Lee Miller: o Rapsodie Română la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/lee-miller-o-rapsodie-romana-la-londra/

Centrul Cultural Românesc de la Londra/ Fundaţia Raţiu găzduiesc începând cu 10 iulie expoziţia de fotografie „Lee Miller –  O Rapsodie Română“, care prezintă publicului lucrările uneia din cele mai importante figuri feminine ale secolului XX.

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2014

Expoziția este realizată sub patronajul HRH Prințesei Margareta. Curatoriată de Adrian Silvan-Ionescu, expoziția dezvăluie colțuri ascunse ale unei Românii rurale înainte și după cel de-al Doilea Război Mondial, înainte de a fi suferit schimbări politice și sociale majore.

Fotografa suprarealistă Lee Miller (1907-1977) este cel mai adesea amintită pentru contribuția adusă modei ca fotomodel dar și ca fotograf oficial al revistei Vogue în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În vara anului 1938, împreună cu Roland Penrose, a calătorit pe drumurile României într-o maşină Packard American.

poster_leemiller_clean

Itinerariul lor a început în Atena ducând spre București, unde i-au întâlnit pe muzicianul și antropologul Hari Brauner împreuna cu soția lui, Lena Constante, recunoscută ca păpușar și ca scenograf. Ruta lor i-a dus prin orașe ca Târgu Jiu, Brebu, Tismana, Sibiu, Brașov, Bran, Baia Mare ca apoi să sfârșească la București.

Îndrumată de pasiunea ei pentru suprarealism, Lee Miller a fost fascinată de ritualurile românești, surprinzând prin lentilele camerei de fotografiat tradiții precum Călușarii, Paparuda sau Caloian. Expoziția include fotografii rare care nu au mai fost expuse anterior, prezentând o Românie încă inocentă a anilor ‘30.

După 1946 Lee Miller, s-a întors în România pentru a încerca să își regăsească prietenii care au supravietuit războiului. Imaginile ei surprind impactul pe care l-a avut războiul asupra societăţii care este suspendată în aşteptarea unei schimbări sociale și politice majore.

Fotografiile realizate de Lee Miller reflectă cicatricile iremediabile, viața dificilă şi truda neîncetată pricinuite de război dar și o frumusețe nemărginită regăsită în tradițiile culturale care se mai întâlnesc și astăzi în cultura românească.

Cine a fost Lee Miller

În 1927 Lee Miller a fost descoperită din întâmplare de către Condé Nast, detinățorul revistei Vogue din New York. Portretul ei a fost imediat pus pe prima pagină a revistei iar pozele lui Edward Steichen i-au dat imediat statutul de super model. Tehnica fotografiei a învățat-o de la Man Ray, suprarealistul american și unul din avangardiștii fotografiei. La puțin timp a devenit iubita, asistenta și una din modelele lui favorite, învățând în același timp tehnica fotografiei. Suprarealismul și principiile de pace, libertate și dreptate au stat mereu la baza filosofiei ei de viață.

Lee Miller și-a stabilit propriul studio de succes în New York în 1932, pe care l-a închis mai apoi când s-a căsătorit cu Aziz Eloui Bey și s-a mutat în Cairo. Imaginile din acea perioadă sunt unele dintre cele mai bune lucrări suprarealiste realizate de ea. În 1937 Lee Miller la întâlnit pe suprarealistul britanic Roland Penrose în Paris și au călătorit împreună în sudul Franței. Atunci Picasso i-a pictat portretul de 6 ori și tot de atunci a devenit muza lui Roland Pensrose, ce avea să îi devină soț.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Arhivele Lee Miller – arhiva privată dedicată conservării și publicării lucrărilor lui Lee Miller. Acestea se află în Farley Farm House în East Sussex, reședinţa artiștilor suprarealiști Lee Miller și Roland Penrose ce a fost convertită într-un muzeu care celebrează viețile și lucrările celor doi.

Maria Lataretu

Maria Lătăreţu, fotografiată de Lee Miller

INFO

10 IULIE 2014 | 6:30 – 9:30 PM | Vernisaj & Conferință cu Antony Penrose și Bill McAlister
Manchester Square, 18 Fitzhardinge Street, London W1H 6EQ

INTRARE LIBERĂ |

Expoziția este deschisă pănă pe data de 7 August | Luni – Vineri 11.00 am – 6.00 pm

Dr Adrian Silvan Ionescu

Este directorul Institului de Istoria Artei ”G. Oprescu„ sub egida Academiei Române și profesor al Universității Naționale de Artă din București cu specializare în Istoria fotografiei din secolul XIX.

Antony Penrose

Născut la 9 Septembrie 1947 în Londra, UK. Fiul fotografei americane Lee Miller și al lui Roland Penrose, artist suprarealist și biograful lui Picasso. Anthony este directorul Arhivei Lee Miller și Colecției Penrose, care este găzduită în casa Farley Farm House.

Bill McAlister

Născut în Yorkshire. Evreu român dintr-o bunică româncă din Tulcea. Crescut în Canada. Uneori director al Battersea Arts Centre și director pe termen lung al Institute of Contemporary Arts London. În restul timpului este pescar, apicultor și culegător de ciuperci.

Foto credit: Lee Miller Archive (© Lee Miller Archives, England 2014. All rights reserved)

 

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Universitatea Națională de Arte București și Metropolis Center organizează luni 6 iulie 2015, la ora 18:30, vernisajul expoziţei de artă vizuală „Contraste”, la sediul Metropolis Center din str. Grigore Alexandrescu nr. 89-97. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 6 iulie – octombrie 2015, între orele 10:00 - 18:00.

23
/06
/15

Deşi Adolf Hitler este considerat un artist mediocru, operele sale sunt vândute la preţuri substanţiale atunci când sunt scoase la licitaţie. Mai multe acuarele şi desene realizate de fostul dictator nazist, în urmă cu un secol, au fost vândute cu aproape 400.000 de euro la o licitaţie organizată de casa Weidler, weekendul trecut, în oraşul Nürnberg din Germania

14
/06
/15

Compania Google a lansat, joi, pe platforma Google Maps, imaginile panoramice Street View din Salina Turda, astfel încât se permite vizitarea virtuală a acestui obiectiv turistic de către oricine din lume aflat la mii de kilometri distanţă.

04
/06
/15

Ce au în comun tururile ghidate în atelierele artiștilor bucureșteni, prânzurile cu Marius Manole și cadourile pentru copiii internați la secția de oncologie de la Spitalul Fundeni? Pe Daniela Staicu, 30 de ani. Pasionată de arta plastică și de faptele bune.

03
/06
/15

Un spectacol nocturn cu proiecție în oglindă va avea loc vineri, de la ora 21,00, la Palatul Suțu, cu ocazia aniversării a 180 de ani de la construirea clădirii din centrul Bucureștiului. Întregul spectacolul se desfășoară vizual printr-o proiecție video, realizată în premieră, în oglinda din holul Palatului Suțu, aruncând imagini pe pereții etajului superior într-un joc de forme și culori.

31
/05
/15

Privirea lui Silviu Gheție este o altfel de privire asupra Noului Cinema Românesc. Una din culisele sale. Prin picturalitatea lor și prin expresivitatea personajelor din fața obiectivului, fotografiile sale concurează cu imaginile din filmele a căror realizare artistul a fost chemat să o înregistreze pentru totdeauna.