Lungmetraje româneşti şi maghiare de excepţie, la Festivalul Internaţional Alternative
https://www.ziarulmetropolis.ro/lungmetraje-romanesti-si-maghiare-de-exceptie-la-festivalul-international-alternative/

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative, care va avea loc în perioada 7-11 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureş, au anunţat miercuri că, pe lângă scurtmetrajele selectate pentru concurs, au inclus în program lungmetraje româneşti şi maghiare de excepţie. Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de organizatorii Festivalului Internaţional de Film […]

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2012

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative, care va avea loc în perioada 7-11 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureş, au anunţat miercuri că, pe lângă scurtmetrajele selectate pentru concurs, au inclus în program lungmetraje româneşti şi maghiare de excepţie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative, a cărui a 20-a ediţie va avea loc în perioada 7-11 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureş, în cadrul manifestării vor fi prezentate 13 lungmetraje selectate, dintre care multe au obţinut premii importante la festivaluri de renume.

Astfel, publicul va avea ocazia de a viziona, printre altele, o animaţie semnată de Anca Damian, intitulată „Crulic – drumul spre dincolo”, care spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în Capitala Poloniei.

Filmul a câştigat în luna iunie marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Annecy, unul dintre cele mai importante festivaluri de animaţie din lume.

Totodată, spectatorii vor putea urmări comedia savuroasă, „dulce-amară despre drumurile întortocheate ale economiei româneşti” a lui Tudor Giurgiu, „Despre oameni şi melci”, care a obţinut recent premiul special al juriului la cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Varşovia.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi prezentat primul lungmetraj al regizoarei Kincses Reka, originară din Târgu Mureş, care, cu filmul „Campionul din Balcani”, care tratează conflictul interetnic de la Târgu Mureş din martie 1990, a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului Filmului Maghiar de la Budapesta. Este vorba de lungmetrajul intitulat „Patrie, sex şi alte neajunsuri”, o coproducţie germano-maghiară care tratează tema emigrării.

În cadrul festivalului va fi prezentată şi animaţia „Tragedia omului”, în care Jankovics Marcell a adaptat scenariul filmului după piesa cu acelaşi titlu a lui Madach Imre încă din 1983. Producţia filmului – în care în centrul acţiunii se află prima pereche de oameni care, conduşi de Lucifer, străbat în vis istoria – a început în 1988, dar s-a terminat abia la sfârşitul anului 2011, se arată în comunicat.

Un număr de 59 de filme din 27 de ţări au fost selectate pentru a intra în finala Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative, care va avea loc în perioada 7-11 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureş.

Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative de la Târgu Mureş, lansat în 1993, a devenit un forum pentru creaţii de filme recente ale realizatorilor din întreaga lume, dar mai ales ale celor din Europa de Est. Scopul festivalului este realizarea unei confruntări amicale, generatoare de valori, cu prilejul căreia tinerii regizori din România şi din cele celelalte ţări participante să îşi măsoare talentul şi cunoştinţele într-o competiţie internaţională, afirmă organizatorii.

În cadrul festivalului au loc şi concerte, recitaluri, expoziţii, video-instalaţii şi alte programe complementare cu prezentare de selecţii din cele mai bune filme ale festivalurilor de acest gen din Europa şi din cele mai reuşite creaţii ale studenţilor de la diferite facultăţi cinematografice din ţară şi de peste hotare.

Astfel, în programul manifestării din acest an se regăsesc filme din Festivalul One World România, dar şi realizate în Tabăra Internaţională de Creaţie „Filmtett” 2012, precum şi selecţii de la Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj In Palace (Bulgaria), Festivalul Internaţional de Film Quest Europe (Polonia) şi de la festivaluri internaţionale de film de scurtmetraj din Italia.

