Lectia de violoncel. Radu Beligan, sărbătorit la Teatrul Metropolis, chiar de ziua lui
https://www.ziarulmetropolis.ro/lectia-de-violoncel-radu-beligan-sarbatorit-la-teatrul-metropolis-chiar-de-ziua-lui/

Radu Beligan şi Marius Manole se întâlnesc la Teatrul Metropolis, în spectacolul „Lecţia de violoncel“, după o piesă de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa. Maestrul îşi va sărbători cei 95 de ani chiar pe scena teatrului, pe 14 decembrie.

Un articol de Dan Boicea|3 decembrie 2013

Actorii Radu Beligan şi Marius Manole se întâlnesc pe aceeaşi scenă, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în spectacolul „Lectia de violoncel“, după o piesă de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa. Alături de ei joacă Lamia Beligan, Tania Popa şi Rodica Ionescu.

Spectacolul va putea fi văzut la Teatrul Metropolis (Str. Mihai Eminescu nr. 89, sector 2, Bucureşti), pe 9, 10, 14 şi 16 decembrie, de la ora 19.00.

De la 35 la 95

Aşteptarea a luat sfârşit pentru spectatorii care îşi doreau să-l vadă pe Radu Beligan într-un rol nou, la 95 de ani. Tânăra scriitoare Mona Radu a gândit o piesă în mod special pentru marele actor, iar Radu Beligan i-a propus lui Felix Alexa să regizeze spectacolul.

Regizorul l-a cooptat din nou în echipa lui pe Marius Manole, şi a realizat, astfel, o întâlnire unică: un dialog pe scenă între idolul tinerilor spectatori, Marius Manole (35 de ani) şi legendarul Radu Beligan (95 de ani).

Lectia de violoncel

Imagini de la repetiţiile spectacolului „Lectia de violoncel“ Foto: Petrică Tănase pentru Ziarul Metropolis

Spectacolul este şi un cadou cu dublu sens, care porneşte dinspre echipa Teatrului Metropolis către Radu Beligan (pe 14 decembrie, de ziua maestrului, teatrul îl va sărbători cu fast), dar şi dinspre Radu Beligan către teatru şi către spectatorii săi (actorul nu a mai avut un rol nou de nouă ani, de când a avut premiera cu „Egoistul“).

Lectia de violoncel

Lamia Beligan şi Radu Beligan, într-o scenă din „Lecţia de violoncel“

„Orice apariţie nouă este, pentru mine, o bucurie. Acum sunt, deja, într-o perioadă de iubire cu noul meu rol. Mona Radu este o tânără scriitoare, genială, şi pot spune asta cu toată inima. Ea mi-a oferit un rol care m-a făcut fericit, pentru că, de când joc piesa asta, am avut parte numai de noroc. Premiera este legată şi de o sărbătorire care pe mine mă copleşeşte, un cadou de ziua mea, la 95 de ani“, a declarat Radu Beligan pentru Ziarul Metropolis.

Citiţi şi: Radu Beligan: „Sunt un băiat de la ţară, iar băiatul ăsta a luat masa cu Regina Angliei“

„Am mai spus acest lucru, dar simt nevoia să-l repet, ca pe un semn de mulţumire, apropo de prezenţa maestrului Beligan aici. Iată, în al şaselea an de când s-a înfiinţat Teatrul Metropolis, culmea, ne aflăm sub aceeaşi stea norocoasă“, a mărturisit George Ivaşcu.

Directorul Teatrului Metropolis a explicat: „Acum şase ani, cel care a tăiat panglica de inaugurare, împreună cu mine, a fost maestrul Beligan. Nu numai că ne-a purtat noroc, dar ne-a purtat şi de grijă. Îi mulţumesc din tot sufletul şi, fără menajamente, îi pot spune un sincer «îl iubesc!»“.

Lectia de violoncel

La repetiţii: regizorul Felix Alexa (în picioare), Mona Radu, autoarea piesei (stânga), Radu Beligan şi Rodica Ionescu

Marius Manole a declarat că este prima dată când repetă cu Radu Beligan. „E o mare bucurie să joci într-o tragicomedie în care joacă şi domnul Beligan. Îmi face mare plăcere să fiu cu colegii mei de la Teatrul Naţional, Rodica Ionescu, Lamia Beligan şi Tania Popa“, ne-a declarat actorul.

Felix Alexa: „Să dea Dumnezeu să-l sărbătorim şi la 100 de ani cu acest spectacol!“

Regizorul Felix Alexa lucrează pentru a 11-a oară cu Marius Manole şi pentru a doua oară cu Radu Beligan, după „Misterul Sebastian“, de la Teatrul Odeon, un spectacol documentar. „E o senzaţie foarte specială. Nu mă simt ca la o repetiţie obişnuită, asta deoarece a lucra cu domnul Beligan înseamnă o experienţă care nu ţine numai de teatru. Este şi o experienţă umană, minunată, aproape o incursiune subiectivă în istoria teatrului românesc“.

Lectia de violoncel

La repetiţii: Radu Beligan, Rodica Ionescu, Felix Alexa, Lamia Beligan şi Marius Manole

Felix Alexa a mărturisit că oamenii din echipă au senzaţia, uneori, că e un miracol ce li se întâmplă, văzând că au şansa să-l urmărească jucând pe Radu Beligan. „E emoţionant să-i dau indicaţii maestrului Beligan. Mă bucur foarte mult că a venit această propunere din partea lui, să montez un spectacol care îl sărbătoreşte la 95 de ani. E un text scris special pentru el de Mona Radu, cu replici foarte subtile şi inteligente“.

