Legea audiovizualului, cea a cinematografiei şi Codul patrimoniului – priorităţi legislative ale Ministerului Culturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/legea-audiovizualului-cea-a-cinematografiei-si-codul-patrimoniului-prioritati-legislative-ale-ministerului-culturii/

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, le-a prezentat joi senatorilor din Comisia pentru cultură priorităţile legislative, precizând că atenţia lui se va îndrepta mai ales spre elaborarea unor noi legi în domeniul audiovizualului şi cinematografiei.   Barbu a explicat că Ministerul Culturii are deja formulate câte sugestii tehnice privind Legea audiovizualului, care însă urmează să fie prezentate […]

Un articol de Andrada Văsii|17 ianuarie 2013

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, le-a prezentat joi senatorilor din Comisia pentru cultură priorităţile legislative, precizând că atenţia lui se va îndrepta mai ales spre elaborarea unor noi legi în domeniul audiovizualului şi cinematografiei.

 

Barbu a explicat că Ministerul Culturii are deja formulate câte sugestii tehnice privind Legea audiovizualului, care însă urmează să fie prezentate şi dezbătute în Parlament.

‘Pe Legea audiovizualului are şi ministerul o poziţie deja formulată, am găsit-o, ea e foarte modestă, nu priveşte schimbarea radicală a legii sau înlocuirea ei cu o nouă formă legislativă. Vom face această propunere legislativă cât mai repede. (…) Ministerul are pregătite nişte modificări strict tehnice. Eu, ca senator, nu am nicio idee. Mă las pe mâna colegilor din Comisia de cultură, care au o mare experienţă în media şi cred că vor scoate o lege impecabilă. Cred că aici trebuie să se întâmple structurarea legii, nu la Ministerul Culturii şi nici la alt minister. (…) Avem şi un proiect pentru completarea şi modificarea Ordonanţei 39, cea privitoare la cinematografie. Este un domeniu extrem de sensibil, care solicită o reflecţie în detaliu. Legea trebuie regândită în structura ei, să încercăm să facem un sac nou şi pentru cinematografie, ca şi pentru audiovizual’, a spus ministrul.

În acest context, senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a precizat faptul că şi-a asumat, împreună cu senatorul PSD Gabriela Firea, să iniţieze un nou proiect de lege care să reglementeze domeniul audiovizualului.

‘În ce priveşte legea audiovizualului, vă solicităm să ne puneţi la dispoziţie acele propuneri ale ministerului pentru a le avea în vedere. Iniţiatori ai acestei legi putem fi mai mulţi, dar până acum ne-am înscris în cursă doamna Firea şi cu mine. Ne vom consulta cu ONG-urile şi cu organizaţiile internaţionale care se ocupă de acest domeniu, fiindcă avem nevoie de această lege’, a spus Sorin Roşca Stănescu.

De asemenea, Daniel Barbu a precizat că atenţia Ministerului Culturii se va îndrepta şi spre modificarea legii drepturilor de autor, dar şi spre îmbunătăţirea cadrului legislativ pe baza căruia sunt administrate instituţiile de cultură.

‘La Legea drepturilor de autor avem deja făcute observaţii şi propuneri de modificare. Urgent pentru noi este rediscutarea pe fragmente a Ordonanţei 189, cea care se referă la managementul instituţiilor de cultură şi care, prin interpretarea ei, unii o consideră abuzivă şi eu sunt înclinat să mă număr printre ei – a făcut ca un fost coleg al nostru şi fost ministru să treacă printr-o experienţă amară. Această ordonanţă ridică obstacole în calea unei bune administrări a instituţiilor de cultură. Trebuie să găsim formula prin care teatrele, muzeele, instituţiile din această arie să fie administrate mai bine’, a subliniat ministrul Culturii.

Daniel Barbu a arătat că se lucrează şi la elaborarea unui Cod al patrimoniului naţional, care conţine un pachet de legi.

‘Codul patrimoniului e un întreg pachet de legi, sunt trei majore care privesc patrimoniul monumental, cel mobil şi cel imaterial şi care credem noi trebuie aduse împreună şi spre sfârşitul anului, mai realist zis, vă vom trimite acest cod spre judecată. Astfel, cu excepţia codului patrimoniului, unde vom încerca să fim mai creativi şi vă vom propune un ansamblu legislativ proaspăt, vom propune, în rest, modificări modeste’, a mai susţinut acesta.

Sursa: Agerpres

08
/08
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Cel care se apropie astăzi de opera și mai ales de exegeza ce i-a fost consacrată în țară și străinătate ziaristului, memorialistului, și nu în ultim rând istoricului Pamfil Șeicaru (1894-1980), rămâne uimit de patima ce răzbate atât din unele pagini ale acestuia cât și din cele ale comentatorilor săi.

08
/08
/17

Pe 13 și 16 septembrie nu rata înregistrarea concertului David Gilmour - Live At Pompeii la Happy Cinema București, Focşani și Buzău. La 45 de ani după ce David Gilmour a filmat ‘Live At Pompeii’ în legendarul Amfiteatru Roman, s-a întors pentru două show-uri spectaculoase, parte din turneul său de promovare a albumului ‘Rattle That Lock’.

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

08
/08
/17

În perioada 16-24 august 2017, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă desfășoară programul educațional pentru copii La Cotroceni, în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni și Policy Center for Roma and Minorities.

07
/08
/17

Renumitul director de imagine italian Blasco Giurato semnează imaginea filmului românesc ”Octav”, al regizorului Serge Ioan Celebidachi, ce va rula în cinematografe începând cu 6 octombrie 2017. Marcel Iureș are rolul principal în filmul în care mai joacă actori precum Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar. Blasco Giurato a semnat imaginea a peste 100 de filme, printre care și „Cinema Paradiso”, pelicula premiată cu Oscar.

07
/08
/17

Între 12 și 15 august, Orchestrele Radio invită publicul de toate vârstele la un program muzical inedit, la malul mării, în Piațeta Perla din Mamaia! În vacanța de stagiune, Orchestra Națională Radio, Big Band-ul Radio și Orchestra Populară Radio se alătură Radio Vacanța și Târgului GAUDEAMUS, într-un dublu moment aniversar: 50 de ani de Radio Vacanța și GAUDEAMUS 100, aniversare sărbătorită la Mamaia, pe durata desfășurării Târgului GAUDEAMUS Litoral.

07
/08
/17

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL propune publicului proiecții speciale și concerte de calitate.

07
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă luni, 7 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie De la Muntele Sinai la Muntele lui Venus. Spectacolul vorbeşte despre dragoste, speranţă, naştere, moarte, supravieţuire, iertare, acceptare, feminitate, bărbăţie și este realizat pe versurile poeților Ștefania Mihalache, Tania Lovinescu, Aurel Storin, Toma George Maiorescu, Boris Mehr.

06
/08
/17

CRONICĂ DE FILM Un nou film-şoc al teribilistului regizor austriac Ulrich Seidl, „Safari”, despre practicile de vânătoare ale omului occidental în savana africană. Un documentar riscant, care expune fără menajamente, printr-o regie elaborată, caracterul grotesc al unei astfel de pasiuni.

06
/08
/17

Pentru al doilea an director artistic al Galei Tânărului Actor, domnul Miklós Bács, prof.univ.dr. habil. la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca şi actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, pune accentul pe caracterul de formare profesională a concursului, proiect UNITER destinat tinerilor actori, absolvenţi de licenţă.