Am fost la Green Hours Live(s) și ne-a plăcut
https://www.ziarulmetropolis.ro/am-fost-la-green-hours-lives-si-ne-a-placut/

Până pe 13 noiembrie, la Green Hours (Calea Victoriei 120) s-a putut vizita GREEN HOURS LIVE(S).

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2022

Gândită sub forma unui parcurs-expoziție, instalația multimedia a oferit publicului posibilitatea de a face o incursiune afectivă în spațiul și în istoria Green Hours, locul unde în cei aproape 30 de ani de existență s-au afirmat zeci de actori, muzicieni, regizori, scenografi, dramaturgi și alți lucrători culturali. Parcursul expoziției a fost însoțit de un ghidaj audio accesibil prin scanarea codurilor QR amplasate în spațiu, care puteau fi accesate cu ajutorul smartphone-urilor, iar vizitatorii au avut parte de o experiență completă în intimitatea clubului, având voie să exploreze chiar și zone inaccesibile până acum publicului.

Spiritul și atmosfera Green Hours au fost astfel reconstituite prin alăturarea unor elemente multidisciplinare, care au definit identitatea clubului. Inițiatoarea și curatoarea proiectului, Cinty Ionescu, a recuperate și a folosit elemente vizuale din arhiva Green Hours, completate cu zeci de mărturii filmate ale unor personalități culturale apropriate de spațiul din Calea Victoriei 120 și de inițiatorul său, Voicu Rădescu. Călătoria auditivă imaginată de dramaturgul Peca Ștefan și adusă la viață de actorii Mihaela Rădescu și Laurențiu Bănescu au createun ghid afectiv al locului, completat de ambianța muzicală compusă de muzicianul Mihai Iordache.

Din perspectiva artiștilor, proiectul se configurează după cum urmează:

Cinty Ionescu: „Această instalație este dedicată locului unde mulți dintre noi s-au intersectat și, uneori, au devenit prieteni. Unde au debutat sau unde s-au format, ca artiști din zone estetice și ideologice foarte diferite și care, altfel, poate nu ar fi coexistat în același spațiu. Pe parcursul documentării a început să se contureze ceea ce, împreună cu restul echipei, am numit utopia voicurădesciană: curajul de a crea cu generozitate un loc cu adevărat deschis și inclusiv. Un loc pe care mulți dintre artiștii intervievați l-au definit simplu: acasă.

În cele 45 de mărturii filmate în cadrul acestui proiect am remarcat că, alături de acasă,  apar recurent următoarele cuvinte prin care este definit spiritul Green Hours: curiozitate, posibilitate, joc, nevoie, întâlnire, libertate, întâmplare. Aceste atribute au stat la baza construcției pe care o propun prin instalația Green Hours Live(s). Instrumentele artistice folosite, alături de exponatele incluse, își propun să reflecte multidisciplinaritatea care a definit acest spațiu.

Intenția mea pleacă de la nevoia intimă de a înțelege, de a recupera și de a rememora acel sentiment care a unit artiști, public și prieteni în jurul acestui loc. O nevoie apărută după plecarea dintre noi a lui Voicu Rădescu, creatorul Green Hours. Pentru că nu mereu înțelegem ce ni se întâmplă, atunci când ni se întâmplă.”

Mihai Iordache: „Ideea mea inițială pentru ambianța sonoră a Green Hours Live(s) a fost de a recontextualiza sunetele Green-ului, de la muzicieni ca Lucian Ban, Marta Hristea, Vlaicu Golcea, Tuba Project, Mircea Tiberian, Ruxandra Zamfir, Jürg Solothurnmann sau Johnny Răducanu din arhiva sonoră a clubului. Dar curând mi-am dat seama că acest demers ar fi generat complicații în cea ce privește drepturile de autor, însă am rămas la ideea de a oferi o varietate cât mai mare de stiluri și de atmosfere. Într-un fel, sunt și eu un produs al atmosferei muzicale din prima decadă a la Green-ului, deci s-ar putea să fiu reprezentativ.

Muzica propusă în cadrul acestei călătorii audio-vizuale prin spiritul și istoria Green Hours constă în piese de-ale mele re-orchestrate, pe alocuri re-compuse (am luat câte un loop din piesa originală și am compus ceva nou peste el) sau cântate din nou. Una dintre piesele compuse pentru acest parcurs auditiv este tipică pentru ce făcea Vlaicu Golcea prin 2005 (care a orchestrat aici, electronic, o înregistrare “live in studio”). La această piesă este invitată și vocalista Marta Hristea. Amândoi mi se par importanți pentru perioada evocată.”

Peca Ștefan: Sunt unul dintre mulții artiști care și-au găsit o casă deschisă la Green Hours, un loc și o stare de spirit de care m-am simțit legat profund din 2002 încoace. Pentru câteva luni am și lucrat la Green, ca director de programe, în prima parte a anului 2005. Am avut zece producții aici, am mers în turnee, am fost prezent la nenumărate reprezentații, concerte și alte evenimente. Unul dintre cei mai dragi prieteni ai mei și „visătorul șef” al fenomenului Green Hours, Voicu Rădescu, îmi spunea, mai în glumă, mai în serios, că ajunsesem „dramaturgul în rezidență” al Teatrului LUNI. Un lucru de care am fost și sunt foarte mândru.

Am avut norocul să trăiesc ca „unul de-al casei” multe momente magice în acest spațiu, să-i cunosc intimitatea, suișurile și dificultățile cu care s-a confruntat, să mă intersectez cu foarte mulți alți artiști și oameni de cultură cu care altundeva n-aș fi avut ocazia.

Pentru ghidul audio care însoțește „Green Hours Live(s)” nu mi-am propus să recreez o istorie factuală sau un text curatorial, ci o textură de cuvinte extrem de subiectivă, formată din frânturi de lucruri trăite, auzite de la alții, sau desprinse direct din documentarea pentru acest proiect. Un mic sample din atmosfera și spiritul Green-ului, infuzat de memorie afectivă, care să însoțească vizitatorii în explorarea fiecăruia dintre spațiile publice și mai puțin publice cuprinse în parcurs.”

Actorii Mihaela Rădescu și Laurențiu Bănescu, ambii legați la fel de intim de istoria Green-ului, au dat viață acestei călătorii auditive.

Pentru a accesa acest ghid audio subiectiv, scanați QR code-urile cu căști și pentru cea mai bună experiență folosiți căștile aduse de acasă.

Echipa artistică a GREEN HOURS LIVE(S) este formată din Cinty Ionescu (curator & video), Peca Ștefan (text), Mihai Iordache (muzică), Elvira Lupșa (producător creativ), Mihai Păcurar (grafică), Maria Năstase (editare audio-video) și actorii Mihaela Rădescu și Laurențiu Bănescu (voci).

Puteți să vă bucurați de câteva imagini de arhiva pe paginile proiectului:

https://facebook.com/greenhourslives și https://instagram.com/greenhourslives

Foto: Maria Năstase

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.