Lari Giorgescu în „Emigranții“, o nouă premieră la Teatru TV
https://www.ziarulmetropolis.ro/lari-giorgescu-in-emigrantii-o-noua-premiera-la-teatru-tv/

Ascunşi în spatele unor iniţiale, doi bărbaţi, emigrantul politic AA şi migrantul economic XX, se înfruntă într-un subsol în „Emigranţii”, piesa lui Sławomir Mrożekde la a cărui naştere, pe 29 iunie 1930, aniversăm 85 de ani. Această montare, în regia TV a lui Andrei Măgălie, a pornit ca un pariu reuşit, o propunere de teatru independent a unui trio de proaspeţi absolvenţi – doi actori, Lari Giorgescu şi Silvian Vâlcu, şi un scenograf, Vladimir Turturică.

Un articol de |28 iunie 2015

Textul lui Slawomir Mrożek, scris în 1963, când autorul se refugiază la Paris, este mai actual ca niciodată, în aceste zile în care, pe glob, sunt peste 60 de milioane de migranți, dezrădăcinați de conflicte armate, persecuții religioase sau politice, și de sărăcie lucie. Puteți vedea spectacolul pe TVR2, luni, 29 iunie, la ora 20.10.

În „Emigranții” avem un muncitor și un intelectual polonezi, emigrați la Paris. Unul își dorește să se întoarcă la familia lui, plin de bani, celălalt, refugiat politic, nu are unde să se mai întoarcă. Niciunul nu-l mai suportă pe celălat, dar nu pot pleca pe drumuri separate. Amândoi au secrete, justificări, idealuri și trebuie, împreună, să treacă peste cumpăna dintre ani.

Spectacolul “Emigranţii” este un cumul al dilemelor existenţiale a doi oameni ce fac parte din clase sociale diferite, obligaţi să împartă aceeaşi cameră într-o ţară străină lor, ţară din care nu mai pot pleca.

Despre experiența curajoasă a montării textului, Lari Giorgescu spune într-un interviu : „Am făcut piesa şi pentru că am vrut ceva care să ne provoace şi pentru că noi credem că, în alte condiţii, nu am fi fost distibuiti în aceste roluri. Sunt două personaje contre-emploi. Aici joc un intelectual de 35 de ani, cu o mentalitate diferită de a mea, într-o epocă diferită. Este un personaj trecut prin viaţă, care a trăit nişte experienţe traumatizante. A fost persecutat politic, a fost nevoit să fugă din ţară, să-şi părăsească familia. Aşadar, contextul nu este foarte accesibil unei persoane de vârsta mea…

Vârsta contează foarte puţin, contează mai mult experienţa de viaţă. Şi capacitatea de a înţelege anumite lucruri. Ce mi se pare mie foarte interesant este că nu tot timpul trebuie să fii nevoit să trăieşti unele lucruri rele pentru a le putea înţelege. Dar capacitatea de a învăţa din lucruri pe care le vezi, despre care auzi vorbindu-se, este ceea ce contează cu adevărat.

Sławomir Mrożek, autor al multor nuvele și opere satirice s-a născut în 1930, în Polonia. În 1963 el emigrează în Franța și mai târziu în Mexic. În dramele sale Mrożek prezintă situații simple, iar tipologia personajelor pieselor lui se caracterizează prin comic și absurd. Cea mai renumită piesă a sa, „Tango”, este o critică la adresa sistemelor totalitare.

Următoarea piesă ca importanță este „Emigranții”, care a fost scrisă în perioada în care el însuși a trăit ca emigrant, prelucrând astfel propria-i experiență a marginalizării, punând față în față imaginea refugiatului din motive economice și a celui din motive politice. Mrożek e un dramaturg ce își concentrează atenția asupra psihologiei personajelor sale în contextul mecanismelor istorice și politice contemporane. (Institutul Polonez de cultură)

Difuzarea acestui spectacol omagiază și împlinirea a 250 de ani de teatru polonez şi 250 de ani de la înfiinţarea Teatrului Naţional din Varşovia, astfel încât anul 2015 este declarat Anul teatrului public polonez.

silvian-valcu-lari-giorgescu-emigrantii

INFO

Teatru TV
TVR2 – luni, 29 iunie, ora 20:10 și
TVR HD – luni, 29 iunie, ora 20:10 și în reluare, marți 30 iunie, ora 14:00

EMIGRANȚII
de Slawomir Mrożek
Spectacol preluat de la Teatrul Arca-La Scena,Bucuresti;
Realizat în parteneriat cu Institutul Polonez de cultură

Distribuția: Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu

Scenografia: Vladimir Turturică;
Echipa TV
Producător: Lucia Constantinescu
Director de imagine: Mugur Nedelescu
Sunet: Valentin Bartolomeu
Montaj: Rodica Rădulescu
Postprocesare sunet: Gigi Melinte
Ilustrație muzicala: Tudor Stănescu
Organizator producție: Sorin Cristea
Producător coordonator: Andras Demeter
Regia TV: Andrei Măgalie

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni, și în reluare marți.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.