Legendara balerină Maia Pliseţkaia a murit, la 89 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/legendara-balerina-maia-plisetkaia-a-murit-la-89-de-ani/

Legendara balerină rusă Maia Pliseţkaia, una dintre cele mai importante dansatoare şi coregrafe din toate timpurile, a murit sâmbătă, la vârsta de 89 de ani, potrivit unui anunţ făcut de directorul general al Teatrului Balşoi, Vladimir Ourin, citat de Russia Today.

Un articol de Liliana Matei|3 mai 2015

Maia Pliseţkaia a murit în Germania, în urma unui atac de cord, anunță Mediafax.

„Soţul ei, compozitorul Rodion Schedrin tocmai m-a sunat. Ea a murit în urma unui atac de cord – doctorii germani au făcut tot ce au putut, dar nu au putut să o salveze”, a declarat Vladimir Ourin, pentru agenţia rusă de ştiri TASS, citată de site-ul televiziunii Russia Today.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis condoleanţe familiei celebrei balerine, potrivit news.yahoo.com.

Născută pe 20 noiembrie 1925, la Moscova, Maia Pliseţkaia a fost considerată una dintre cele mai importante balerine ale secolului al 20-lea.

М.Плисецкая в балете на музыку С.Прокофьева "Ромео и Джульетта"A făcut parte dintr-o proeminentă familie de artişti ruşi cu origini evreieşti. Tatăl său a fost împuşcat mortal în 1938 de regimul Stalin, iar mama sa, de profesie actriţă, a fost acuzată de trădare şi trimisă într-un lagăr din Kazahstan.

Maia Pliseţkaia a fost apreciată atât datorită tehnicii sale desăvârşite şi interpretării dramatice, cât şi pentru faptul că spectacolele sale au sfidat convenţiile sovietice.

S-a alăturat Teatrului Balşoi în 1943, la vârsta de 18 ani, şi a devenit unul din starurile acestei instituţii de spectacole.

A cunoscut faima internaţională după ce interdicţia sa de a călători a fost ridicată chiar de către Nikita Hruşciov în 1959, cu un an înainte ca Pliseţkaia să devină prim-balerínă a Teatrului Balşoi.

Maia Pliseţkaia a dansat timp de peste cinci decenii, retrăgându-se din activitate abia în 1990.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.