Londra, cel mai scump oraş cultural european
https://www.ziarulmetropolis.ro/londra-cel-mai-scump-oras-cultural-european/

Londra este cel mai costisitor oraş din Europa pentru participarea la activităţi culturale – spectacole de balet, operă, muzică clasică şi vizitarea monumentelor istorice -, în timp ce Varşovia este cel mai ieftin, potrivit unui studiu citat de independent.co.uk.

Un articol de Petre Ivan|25 august 2014

Noul studiu realizat de Post Office Travel Money a analizat activităţile culturale din 12 oraşe din Europa. În acest studiu nu au fost analizate activităţile culturale din niciun oraş din România, notează Mediafax.

Potrivit studiului, capitala Marii Britanii este de trei ori mai scumpă decât alte oraşe europene, în ceea ce priveşte participarea la activităţile culturale. În acelaşi timp, capitala Poloniei, Varşovia, este cel mai ieftin oraş european din punctul de vedere al activităţilor sale culturale.

În timp ce vizitarea unui muzeu, a unei galerii de artă, a unui monument istoric sau participarea la un concert de muzică clasică ori operă costă, în Londra, pentru două persoane, 256,25 de lire sterline, în capitala Poloniei aceste activităţi costă doar 69,65 de lire sterline.

varsovia

Varşovia

Preţurile ar putea reflecta şi cel mai recent statut al Londrei, considerat cel mai popular oraş din lume pentru turiştii străini. Potrivit unui sondaj, ale cărui rezultate au fost publicate în luna mai, Londra a fost vizitată, în 2013, de 16,8 milioane de persoane, care au cheltuit peste 11,2 miliarde de lire sterline.

Cercetătorii au comparat preţurile pe care le plătesc oamenii pentru activităţile culturale în 12 oraşe din Europa. Astfel, după Varşovia, care a fost desemnat cel mai puţin costisitor oraş european pentru desfăşurarea activităţilor culturale, se situează Budapesta (80,35 de lire sterline), Praga (92,59 de lire sterline) şi Dublin (102,31 lire sterline).

La capătul opus al clasamentului, după Londra, considerat cel mai costisitor oraş în ceea ce priveşte activităţile sale culturale, este situat Parisul (251,65 de lire sterline), acesta fiind urmat de Barcelona (241,58 de lire sterline) şi Amsterdam (223,19 lire sterline).

Totodată, în studiu au fost incluse şi oraşele Viena (223,1 lire sterline), Moscova (192,5 lire sterline), Berlin (153,83 de lire sterlne) şi Roma (132,01).

Foto cu Londra şi Varşovia – wikipedia

19
/11
/14

O punere în scenă a unei piese de Brecht care rămâne fidelă poveștii și care totodată reușește să fie autentică și palpitantă pentru spectator este „Omul cel Bun din Seciuan" cu regia semnată de Andrei Șerban la Teatrul Bulandra din București.

19
/11
/14

Am văzut cărţi nefericite. Multe. Uitate, necitite, abandonate, batjocorite, cărţile trăiesc o dramă dacă ajung în mâna sau în apropierea cui nu trebuie.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.

18
/11
/14

Comedia Annie, un muzical clasic, marca Broadway, care a încântat publicul generaţii întregi, vine pe marile ecrane într-o viziune nouă, contemporană, produsă de Columbia Pictures. Micuţa actriţă Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild), nominalizată la Oscar, o interpretează pe Annie, o copilă orfană, dar optimistă, care se dovedeşte a fi suficient de tare ca să reziste pe străzile New York-ului, în 2014.

18
/11
/14

Sub semnul aniversar al celor 86 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, Radio România organizează duminică, 23 noiembrie, un concert folcloric sub titlul „86 de ani de folclor la Radio - LAUREAŢII RADIOULUI”.

18
/11
/14

După ce în primăvara acestui an Alexandra Usurelu a înregistrat un real succes cu piesa "Ceva se întâmplă cu noi" (interpretată împreună cu Mircea Vintilă), pentru sfârșitul de an, artista a pregătit un nou proiect: o călătorie până… "La capătul lumii", un loc de evadare din cenusiul din jur –titlul noului single, dar și al albumului său de debut.

18
/11
/14

Fidel misiunii sale de a descoperi și împărtăși publicului din România cele mai intrigante noutăți cinematografice, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF, 10-14 decembrie) dă startul unui nou parteneriat, cu Berlinale Forum Expanded, în cadrul căruia va prezenta patru filme din selecția prestigioasei secţiuni a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. 

18
/11
/14

Dacă până acum ,,Love Building” era tabăra de reparat relaţii, de această dată lucrurile se complică şi pentru terapeuţi, care în frunte cu personajul interpretat de Dragoş Bucur experimentează diverse probleme de cuplu, alături de actriţa Adina Şteţcu, cea care din 26 decembrie îi este parteneră pe marele ecran în Alt Love Building.

18
/11
/14

Ei sunt mereu într-o cursă electorală – în fiecare zi, publicul trebuie să-i voteze, să-i asculte, să le cumpere discurile. Iar ei trebuie să fie perfecţi… Sunt marii interpreţi ai zilelor noastre, care trăiesc o cursă infernală. Îl ascultam ieri la Radio România Muzical pe dirijorul Vasili Sinaiski şi răspunsul lui la întrebarea „ce contează astăzi pentru a fi un dirijor important?”.

18
/11
/14

Pe cât sunt de frecvente expozițiile de grup în lumea artistică, pe atât sunt de rare cele omogene ca valoare și concepție, căci un astfel de proiect necesită ca un grup de artiști capabili să-și pună laolaltă viziunile personale în subordinea unei idei comune, iar rezultatul să fie unitar și din punct de vedere al formei.

17
/11
/14

În acest an, Rusia va fi prezentǎ ȋn calitate de invitat de onoare la Targul Gaudeamus (19-23 noiembrie), cu un stand de peste 1.000 de cărți provenind de la cele mai importante edituri din Federația Rusǎ și cu un bogat program de activitǎți culturale.