Liedul romanesc – Cursuri de Maiestrie Artistica Mariana Nicolesco, pe 9 decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/liedul-romanesc-cursuri-de-maiestrie-artistica-mariana-nicolesco-pe-9-decembrie/

TVR 2 va difuza pe 9 decembrie, de la ora 11.00, Liedul românesc – Cursuri de Măiestrie Artistică Mariana Nicolesco.   „Ascult cu emoţie interpretările tinerilor mei prieteni, pe care i-am apropiat de arta de supremă poezie şi rigoare a liedului. Şi mă bucur că, prin ei, o comoară de mare preţ a culturii noastre, liedul românesc, fondat pe […]

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2012

TVR 2 va difuza pe 9 decembrie, de la ora 11.00, Liedul românesc – Cursuri de Măiestrie Artistică Mariana Nicolesco.

 

„Ascult cu emoţie interpretările tinerilor mei prieteni, pe care i-am apropiat de arta de supremă poezie şi rigoare a liedului. Şi mă bucur că, prin ei, o comoară de mare preţ a culturii noastre, liedul românesc, fondat pe vechiul cântec de dor, a reintrat în conştiinţa publică aşa cum mi-am propus în anul 2003, când am creat Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, consolidat de Cursurile de Măiestrie Artistică pe care le ofer între o ediţie şi următoarea a acestor fomidabile manifestări”, spune Mariana Nicolesco.

 Potrivit acesteia, este „un factor major al culturii noastre” interpretarea pentru prima oară, de către laureaţii Concursului Naţional al Liedului Românesc, a integralei liedurilor lui George Enescu, şi „extrem de revelatoare situarea liedului românesc în contextul liedului european, german, francez, italian, maghiar, prin interpretările oferite an de an de noile generaţii care azi strălucesc în acest gen muzical de mare prestigiu”.

„Este pentru ei o remarcabilă experienţă întâlnirea pe care le-o prilejuiesc, ediţie după ediţie, Cursurile mele de Măiestrie Artistică, cu maeştrii liedului românesc, în acest an, de pildă, compozitorii Carmen Petra Basacopol şi Adrian Pop, sau muzicologul Octavian Lazăr Cosma. Publicul a răsplătit cu un imens entuziasm interpretările oferite de tinerele voci – sopranele Nicoleta Maier, Bianca Mărgean, Aida Pavăl, Daniela Păcurar, Noemi Veress, baritonii Shuang Fang şi Cristian Hodrea, acompaniaţi de pianistul Peter Kolcsar -, fie că era vorba de compozitorii amintiţi, de Brahms sau de Mendelssohn Bartholdy, de Tiberiu Brediceanu, ori de creaţiile lui Claude Debussy, la o aniversare, sau ale lui Jules Massenet, la o comemorare”, mai spune Mariana Nicolesco.

Sursa: Mediafax
08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.