Le Cafe de nuit, tabloul lui Van Gogh confiscat de bolșevici, rămâne în SUA
https://www.ziarulmetropolis.ro/le-cafe-de-nuit-tabloul-lui-van-gogh-confiscat-de-bolsevici-ramane-in-sua/

Un faimos tablou semnat de Vincent Van Gogh va putea rămâne expus în Statele Unite, a decis Curtea Supremă, respingând recursul făcut de un descendent al unui colecţionar rus care a cerut restituirea acestuia, pe motiv că pictura fusese confiscată de către bolşevici. Astăzi, 30 martie, se împlinesc 163 de ani de la naşterea lui Van Gogh.

Un articol de Petre Ivan|30 martie 2016

Francezul Pierre Konowaloff, strănepotul unui colecţionar de artă rus, și-a văzut astfel năruite speranțele de a recupera pictura impresionistă „Le Cafe de nuit”, realizată de Vincent Van Gogh în septembrie 1888 la Arles.

Pânza, estimată la circa 200 de milioane de dolari, se află în prezent la galeria de artă a Universității americane Yale. Lucrarea i-a aparținut lui Ivan Morozov, un iubitor de artă rus, care a strâns o colecție impresionantă de opere ale marilor pictori ai secolului al XIX-lea și ai începutului de secol XX, în timpul călătoriilor sale frecvente la Paris.

Ivan Morozov a fost deposedat de proprietăți în urma revoluției bolșevice, iar colecțiile sale au fost naționalizate, intrând în posesia a ceea ce urma să devină URSS.

Pictura a fost apoi vândută în 1933 de către autoritățile sovietice unei galerii din Berlin și a ajuns ulterior într-o galerie din New York, înainte de a intra în colecția magnatului american Stephen Clark, nepotul unuia dintre fondatorii imperiului Singer.

Universitatea Yale a devenit proprietara operei în 1961 la moartea lui Clark, el însuși fost elev al prestigioasei instituții.

Konowaloff, strănepotul lui Morozov, a dus încă de la începutul anilor 2000 o luptă legală pentru a recupera pictura artistului olandez, argumentând că el este moștenitorul de drept, însă justiția americană a respins apelul și recursul acestuia.

Foto: Le Cafe de nuit – wikipedia

02
/12
/22

Academia Română prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București și cu Uniunea Arhitecților din România, organizează în perioada 5-23 decembrie 2022 expoziția aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“.

28
/11
/22

Art Safari și Muzeul Național Cotroceni anunță un schimb de exponate, care debutează de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, și se încheie pe 11 decembrie (ultima zi a ediției a X-a Art Safari).

22
/11
/22

Proiectul „15 colecții private de artă românească”, produs de PostModernism Museum în anul 2022 propune o cercetare integrată: o documentare asupra colecționismului de artă autohton, o colecție de profiluri de colecționari de artă românească și o selecție de materiale video de investigare a unor colecții închegate de artă și artefacte românești.

22
/11
/22

AntrepreMAME – o comunitate de business și Art&craft, dedicată segmentului feminin, pentru a încuraja și sprijini inițiativele antreprenoriale, vă învită la Conferințele AntrepreMAME – ediția I. „Evele” învață din greșeli, un eveniment dedicat femeilor antreprenor, care fac sau doresc să facă primii pași în antreprenoriatul românesc. Evenimentul va avea loc la Opera Comică pentru Copii, București, pe 14 decembrie 2022.

21
/11
/22

Până pe 3 decembrie este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, „Mimi’s Tea Party” a artistei Mimi Pleșoianu (Mimificator) la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

11
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 16:30, la Opera Naţională Bucureşti, în Foaierul Galben, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Învingătorii Sclerozei Multiple - Călător printre forme şi culori”, semnată de Simona Carolina Tănase, ea însăşi diagnosticată cu scleroză multiplă şi Preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.