„Les lettres roumaines”, la Salon du livre de la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/les-lettres-roumaines-la-salon-du-livre-de-la-paris/

„Les lettres roumaines” este genericul sub care site-ul celei de-a 33-a ediţii a Salonului de Carte (Salon du livre) de la Paris omagiază prezenţa României în calitate de invitat de onoare al prestigioasei manifestări a oamenilor de carte din întreaga lume.   Organizatorii amintesc „frumoasa colecţie” a celor 27 de autori români „descoperiţi” de editorii […]

Un articol de Andrada Văsii|6 februarie 2013

„Les lettres roumaines” este genericul sub care site-ul celei de-a 33-a ediţii a Salonului de Carte (Salon du livre) de la Paris omagiază prezenţa României în calitate de invitat de onoare al prestigioasei manifestări a oamenilor de carte din întreaga lume.

 

Organizatorii amintesc „frumoasa colecţie” a celor 27 de autori români „descoperiţi” de editorii francezi.

„Pentru ediţia a 33-a, Târgul de Carte prezintă literele româneşti. În 2013, vizitatorii Târgului vor putea descoperi o selecţie frumoasă de 27 de autori români, inclusiv o duzină de scriitori descoperiţi în 2012 de către editorii francezi: eseişti de anvergură europeană, autori de romane grafice (n.r bandă desenată), dramaturgi cu un ton puternic şi revigorant, poeţi şi romancieri cu un ochi ascuţit aspra societăţii româneşti”.

Printre autorii menţionaţi se numără Gabriela Adameşteanu; Radu Aldulescu; Mircea Cărtărescu; Florina Ilis; Norman Manea; Dumitru Ţepeneag; Eugen Uricaru; Varujan Vosganian; Ana Blandiana; Matei Vişniec; Lucian Boia; Gabriel Liiceanu; Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu ş.a.

Sunt amintite şi multiplele evenimente organizate de Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Cultural Român (ICR) şi Institutul Francez, în cadrul pavilionului românesc de 400 metri pătraţi. Acesta va găzdui o librărie unde vor putea fi descoperite numeroase opere ale autorilor români în limbile română şi franceză şi un spaţiu de dezbatere, pe scena căruia scriitorii români vor putea realiza un schimb de idei cu confraţii lor francezi sau cu publicul asupra literaturii române clasice şi contemporane sau pur şi simplu asupra actualităţii.

În acelaşi cadru, publicul francez va putea viziona scurtmetraje care prezintă viaţa unor personalităţi marcante ale literaturii române, dar şi numeroase manifestări conexe – expoziţii, performance-uri, concerte, prezentări de modă.

Nu în ultimul rând, site-ul Salon du livre de la Paris menţionează întâlnirile profesionale dintre reprezentanţi ai distribuţiei cărţii din România, editorii români şi cei francezi pe care ICR le va organiza în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti, ca şi cele cu scriitori români încă necunoscuţi marilor case de editură franceze.

Sursa: Agerpres

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.