Legendara pianistă Martha Argerich revine pe scena Festivalului Enescu 2017, după zece ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/legendara-pianista-martha-argerich-revine-pe-scena-festivalului-enescu-2017-dupa-zece-ani/

Marea pianistă Martha Argerich revine pe scena Festivalului Internaţional George Enescu 2017, după zece ani, şi va susţine un concert la Sala Palatului, alături de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Charles Dutoit, pe 12 septembrie, de la ora 20.00, într-un concert susţinut de CBRE.

Un articol de Petre Ivan|13 septembrie 2017

Pianista Martha Argerich va aduce publicului Concertul pentru pian și orchestră în Sol major (1931), de Maurice Ravel, iar în deschiderea concertului, celebra orchestră va interpreta Rapsodia Română nr. 1 în La major op. 11 nr. 1 (1903), de George Enescu.

Pentru a doua parte a serii, în program sunt: Debussy – „Marea”. Trei schițe simfonice: Din zori până la amiază pe mare, Jocul valurilor, Dialogul vântului cu marea (1905) și Ravel – Bolero pentru orchestră (1928).

Festivalul Enescu este dovada vie că oamenii iubesc cultura, că le plac poveștile și că se hrănesc din ele. Câtă vreme este o poveste la care oamenii vibrează, atunci lumea se schimbă, pas cu pas, cărămidă cu cărămidă, stradă cu stradă. Festivalul Enescu este un exemplu palpabil că lucrurile se pot face și, mai ales, că se face cultură în București. Festivalul este despre București, despre proiectele în care companii ca noi ar fi bine să se implice pentru că atunci când se dezvoltă nu doar economic, ci și social și cultural, orașul devine și mai atractiv. Devine un oraș în care lumea își dorește să trăiască sau să lucreze și nu vorbesc doar despre oameni din alte orașe, ci din alte părți ale lumii. În felul acesta orașul crește și noi odată cu el. – Răzvan Iorgu, CEO CBRE, Partener Silver al Festivalului Enescu

De origine argentiniană, Martha Argerich este considerată la nivel internațional una dintre cele mai importante pianiste ale secolului.

A debutat la vârsta de doar opt ani, cu un concert de Mozart. În anul 1965, la doar 24 de ani, câștiga premiul I la Concursul Copin și devenea, astfel, una dintre legendele pianiului în plan mondial. Martha Argerich a urcat pe toate marile scene ale lumii și a interpretat sub bagheta unor dirijori de prim rang la nivel internațional.

În anul 2016, a sărbătorit împlinirea a 75 de ani sub bagheta lui Daniel Barenboim, la BBC Proms. Despre interpretare, The Guardian scria că a fost una “de neuitat”. “Felul în care Martha Argerich atinge pianul este la fel de uluitor, iar interpretarea sa la fel de precisă ca întotdeauna”, mai nota prestigiosul cotidian britanic.

Concertul susținut de Martha Argerich alături de Royal Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Charles Dutoit va fi transmis și live pe www.festivalenescu.ro, TVR 3 și Radio România Muzical.

Foto: Festivalul Enescu – facebook

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.