Laureat al competiţiei internaţionale “Tibor Varga” (Elveţia), JÓZSEF LENDVAY va cânta Paganini la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureat-al-competitiei-internationale-tibor-varga-elvetia-jozsef-lendvay-va-canta-paganini-la-sala-radio/

Vineri, 13 mai (19.00), violonistul maghiar JÓZSEF LENDVAY este invitat al Orchestrei Naţionale Radio, pentru a interpreta la Sala Radio una dintre partiturile compozitorului italian Niccolo Paganini, care cere solistului o deosebită virtuozitate tehnică: Concertul în re major pentru vioară şi orchestră.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2016

József Lendvay a fost distins cu premiul I la Concursul Internaţional de Vioară de la Koln, a fost laureat al competiţiei internaţionale “Tibor Varga”, organizate în Sion Valais (Elveţia) şi a primit premiul “Franz Liszt” acordat de Ministerul Culturii din Ungaria. Artistul se bucură de privilegiul de a cânta pe o vioară Stradivarius din 1693, denumită Ex-Ries.

JÓZSEF LENDVAYPartea a doua serii va prilejui reîntâlnirea publicului bucureștean cu două partituri ce poartă semnătura lui Ceaikovski: cunoscuta uvertură fantezie pentru Romeo și Julieta, balet pe care artistul a ales să nu îl mai compună în întregime și Capriciul italian, creat după o călătorie pe care muzicianul a întreprins-o, alături de fratele său, la Roma.

Evenimentul se va desfăşura sub bagheta lui József Horváth, dirijor al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.
József Lendvay a început studiul viorii la vârsta de doar 5 ani, sub îndrumarea tatălui său, de asemenea violonist. A studiat la Conservatorul “Béla Bartók” din Budapesta și apoi la Academia de Muzică „Franz Liszt” din același oraș. În anul 2002 a primit distincția Crucea de Aur pentru contribuția sa în domeniul muzical, acordată de președintele Ungariei.

La doar 16 ani, artistul reușea deja să cânte întreaga suită de Capricii semnate de Paganini. A colaborat cu mari soliști și dirijori, ca Yuri Bashmet, Giora Feidman, Andrea Bocelli, Sir Simone Rattle, Sir Yehudi Menuhin, Prof. Krzysztof Penderecki. A susținut numeroase concerte în săli prestigioase, pe cinci continente: New York (Carnegie Hall, 2009), Los Angeles (Walt Disney Concert Hall), Shanghai (Shanghai Concert Hall), Londra (Royal Albert Hall), Sankt Petersburg (Teatrul Mariinski), Johannesburg (Linder Auditorium), Buenos Aires (Teatro Colone), Rio de Janeiro (Teatro Municipal).

Printre colaborările sale s-a numărat și cea cu Budapest Festival Orchestra (BFO), al cărei rezultat a fost și înregistrarea Dansurilor Ungare de Brahms, orchestrate de Iván Fischer și apărute sub egida Philips. Printre ansamblurile alături de care a cântat se numără Royal Philharmonic Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Philharmonic of the Nations, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra și Orchestre de la Suisse Romande. Joszef Lendvay a fost invitat să cânte și la Castel Gandolfo, fiind apoi decorat de Papa Ioan Paul al II-lea.
Dirijorul József Horváth este, începând din 1999, dirijor al Operei Maghiare din Cluj, iar din noiembrie 2006 este și dirijor al Operei Naţionale Române din același oraș, repertoriul său cuprinzând peste 40 de titluri. Ca dirijor invitat a condus majoritatea orchestrelor din România, a fost invitat la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Timişoara, Opera Naţională Iaşi, Opera Română Craiova, a dirijat Corul Radio din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid. A fost iniţiatorul si Directorul Artistic al Festivalului International Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj în octombrie 2011, printre invitaţii căruia s-au numărat Corul Radio din Budapesta, Corul Academic Radio din Bucureşti şi Orchestra de Cameră „Liszt Ferenc” din Budapesta.

20
/06
/23

Pe 21 iunie, Women in Music Romania dă startul unei noi serii de evenimente la Cărturești Modul (strada Acedmiei, nr. 18-29). Seria HerStory, își propune să aducă în prim plan poveștile unor femei de succes din industria muzicală din România. Prima invitată este Olga Juverdeanu - Director General Global Records, în prezent cea mai mare casă de discuri independentă din Europa Centrală și de Est. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

20
/06
/23

Opera Națională București în parteneriat cu Fundația Art Production, cu sprijinul JTI, prezintă vineri, 23 iunie, ora 17:00, pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu spectacolele „jocNjoc” - un performance susținut de coregraful Gigi Căciuleanu și „Altitza” - un spectacol de dans de Gigi Căciuleanu pe muzica de Dan Dediu, prezentat de Baletul Operei Naționale București.

19
/06
/23

Vineri, 23 iunie 2023, stagiunea de concerte de la Sala Radio se încheie cu un eveniment special: trei dintre ansamblurile instituției - ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, CORUL ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUȚU) și CORUL DE COPII RADIO (pregătit de RĂZVAN RĂDOS) - vor interpreta Simfonia nr. 3 în re minor de MAHLER, cea mai lungă simfonie din repertoriul clasic.

14
/06
/23

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae, ajuns la cea de-a treia sa ediție, se va desfășura în perioada 3-25 iunie 2023 la cele mai importante orgi din București: Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif, Ateneul Român, Sala Radio, Universitatea Națională de Muzică București, Biserica Evanghelică C.A. București, Biserica Italiană, Biserica Franceză și Biserica Anglicană.

14
/06
/23

A doua ediție a Analogue Festival, cel mai mare eveniment de acest fel din regiunea de sud-centru a României, va avea loc în perioada 25-27 august pe platoul Făget de la Mioveni, aducând pe scenă artiști consacrați din țară și din străinătate - 30 de ore de muzică live - pentru un weekend de evadare, cu muzică și cultură, în mijlocul naturii.

12
/06
/23

Maeștrii Ruxandra Donose, Ramon Vargas și Leontina Văduva au selecționat 20 de viitori cursanți din întreaga lume care vor participa, în perioada 23-27 august, la International Salbek Opera Masterclass, primul curs de măiestrie de acest gen din România, care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.