Luiza Zan cântă cu Big Band-ul Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/luiza-zan-canta-cu-big-band-ul-radio/

Aşa cum şi-a obişnuit publicul, Big Band-ul Radio propune şi în luna aprilie o frumoasă seară de jazz la Sala Radio.

Un articol de Liliana Matei|14 aprilie 2015

Dacă în cadrul seriei de concerte lunare intitulate „JAZZ PE ROMÂNEŞTE” – evenimente dirijate de IONEL TUDOR şi moderate de FLORIAN LUNGU – aţi avut ocazia de a asculta nume importante ale scenei muzicale autohtone, ca Jazzappella, Mike Godoroja, Florin Răducanu, Berti Barbera, Hanno Höfer, Cătălin Milea ş.a., în concertul programat duminică, 19 aprilie, ora 19.00, o veţi aplauda la Sala Radio pe LUIZA ZAN, una dintre cele mai exotice prezenţe în muzica românească a ultimilor ani.

Aprecierea de care se bucură Luiza Zan s-a concretizat prin mai multe distincţii importante în ţară şi în străinătate. Pe lângă numeroase premii la concursurile autohtone de jazz, una dintre cele mai mari realizări ale artistei este premiul al II-lea la Shure Jazz Voice Competition în cadrul Festivalului de Jazz din Montreux, Elveţia, cel mai vechi festival din Europa şi unul dintre cele mai aclamate din lume.

În iulie 2004 a câştigat şi premiul I la festivalul Cerbul de Aur, secţiunea interpretare, alături de trupa Slang, iar în cadrul Galei premiilor de jazz (organizate în primăvara anului 2012) a primit distincţia „Muzicianul anului 2011”.

Repertoriul artistei se situează la interferenţa mai multor genuri: New jazz inspirat de Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves şi mai ales de Nat King Cole, Soul & funk inspirat de Aretha Franklin, Chakka Khan, Erykah Badu şi Hip hop & R&b inspirat de D‘Angelo, Angie Stone, Bilal. Luiza Zan a cântat alături de nume sonore ca Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Alex Man, Abert Tajti, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Arthur Balogh, Cătălin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu etc., precum şi cu Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Gyarfas Istvan, Berkes Balazs, Peter Sarik ş.a.

Luiza Zan s-a făcut remarcată şi în calitatea sa de compozitor. A creat muzică de film, pentru pelicule precum „Carambol”, „Circul Vesel” şi „Maria” (nominalizat la categoria „cel mai bun film documentar” la Festivalul de la Lucarno – 2013) şi a compus întreaga partitură a muzicii spectacolului de teatru „Năpasta”, în regia lui Radu Afrim, care se joacă pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, în care este şi protagonistă.

Între 2008 şi 2010 a fost profesor universitar asociat la catedra de jazz a Universităţii de Muzică Bucureşti, fiind primul profesor de jazz vocal din România.

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).