LIM – LESS IS MORE ÎN ROMÂNIA – Prezentare de proiecte la TIFF2018 și un nou workshop în Transilvania
https://www.ziarulmetropolis.ro/lim-less-is-more-%c3%aen-rom%c3%a2nia-prezentare-de-proiecte-la-tiff2018-%c8%99i-un-nou-workshop-%c3%aen-transilvania/

Cea de-a doua ediţie LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat se pregăteşte de start în România, în cel de-al doilea an consecutiv.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2018

LIM2018 cuprinde două evenimente importante, ambele organizate în Transilvania: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate pentru această ediție, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

LIM – Less is More este structurat în 3 etape de rezidență, în cadrul a 3 workshop-uri de câte o săptămână, organizate în trei țări europene: Workshop 1 în Finistère, Franța (7-14 martie), Workshop 2 în Transilvania, România (3 – 8 iunie) și Workshop 3 în Lusławice, Polonia (8 – 15 octombrie). Lucrul dedicat dezvoltării de scenariu pentru filme cu buget limitat din cadrul celei de-a doua ediții LIM este coordonat de 4 consultanți de scenariu cu experiență în domeniu: Pierre Hogdson (Marea Britanie, Franța), Marcel Beaulieu (Canada), Miguel Machalski (Spania) și Monica Rattazzi (Franța). Grupul de tutori va fi completat, de asemenea, de specialiști în cinematografia low budget și micro-budget, participanții având discuții și întâlniri dedicate în cadrul workshop-ului din România cu producătoarele de film Anamaria Antoci și Lissandra Haulica.

După o ediție de succes în 2017 și o experiență unică în inima Transilvaniei, LIM Workshop 2 le dă întâlnire celor 20 de participanți în Stațiunea Turistică Muntele Băișorii, într-o locație cu un aer aparte, ruptă de lume și de tumultul orașelor sau satelor României – Hotelul Alpin Băișoara. Astfel, echipa și participanții LIM se vor adânci în lucrul teoretic și practic al celui de-al doilea atelier al training-ului de scenaristică oferit de experții LIM și vor continua să foreze în structurile narative ale proiectelor de film cu buget limitat. Participanții vor putea să aprofundeze feedback-ul oferit de tutorii LIM atât în cadrul primul Workshop, cât și în cadrul sesiunilor de rescriere derulate din luna martie până în prezent. Scopul celui de-al doilea atelier LIM este de a găsi structura de bază a scenariilor aflate în lucru și de a folosi în scopuri creative limitările financiare ale filmului.

Cel de-al doilea Workshop LIM debutează cu un eveniment special organizat la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). În data de 2 iunie, participanții vor avea ocazia să își prezinte proiectele în fața producătorilor și profesioniștilor din cinema prezenți la Cluj, în cadrul programului dedicat industriei de film la TIFF. Unul dintre scopurile LIM este acela de a genera crearea unei rețele europene formată din profesioniști ce lucrează în limitările unor filme cu bugete mici și, prin urmare, acela de a genera co-producții, noi modalități de finanțare și distribuție.

EVENIMENTE LIM @ TIFF2018:

*VINERI 1 iunie, 15.00 – 16.00 – PREZENTARE LIM PRESENTATION & Discuție publică despre filmele cu buget limitat. @ TIFF LOUNGE (Piața Unirii)

*SÂMBĂTĂ 2 iunie, 10.00 – 13.30 – PREZENTARE PUBLICĂ PROIECTE LIM2018 @ PLATINIA CONFERENCE HALL (Hotel Platinia)

Pentru a fi la curent cu desfășurarea LIM 2018 vă invităm să urmăriți:

Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional* și de Centrul Național al Cinematografiei.

 Susținut de Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, e organizat de Le Groupe Ouest (Franța) și dezvoltat în parteneriat cu Control N (România), Vlaams Audiovisueel Fonds – VAF (Belgia), Krakow Festival Office – KBF (Polonia) și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (Romania).

14
/06
/21

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.