Liberi de-acum, spectacol dedicat aniversării Revoluţiei
https://www.ziarulmetropolis.ro/liberi-de-acum-spectacol-dedicat-aniversarii-revolutiei/

Sunt 25 de ani de când balconul Teatrului Naţional din Timişoara a intrat în istorie, în 17 decembrie 1989.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2014

Liberi de-acum, spectacol / Sunt 25 de ani de când Timișoara a spus pentru prima dată, cu voce tare, că România trebuie să se transforme fundamental. De-atunci societatea românească parcurge un drum pe care îl descoperă zi de zi, înaintând pe el.

Actorii Claudia Ieremia și Ion Rizea, două dintre cele mai importante prezențe din istoria contemporană a Naționalului, precum și corul și orchestra Operei Naționale spun propria poveste despre cum arată acest drum, văzut din perspectiva Momentului zero.

Cine suntem? Cum suntem? Și mai ales: de ce nu avem voie să uităm niciodată?

Liberi, de-acum este o cronică emoțională a acestui Moment Zero. Este un memento necesar care aduce – prin filmul conceput de Ada Lupu și Lucian Matei, prin selecția de documente preluate din arhivele Memorialului Revoluției și selectate de Codruța Popov, ca și prin muzica interpretată exemplar de corul și orchestra Operei Naționale Române din Timișoara, sub conducerea lui David Crescenzi – mărturia distanței pe

Claudia Ieremia și Ion Rizea, în Liberi de acum

Claudia Ieremia și Ion Rizea, în Liberi de acum

care (încă) o mai avem de parcurs în devenirea noastră ca societate.

 “Au trecut 25 de ani de evoluție, de racordare la modele de societăți europene funcționale, 25 de ani de întrebări, de schimbări, de căutări, de entuziasm, dar și 25 de ani de încercări, de eșecuri, de deziluzii și de lucruri spuse și făcute pe jumătate, de lipsă de coeziune și de tare sociale greu de depășit. Poate că, întorcându-ne din nou, în amintire și în acest simplu gest de respect, la adevărul, la sinceritatea, la suferința acelui Decembrie 1989, vom găsi în noi înșine forța de a deveni cu adevărat responsabili, forța de a schimba ceva în noi și în jurul nostru” – Ada Hausvater, manager Teatrul Național

Spectacolul Liberi, de-acum este programat miercuri, 17 decembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național.

Foto: Liberi de-acum – tntimisoara.com

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.