Leaganul meșterului de sicrie a câștigat Trofeul NexT 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/leaganul-mesterului-de-sicrie-a-castigat-trofeul-next-2014/

Trofeul NexT 2014 i-a revenit coproducţiei Azerbaidjan – Germania, Leaganul meşterului de sicrie / The Swing of the Coffin Maker, de Elmar Imanov, „o poveste plină de detalii locale, care transmite un mesaj universal”, potrivit juriului.

Un articol de Petre Ivan|8 aprilie 2014

Trofeul NexT 2014 i-a revenit coproducției Azerbaidjan – Germania, Leaganul meșterului de sicrie / The Swing of the Coffin Maker, de Elmar Imanov, „o poveste plină de detalii locale, care transmite un mesaj universal”, potrivit juriului.

Gala a fost prezentată de Ada Solomon, directoarea Festivalului Internațional de Film NexT și Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT.

Filmul lui Elmar Imanov și-a adjudecat și Premiul Publicului pentru film străin.

Leagănul meșterului de sicrie este povestea unui tată care trăieşte împreună cu fiul său adult, Musa, într-o casă mică, într-un loc pustiu. Cei doi duc o viaţă solitară, Musa, întârziat mintal şi mişcându-se greoi, ajutându-şi tatăl la muncă.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie a fost câștigat de filmul Tin & Tina, regizat de Rubin Stein (Spania), pentru „un control foarte convingător asupra mediului. Folosirea îndrăzneață a planului secvenţă, călcând astfel pe urmele celor mai mari maeştri ai cinemaului clasic”

Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră i-a fost acordat lui Eduardo Williams, pentru Sunetul stelelor m-a uluit / The Sound of Stars Dazes Me / El ruido de las estrellas me aturde (Argentina), „pentru felul în care evocă atmosfera şi pentru folosirea inovatoare şi experimentală a sunetului”.

O Mențiune specială i-a fost oferită filmului Dezbracă-mă / Undress Me, de Victor Lindgren (Suedia), „pentru tratarea realistă şi plină de sensibilitate a unui subiect dificil”.

Colecţia de arome, în regia lui Igor Cobileanski, a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc. Potrivit juriului, este „o gură de realitate, o viziune singulară a unei lumi care s-ar putea să nu fie atât de bine cunoscută în afara regiunii sale, dar care ne poartă cu siguranţă acolo”..

Adrian Sitaru a obținut Menţiunea specială pentru un film din Competiţia naţională, cu filmul Excursie, „pentru prospeţime, umor şi cel mai bun scenariu”.

Leaganul

Premiul Publicului pentru film românesc, acordat unei pelicule din Competiția națională a fost câștigat de Mâine, Bach, în regia lui Mihnea Andrei Ciorică.

Foto cu Leaganul meșterului de sicrie – NexT

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.