„Lucruri pentru care merită să plângi”. Frici
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucruri-pentru-care-merita-sa-plangi-frici/

CRONICĂ DE FILM „Lucruri pentru care merită să plângi” (2021), debutul în lungmetraj al regizoarei româno-maghiare Cristina Groşan, este portretul generaţiei de 30 de ani, cu fricile şi nesiguranţele ei. Cu premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo, filmul poate fi găsit în unele cinematografe din ţară.

Un articol de Ionuţ Mareş|31 ianuarie 2022

Am o slăbiciune pentru filmele care, sub aparenţa unei poveşti simple sau care cel puţin nu se pretinde revoluţionară, au ceva important de zis şi despre lumea în care trăim, fără a face din asta un motiv de bravadă.

Orice generaţie are nevoie de filme care să îi reflecte nesiguranţa şi fricile – deşi asemănătoare de la o perioadă la alta, acestea depind totuşi şi de contextul social al fiecărui moment istoric.

Din categoria asta face parte şi debutul în lungmetraj al regizoarei româno-maghiare Cristina Groşan, „Lucruri pentru care merită să plângi” (ce titlu!), ajuns acum şi în câteva săli de la noi, după premiera mondială din august în competiţia Festivalului de la Sarajevo şi după o şedere prelungită în cinematografele din Ungaria, ţara producătoare.

Pe un ton în care drama nu e lăsată de umor să devină prea apăsătoare, iar comicul degajat e mereu contracarat de o anume gravitate a subiectului, filmul e un portret inspirat şi lipsit de încrâncenare al generaţiei de 30 de ani, prin prisma unei tinere aflate într-un moment de cotitură a vieţii (jucată excelent de actriţa Nóra Rainer-Micsinyei, care a contribuit şi la scrierea scenariului).

Mai exact, Maja este în căutarea unui nou job şi urmează să se mute cu iubitul într-un apartament nou pentru care vor avea de plătit rate la bancă mulţi ani de acum înainte (iată două teme dureroase), numai că o seară petrecută alături de o rudă în vârstă moartă (absurdul e o altă calitate a filmului) şi de o prietenă din copilărie (deja mamă şi soţie, însă nu una foarte fericită), încojurată de mobilă şi obiecte vechi, o face să îşi reconsidere existenţa.

Sigur, am mai auzit cu toţii asta, în forme mai mult sau mai puţin asemănătoare (moartea e un bun catalizator pentru catharsis – cel puţin în scenarii, dacă nu şi în viaţă).

Însă Cristina Groşan are inspiraţia de a nu transforma ideile astea, generoase prin universalitatea lor, într-un pretext de văicăreală, de autocomplezenţă.

Protagonista ei – o tânără care parcă ar vrea să mai amâne traseul obişnuit spre maturizare care ne e rezervat tuturor odată cu trecerea anilor – e descrisă cu un amestec de ironie şi candoare care o face foarte convingătoare şi ne-o apropie ca pe cineva cunoscut.

„Lucruri pentru care merită să plângi” e un film discret, dar care, odată descoperit, poate seduce prin sinceritatea sa.

Filmul este distribuit în România de Asociatia Filmtett şi a intrat la 28 ianuarie în câteva cinematografe.



31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.