Leonard Bernstein – 100
https://www.ziarulmetropolis.ro/leonard-bernstein-100/

Filarmonica „George Enescu” sărbătoreşte centenarul naşterii celebrului muzician american Leonard Bernstein. În serile de 28 şi 29 iunie 2018, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii 2017-2018 vor fi  conduse de maestrul Christian Badea, unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog.

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2018

Leonard Bernstein (1918-1990) a fost, multe decenii, idolul  unui publicul internațional. Partenerii de scenă l-au admirat, în mod deosebit, pentru implicarea și dăruirea  totale, pentru talentul uriaș, pentru forţa comunicării care se răsfrângea în egală măsură asupra muzicienilor cu care a colaborat.

Leonard Bernstein, un compozitor excepţional şi original, este, într-un fel, Omul Renaşterii în muzică; american, dar în acelaşi timp şi  internaţional. A făcut foarte mult şi prin conferinţele sale pentru tineri, prin celebrele Young People’s Concerts. Era un om care vorbea multe limbi străine, care se simţea acasă oriunde  în lume, în același timp  cosmopolit şi  eclectic în sensul bun al cuvântului. Era un mare dirijor, putea să dirijeze şi cu ochii. Pentru că Leonard Bernstein a  avut o influenţă atât de pozitivă asupra muzicii internaţionale, mi s-a părut potrivit ca, în final de stagiune, să facem, la Filarmonica George Enescu”, un concert dedicat memoriei sale, să terminăm într-o notă americană, chiar înainte de 4 iulie care e sărbătoarea naţională a Americii”, a declarat Christian Badea.

Din programul exclusiv Bernstein, susţinut de la ora 19.00, de Orchestra Filarmonicii George Enescu”, fac parte lucrările: Uvertura Candide”, Simfonia nr.2, The Age of Anxiety”, SuitaPoveste din cartierul de vest”. Solist va fi pianistul spaniol Josu De Solaun, care a câştigat Concursul George Enescu” în 2014.

Va fi, astfel, un program foarte interesant şi pentru orchestră, şi pentru public. În prima parte, vom avea simfonia Age of Anxiety”, care nu a mai fost cântată de orchestră – o lucrare eclectică în sensul că are şi conotaţii filosofice muzicale, cu un fragment foarte interesant, care are de-a face cu jazzul.  Câştigător al Concursului Enescu, Solaun a mai cântat, alături de noi, la Filarmonică. Acum este solist al acestei simfonii, Age of Anxiety” fiind un fel de concert de pian cu orchestră. În partea a doua, avem Uvertura Candide”, lejeră şi foarte atrăgătoare, iar după aceea vom cânta fragmente din West Side Story”. Astfel, vom termina stagiunea pe o notă mai de vară”, a precizat Christian Badea.

 Este foarte emoţionant să cânt la Ateneu primul rând datorită relaţiei cu Enescu. Când am câştigat concursul eram într-o perioadă foarte dificilă a vieţii mele, cu nenumărate îndoieli legate de drumul meu în muzică. Acest concurs a fost o mare încurajare pentru a continua. Deci, de câte ori vin aici, mă aflu în locul în care am renăscut muzical. Să cânţi alături de Filarmonica George Enescu” şi de maestrul Christian Badea este un mare dar pentru orice muzician„, concluzionează pianistul spaniol Josu de Solaun.

ÎNCHIDEREA STAGIUNII 2017 – 2018

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Concert susţinut de Institutul Cultural Român

Sala mare a Ateneului Român

Dirijor
CHRISTIAN BADEA

Solist
JOSU DE SOLAUN

Program

Leonard Bernstein                           
Simfonia nr. 2, „The Age of Anxiety”

Uvertura „Candide”

Suita „West Side Story”

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul 
www.fge.org.ro

Foto: Leonard Bernstein si Christian Badea – facebook

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.

13
/03
/17

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock "The Wall" al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a și încolțit ideea acestui concept în imaginația fondatorului formației, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul și creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în șir în picioare.