 Sursa: Mediafax
24
/08
/17

„O seară cu Marcel Iureș”este un eveniment live – prezentat în Premieră la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City în București, în data de 16 septembrie 2017, ora 18.00 - care oferă publicului român ocazia de a-l cunoaște mai bine pe marele nostru actor.

23
/08
/17

Coadă la supermarket, o domnă îşi închipuie că dacă se urcă în spinarea mea va plăti mai repede. În mână are o pungă de ficăţei de pasăre, din ei se scurge un lichid dubios și rece direct pe piciorul meu, mă feresc, o privesc, se face că nu mă vede.

23
/08
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în cadrul evenimentului aniversar Zilele Bucureștiului cel mai mare concert de muzică clasică, susținut de superstarul internațional soprana Angela Gheorghiu, pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției. Angela Gheorghiu superstar internațional, cea mai fascinantă și talentată artista de operă a timpurilor noastre, concertează la București sub bagheta maestrului Eugene Kohn, alături de Filarmonica George Enescu și tenorul Teodor Ilincăi.

23
/08
/17

Filme nominalizate la Oscar, pelicule premiate cu Ursul de Aur și de Argint la Berlinale 2017 sau nominalizate la Festivalul de Film de Cannes vor putea fi văzute, până pe 17 septembrie, pe Insula Artelor din Parcul Titan, în cadrul celei de a V-a ediții a evenimentului "Cinema în aer liber".

22
/08
/17

CRONICĂ DE FILM În noul său film, „Loveless”, câştigător al Premiului Juriului la Cannes, Andrei Zviaghinţev sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Deşi lipsit de subtilităţi şi bogat în metafore, filmul impresionează prin forţa evocatoare a imaginii şi a muzicii.

22
/08
/17

Uriași de Pantelimon - proiectul Make a Point în care poveștile bucureștenilor sunt ilustrate de artiști din toată lumea și cocoțate pe acoperișurile halelor industriale din cartier – are săptămâna aceasta un oaspete important. Biancoshock, un celebru artist italian foarte secretos cu propria identitate, e cunoscut în toată lumea datorită instalațiilor sale efemere, dar cu un puternic mesaj social și politic. Celebrul italian cu fața nevăzută susține joi la Turnul de Apă și Artă o reprezentație interactivă.

22
/08
/17

„Până la 10 ani mergeam foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oară pe Octav. Ne-am cunoscut într-un mod foarte romantic. Eu eram studentă, îndrăgostită de profesorul ei. Dar şi profesorul o iubea pe studentă. Însă legătura s-a realizat abia după absolvire. Era delicat, prevenitor, educat, extrem de bun. Şi cu mult umor” - Valeria Seciu, fosta soție a inegalabilului actor Octavian Cotescu. În noaptea de 22 spre 23 august 1985 îndrăgitul artist se stingea din viaţă, la vârsta de 54 de ani.

21
/08
/17

Jerry Lewis, considerat un "clovn" al filmelor moderne, cu o mimică elastică, decedat duminică în Las Vegas la vârsta de 91 de ani. Nancy Sinatra, Deana Martin (fiica lui Dean Martin), Jim Carrey, Joan Collins și Jimmy Kimmel se numără printre numeroasele celebrătăți din showbiz care i-au adus un ultim omagiu lui Jerry Lewis.

21
/08
/17

Cartea „Confesiunile unei măști” (traducere din limba japoneză de Emil Eugen Pop) a fost publicată la editura Humanitas Fiction.

21
/08
/17

Pe 24 august, între orele 21:00 și 22:30, va avea loc a doua intervenție performativă Spații Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din București. Grădina Divanva fi transformată într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui povești în timp real. Intrarea este liberă!

21
/08
/17

Festivalul Internațional de Teatru de la Turda va avea loc în perioada 8-17 septembrie și găzduiește invitați atât de pe plan național cât și internațional. Două nume de prestigiu ce vor veni la festival sunt Oana Pellea și Sandu Gruia. 

21
/08
/17

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ - Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ - Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.