare în primul rând diversitatea acestei muzici, din punct de vedere componistic, al abordărilor interpretative și al genurilor muzicale.COOLsound 100

Componenta principală este Monografia virtuală a muzicii românești, care se deschide cu 20 de pagini biografice ce conțin acele elemente pe care le caută în primul rând un amator de cultură al zilelor noastre – video, imagine și text, atât în română, cât și în engleză. Elementul de unicitate și modernitate este dat de prezența unor videoclipuri ilustrative pentru creația respectivilor muzicieni, special realizate în acest proiect.

O altă componentă este cea de muzicologie, care va prinde viață și în Simpozionul național special organizat și care conține pagini importante de cercetare și lexicografie privitoare la fenomenul componistic românesc de-a lungul istoriei.

O a treia componentă, Turneul virtual, depășește zona exclusivă a muzicii românești și cuprinde filmări live de recitaluri integrale ale unor muzicieni români din diferite generații, desfășurate în diferite săli și orașe ale țării, care poziționează muzica românească în contextul muzicii universale, tot prin intermediul unei percepții pornind de la imaginea în mișcare.

COOLsound 100 – Scena virtuală a muzicii clasice românești este o platformă deschisă. Dacă de data aceasta motivul pentru a o construi a fost Centenarul României, vom continua să căutăm noi motivații și mijloace pentru a o extinde în anii următori și pentru a duce mai departe monografia virtuală pe care o începem astăzi. Monografie care are încă multe pagini interesante de completat.

Proiect finanțat de Ministerul Culturii si Identității Naționale în cadrul Anului Centenar

Foto: COOLsound 100 – facebook

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.