Louis de Funès – curiozități (esențiale)
https://www.ziarulmetropolis.ro/louis-de-funes-curiozitati-esentiale/

S-a demonstrat ştiinţific – glumesc francezii – că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi şi americani… S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la naşterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani…

Un articol de Petre Ivan|1 august 2018

În anii ’30 Louis de Funes cânta la pian în barurile din Pigalle, cartierul cu cele mai în vogă cabarete din Paris.

Pianul a fost una dintre cele mai mari pasiuni ale marelui actor (nu avea studii de pian, însa avea o ureche muzicală foarte bună). Acesta a fost  și motivul pentru care, în ciuda nemulțumirii familiei sale, a renunțat la școală.

De Funès a interpretat peste 130 de roluri în filme şi 100 de roluri în teatru.

Louis de Funès, la pian…

Deosebit de iubit în Franţa, Louis de Funes a fost votat cel mai popular actor francez într-un sondaj de opinie din 1968.

Nu a avut succes din prima încercare în lumea filmului.

Și-a început cariera de artist în piese de teatru, în care s-a bucurat de un succes moderat.

Chiar şi în timpul carierei cinematografice, el a continuat să apară în piese de teatru. Popularitatea a început să-i crească în urma apariţiilor pe marele ecran în comedii.

Timp de mai bine de trei decenii, până la apariția filmului Titanic în 1997, “Marea hoinăreală” a fost filmul cu cel mai mare succes de casă din Franţa.

Unul din fiii săi, Olivier de Funès, a apărut în mai multe filme alături de el (câteodată în rolul fiului personajului interpretat de Louis), dar a renunţat la cariera de actor şi a devenit pilot de avion la compania Air France.

Skinner, personajul negativ din filmul animat Ratatouille, a fost inspirat de Louis de Funès.

Întreaga sa viata a fost o comedie, spun francezii. Tatăl său, Carlos Luis de Funès de Galarza, și-a înscenat moartea, aruncându-se in Sena, pentru a scăpa de ruină.

În particular, de Funes era o persoană deosebit de timidă.

S-a demonstrat științific – glumesc francezii – că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani…

Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani…

Spre sfârşitul carierei sale, de Funès a avut numeroase probleme medicale, cele mai grave dintre ele fiind de natură cardiacă.

Dupa ce a suferit un atac de cord la 27 ianuarie 1983, îndrăgitul actor s-a stins din viață la Nantes din cauza unei comotii cerebrale.

A fost înmormântat în cimitirul din Clermont, localitate în care se află castelul pe care i l-a dăruit soţiei sale – Castelul Clermont, situat pe Valea Loarei, construit în secolul al XVII-lea. Aici, actorul a fost cultivator de trandafiri, în semn de omagiu o specie de trandafiri primind numele Louis de Funès

Foto: Louis de Funès – facebook

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.