Lucian Ban. Viața nomadă a unui artist de jazz
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-ban-viata-nomada-a-unui-artist-de-jazz/

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povesteşte pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

Un articol de Adina Scorţescu|9 noiembrie 2015

A – Avion. Deși este indispensabil pentru cariera mea, mărturisesc că nu-mi place deloc să zbor. Spre exemplu, în ultimele 30 de zile am zburat de la New York la San Diego, Los Angeles, Boston, Münich, Cluj, București și urmează alte câteva destinații și tot atâtea avioane.

B – Brooklyn. Cartierul orașului New York în care locuiesc și pe care de multă vreme îl numesc „acasă”.

C – Cluj. Orașul în care m-am născut și m-am format. Are un aer aparte, ceva din moștenirea Europei Centrale, și e un loc unde concertez întotdeauna cu plăcere. După concertul din București (pe 14 noiembrie), quartetul meu, Elevation, va concerta pe 19 noiembrie la Teatrul Maghiar.

D – Doina. Cântecul arhetipal al tradiției folclorice din România se înrudește foarte mult în opinia mea cu blues-ul american. Albumul Songs from afar, pe care îl lansăm la București pe 14 noiembrie (Sala ARCUB – Batiște nr. 14, ora 20.00), se deschide cu o doină extraordinară cântată de Gavril Țărmure din Bistrița, alături de quartetul Elevation.

E – Elevation. Este numele cvartetului pe care l-am fondat în 2006 cu reputatul saxofonist american Abraham Burton. Numele vine de la faptul că, de câte ori cântam cu acest cvartet, mi se părea că ei reușesc în mod magic să „eleveze” compozițiile mele în cel mai fericit mod.

G – Gavril Țărmure. Un adevărat Mecena al Transilvaniei, unul dintre cei mai neobosiți producători culturali din România – pentru muzica clasică, carte, pictură, pentru recuperarea patrimoniului imaterial, pentru teatru. Gavril are în același timp o voce extraordinară și o pasiune pentru folclorul autentic. El apare pe albumul Songs from afar cântând o doină și un cântec de nuntă, în aranjamente de jazz inedite. Societate de Concerte din Bistrița, condusă de el, este partener la realizarea albumului, alături de Sunnyside Records.

I – Iluzie. Illusions, în engleză, este titlul unei piese de Arthur Blythe, unul din marii saxofoniști americani a cărui muzică m-a determinat să plec la New York.

J – Jazz. „Jazz washes the dust of everyday life”, spunea celebrul baterist Art Blakey.

M – Thelonius Monk. Unul din pianiștii de jazz care au fost o influență decisivă pentru mine. Întruchipând spiritul jazz-ului newyorkez, el spunea ”Jazz is New York, you can feel it in the air”.

N – Nomad. Un alt nume pentru artist.

O – Oaș. Tocmai m-am întors, împreună cu violistul Mat Maneri, dintr-un turneu care a trecut și prin Țara Oașului, pe care nu o cunoșteam și am fost uimit de frumusețea locurilor și de muzica extraordinar de intensă.

Lucian Ban in NYC_credit photo Cornel Lazia

P – Pozitiv. Una dintre calitățile fascinante ale spiritului american. Mi-aș dori ca românii să fie și ei mai pozitivi în viața lor de fiecare zi.

R – Reguli. Întotdeauna le-am încălcat. Uneori am plătit pentru asta, dar tot cred că e cea mai sănătoasă atitudine.

S – Schimbare. Nevoia de schimbare a devenit acută în România și îmi dă speranță faptul că oamenii ies în stradă pentru asta.

T – Timp.Timpul definește în mod esențial aproape totul: chiar și în jazz, improvizația e compoziție în timp real.

V – Viziune. Esențială pentru orice proiect durabil.

W – Washington, statul din nord-vestul Americii, a cărui capitală, Seattle, este unul dintre cele mai importante centre pentru muzică. Am avut șansa să concertez acolo la Yearshot Jazz Festival, una dintre cele mai prestigioase manifestări de gen.

X – Malcolm X. Una dintre cele mai fascinante personalități ale istoriei și culturii afro-americane de la mijlocul secolului XX. Îmi place să citesc memorii, iar autobiografia lui e extraordinară.

Cine este Lucian Ban

Nominalizat de două ori în 2005 și 2006 la prestigiosul premiu “Best European Jazz Musician”, pianistul, liderul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban este considerat parte din generația de interpreți și compozitori aflată în prim-planul jazz-ului modern contemporan la New York. Ban conduce mai multe proiecte și scrie muzică inovatoare ce reinventează idiom-urile muzicii de jazz.

Compozițiile sale sunt interpretate și înregistrate și de alți muzicieni și ansambluri de jazz. A înregistrat până acum 8 albume sub nume personal, pentru case de discuri prestigioase, care s-au bucurat de recunoașterea criticii de specialitate. Susține în mod curent concerte și turnee cu diferitele sale proiecte în America și Europa.

În 2006 a fondat grupul Elevation, pe care-l puteți asculta pe 14 noiembrie, la ARCUB.

FOTO: Cornel Lazia

28
/11
/13

Jurnalistul Alecu Popovici a mers acasă la Toma Caragiu pentru a descoperi cum a devenit actor un înotător de performanţă, căruia i se prezicea şi o stălucită carieră militară. Actorul a vorbit despre celebritate, despre propriile inhibiţii şi despre rolurile la care visa.

Pagina 4 din 41234