Liviu Ciulei, 60 de ani de la „Teatralizarea picturii în teatru”
https://www.ziarulmetropolis.ro/liviu-ciulei-60-de-ani-de-la-teatralizarea-picturii-in-teatru/

La 60 de ani de la publicarea celebrului eseu cu valoare de manifest, Teatrul de Televiziune propune o întâlnire peste timp cu Liviu Ciulei şi spectacolul „Gin Rummy“, care se va difuza luni, 27 iunie, la ora 20.10, la TVR 2.

Un articol de Liliana Matei|26 iunie 2016

În iunie, anul acesta, se împlinesc 60 de ani de la apariția în revista „Teatrul” a eseului „Teatralizarea picturii de teatru” scris de Liviu Ciulei. Articolul cu „valoare de manifest” a atras o mulțime de dezbateri. Ciulei nu numai că justifică „teatralitatea”, dar dă avânt celor mai curajoase formule, încurajează căutările, redă directorului de scenă dreptul de a fi creator, de a inventa, de a interpreta textul dramatic.

„A teatraliza scenografia”, sublinia Ciulei (în numărul din iunie 1956 al revistei Teatrul cu un an înainte de apariția televiziunii și a unui nou discurs teatral, Teatrul de Televiziune) „înseamnă a reda realitatea cu imagini specifice artei scenice. Nu arhitectura înghesuită şi minimalizată pe o scenuţă, nu clădiri sau peisaje reproduse cu efort inutil din carton, ci imagini scenice, poetico-dramatice, concretizate în decoruri”.

Cu acest articol Ciulei redeschide calea școlii regizorale românești, iar el însuși devine conducătorul ideatic al generației sale.

„Eram încă student în anul IV la arhitectură şi preocupat şi fascinat de arhitectura de interior şi exterior americană. Am încercat s-o reproduc pe scenă şi primele mele decoruri au avut căutare fiindcă înlocuiau cu o construcţie fermă obişnuitele decoruri din pânză pictată – un fel de verism arhitectural”, scria Liviu Ciulei în volumul „Cu gânduri și cu imagini”. „ Formaţia mea de arhitect m-a ajutat în cariera scenografică, dar în acelaşi timp a fost şi un obstacol în căutările mele de a găsi în decor un limbaj specific teatral care să evite imitaţia naturii. Realitatea în Teatru este alta decât cea cotidiană. Este o realitate abstractă, artificială, care doar sugerează Viaţa. Abstracţiunea decorului lasă loc imaginaţiei spectatorului să o completeze cu memoria sa vizuală, cu experienţa sa”.

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul Național de Televiziune, Casa de Producție TVR vă propune luni, 27 iunie, la ora 20.10, la TVR 2 înregistrarea spectacolului „Gin Rummy“ de Donald Coburn, preluat de la Teatrul Bulandra. Montarea a fost realizată în anul 1980 de Liviu Ciulei, care semna și decorurile, iar telespectatorii îi vor putea revedea pe Clody Bertola și Petre Gheorghiu.

Piesa a fost scrisă în 1976, iar în 1978 „The Gin Game“ (titlul ei original) a fost distinsă cu Premiul Pulitzer, însă prima ei montare avut loc cu un an înainte, pe Broadway, în regia lui Mike Nichols, cu Jessica Tandy şi Hume Cronyn în distribuţie.

În România, „Gin Rummy“ de Donald Coburn s-a jucat în premieră pe 28 februarie 1980, în regia lui Liviu Ciulei, cu Clody Bertola şi Petre Gheorghiu în rolurile celor doi protagonişti.

Înregistrarea se va difuza și pe TVR 3 sâmbată, 2 iulie, ora 20.00, și duminică, 3 iulie, ora 8.00, pe TVR Mondolda, sâmbată, 2 iulie, ora 16.55 și pe TVR Internațional, duminică, 3 iulie, ora 18.00 și luni, 4 iulie, ora 9.00.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

01
/09
/23

Ultima săptămână de Cinema în aer liber, care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, încheie sezonul de anul acesta și aduce pe marele ecran filme de luni până duminică, de la ora 20:00: un documentar, trei filme românești, trei thrillere și o comedie savuroasă.