Lari Giorgescu în „Emigranții“, o nouă premieră la Teatru TV
https://www.ziarulmetropolis.ro/lari-giorgescu-in-emigrantii-o-noua-premiera-la-teatru-tv/

Ascunşi în spatele unor iniţiale, doi bărbaţi, emigrantul politic AA şi migrantul economic XX, se înfruntă într-un subsol în „Emigranţii”, piesa lui Sławomir Mrożekde la a cărui naştere, pe 29 iunie 1930, aniversăm 85 de ani. Această montare, în regia TV a lui Andrei Măgălie, a pornit ca un pariu reuşit, o propunere de teatru independent a unui trio de proaspeţi absolvenţi – doi actori, Lari Giorgescu şi Silvian Vâlcu, şi un scenograf, Vladimir Turturică.

Un articol de |28 Iunie 2015

Textul lui Slawomir Mrożek, scris în 1963, când autorul se refugiază la Paris, este mai actual ca niciodată, în aceste zile în care, pe glob, sunt peste 60 de milioane de migranți, dezrădăcinați de conflicte armate, persecuții religioase sau politice, și de sărăcie lucie. Puteți vedea spectacolul pe TVR2, luni, 29 iunie, la ora 20.10.

În „Emigranții” avem un muncitor și un intelectual polonezi, emigrați la Paris. Unul își dorește să se întoarcă la familia lui, plin de bani, celălalt, refugiat politic, nu are unde să se mai întoarcă. Niciunul nu-l mai suportă pe celălat, dar nu pot pleca pe drumuri separate. Amândoi au secrete, justificări, idealuri și trebuie, împreună, să treacă peste cumpăna dintre ani.

Spectacolul “Emigranţii” este un cumul al dilemelor existenţiale a doi oameni ce fac parte din clase sociale diferite, obligaţi să împartă aceeaşi cameră într-o ţară străină lor, ţară din care nu mai pot pleca.

Despre experiența curajoasă a montării textului, Lari Giorgescu spune într-un interviu : „Am făcut piesa şi pentru că am vrut ceva care să ne provoace şi pentru că noi credem că, în alte condiţii, nu am fi fost distibuiti în aceste roluri. Sunt două personaje contre-emploi. Aici joc un intelectual de 35 de ani, cu o mentalitate diferită de a mea, într-o epocă diferită. Este un personaj trecut prin viaţă, care a trăit nişte experienţe traumatizante. A fost persecutat politic, a fost nevoit să fugă din ţară, să-şi părăsească familia. Aşadar, contextul nu este foarte accesibil unei persoane de vârsta mea…

Vârsta contează foarte puţin, contează mai mult experienţa de viaţă. Şi capacitatea de a înţelege anumite lucruri. Ce mi se pare mie foarte interesant este că nu tot timpul trebuie să fii nevoit să trăieşti unele lucruri rele pentru a le putea înţelege. Dar capacitatea de a învăţa din lucruri pe care le vezi, despre care auzi vorbindu-se, este ceea ce contează cu adevărat.

Sławomir Mrożek, autor al multor nuvele și opere satirice s-a născut în 1930, în Polonia. În 1963 el emigrează în Franța și mai târziu în Mexic. În dramele sale Mrożek prezintă situații simple, iar tipologia personajelor pieselor lui se caracterizează prin comic și absurd. Cea mai renumită piesă a sa, „Tango”, este o critică la adresa sistemelor totalitare.

Următoarea piesă ca importanță este „Emigranții”, care a fost scrisă în perioada în care el însuși a trăit ca emigrant, prelucrând astfel propria-i experiență a marginalizării, punând față în față imaginea refugiatului din motive economice și a celui din motive politice. Mrożek e un dramaturg ce își concentrează atenția asupra psihologiei personajelor sale în contextul mecanismelor istorice și politice contemporane. (Institutul Polonez de cultură)

Difuzarea acestui spectacol omagiază și împlinirea a 250 de ani de teatru polonez şi 250 de ani de la înfiinţarea Teatrului Naţional din Varşovia, astfel încât anul 2015 este declarat Anul teatrului public polonez.

silvian-valcu-lari-giorgescu-emigrantii

INFO

Teatru TV
TVR2 – luni, 29 iunie, ora 20:10 și
TVR HD – luni, 29 iunie, ora 20:10 și în reluare, marți 30 iunie, ora 14:00

EMIGRANȚII
de Slawomir Mrożek
Spectacol preluat de la Teatrul Arca-La Scena,Bucuresti;
Realizat în parteneriat cu Institutul Polonez de cultură

Distribuția: Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu

Scenografia: Vladimir Turturică;
Echipa TV
Producător: Lucia Constantinescu
Director de imagine: Mugur Nedelescu
Sunet: Valentin Bartolomeu
Montaj: Rodica Rădulescu
Postprocesare sunet: Gigi Melinte
Ilustrație muzicala: Tudor Stănescu
Organizator producție: Sorin Cristea
Producător coordonator: Andras Demeter
Regia TV: Andrei Măgalie

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni, și în reluare marți.

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

15
/10
/19

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani. Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, declara despre Tamara Buciuceanu: "Este într-o stare gravă la Terapie Intensivă. Nu a părăsit niciun moment Secţia de Terapie Intensivă. Este intubată şi ventilată mecanic, în stare critică".

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

14
/10
/19

INTERVIU Pe Teodora Velescu, Simona Dabija și Georgeta Corca le vedem, la Centrul Național al Dansului, în „Daughters”, spectacol semnat de coregrafa Simona Deaconescu și inspirat de motivațiile și modalitățile de expresie ale fiicelor generației hippie, copilele teribile ale post-punkului.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

Page 1 of 83212345...102030...Last »