Regizorul a mai spus că prezenţa lui Radu Beligan impune profesionalism. „E un actor care şi-a dedicat întreaga viaţă profesiei. A fost un fanatic al profesiei, lucru pe care îl apreciez enorm. Încercăm să reconstruim şi noi, în anii aceştia atât de nebuni, fanatismul pentru teatru“.

Lectia de violoncel

Radu Beligan, pe scena Teatrului Metropolis, alături de fiica sa, Lamia Beligan

Felix Alexa a strâns, alături de Radu Beligan, actori din generaţii diferite, vechi colaboratori ai săi. „Toţi actorii sunt de la Teatrul Naţional, dar iată, s-au mutat aici, la Metropolis, pentru un spectacol special. E un spectacol încărcat de emoţia unui mare actor care joacă din nou, într-un nou rol, la 95 de ani. Să dea Dumnezeu să-l sărbătorim şi la 100 de ani cu acest spectacol!“

Rămâneţi cu Ziarul Metropolis! Spectatorii fideli ai Teatrului Metropolis vor fi recompensaţi cu invitaţii la acest spectacol!

Lectia de violoncel

Actorul Marius Manole, la repetiţii

INFO

Teatrul Metropolis, Bucureşti (Str. Mihai Eminescu nr. 89, sector 2)

LECTIA DE VIOLONCEL, de Mona RADU
9, 10, 14 şi 16 decembrie 2013, ora 19.00

Regia: Felix ALEXA
Asistent regie: Cristina GIURGEA
Scenografia: Nina BRUMUŞILĂ

Cu: Radu BELIGAN – George
Lamia BELIGAN – Eva
Marius MANOLE – Radu
Tania POPA / Rodica IONESCU – Gabriela

Preţ casa de bilete: 43.20 lei
Rezervările se pot face la numerele 021.210.51.80 şi 0728.138.265 (în intervalul orar 10.00-19.00)
Durata: 1 h 45 min

Foto din repetiţii – Lectia de violoncel – Petrică Tănase pentru Ziarul Metropolis (Petrică Tănase Photography)

28
/10
/14

Iubitorii teatrului vor avea parte, în curând, de o întâlnire inedită cu poetul Gellu Naum. Este vorba despre cinci reprezentații ale spectacolului N(AUM), după textele îndrăgitului poet român, cu Oana Pellea și Cristina Casian în distribuţie. Un proiect UNTEATRU, găzduit de Teatrul METROPOLIS cu sprijinul Fundației Gellu Naum. Proiect realizat cu sprijinul Raiffeisen Bank.

28
/10
/14

V-aţi întrebat vreodată cum ar suna unul dintre hiturile lui Michael Jackson în interpretarea lui Tom Waits? Sau a lui Marilyn Manson sau a lui Stevie Wonder sau a fetelor de la Spice Girls? Cu siguranţă nu. Şi, în consecinţă, veţi afla chiar acum.

28
/10
/14

Cântecul "Bohemian Rhapsody" al trupei Queen are "puteri tămăduitoare", întrucât are capacitatea de a le ajuta pe acele persoane care sunt bolnave sau se simt deprimate, afirmă autorii unui sondaj realizat recent în Marea Britanie, informează bbc.com.

28
/10
/14

Trei lucrări ale artistului român Adrian Ghenie - "Duchamp's Funeral I", "Study for «The Devil»" şi "Hunger" - au fost vândute la două licitaţii organizate recent la Londra, de casa Sotheby's, cu sumele de 1.285.389 de euro, 15.714 euro, respectiv, 146.453 de euro, potrivit site-ului sothebys.com.

28
/10
/14

Un autoportret alb-negru al compozitoarei și fotografei Sabina Ulubeanu, co-director artistic al Festivalului de Arte Noi InnerSound, este expus alături de 50 de lucrări ale unor artiști din toată lumea care activează în spațiul austriac, la una dintre cele mai cunoscute galerii de artă din Viena, West46, în cadrul Bienalei Eyes On. Expoziția este deschisă până la 7 noiembrie.

28
/10
/14

Duminică, 26 octombrie, s-a desfășurat prima seară a Festivalului Național de Teatru la Librăria Humanitas București, în cadrul căreia s-au lansat cărțile: "Caragiale după Caragiale. Arcanele interpretării: exagerări, deformări, excese" de Angelo Mitchievici și "În dialog cu anticii" de Alexandra Ciocârlie.

27
/10
/14

Joi, 30 octombrie, de la ora 20.00, reîncepe seria discuțiilor culturale din Ceainăria ARCUB. În prima ediție a toamnei de Trialoguri la ARCUB, invitată specială este Oana Pellea, una dintre cele mai îndrăgite actrițe contemporane. Evenimentul va fi moderat de jurnalistul de televiziune Marius Constantinescu, iar discuţiile vor fi completate de acordurile muzicale ale Alexandrei Ușurelu.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

Doi mari compozitori ai repertoriului simfonic – Beethoven şi Grieg, o partitură monumentală ca Simfonia a III-a – Eroica şi doi apreciaţi muzicieni români, dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Horia Mihail, sunt elementele reunite în concertul aniversar oferit vineri, 31 octombrie 2014 (19.00) de Orchestra Naţională Radio, în onoarea Zilei Radioului.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".