Lungmetrajul „Timbuktu”, marele câştigător la gala premiilor César 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/lungmetrajul-timbuktu-marele-castigator-la-gala-premiilor-cesar-2015/

Lungmetrajul „Timbuktu”, regizat de Abderrahmane Sissako, nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin din acest an, a fost marele învingător la cea de-a 40-a gală a premiilor César, unde a câştigat şapte premii, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor”.

Un articol de Liliana Matei|22 februarie 2015

Timbuktu„, un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, s-a impus la categoria „cel mai bun film” în faţa peliculelor „Sils Maria”, de Olivier Assayas, „Saint Laurent”, de Bertrand Bonello, „Les Combattants”, de Thomas Cailley, „Eastern Boys”, de Robin Campillo, „La famille Bélier”, de Eric Lartigau, şi „Hippocrate”, de Thomas Lilti, informează variety.com, preluat de Mediafax.

În discursul său de mulţumire, regizorul Abderrahmane Sissako a adus un omagiu diversităţii şi deschiderii de care dă dovadă industria de film franceză, dar şi producătoarei Sylvie Pialat şi distribuitorului Jean Labadie, pentru faptul că au crezut în proiectul său şi au fost dispuşi să îşi asume riscuri.

Lista Premiilor César

Pe lângă premiile César pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, „Timbuktu” s-a impus şi la categoriile „cel mai bun sunet”, „cea mai bună imagine”, „cel mai bun montaj”, „cea mai bună coloană sonoră” şi „cel mai bun scenariu original”.

Adèle Haenel („Les Combattants”) s-a impus în mod surprinzător la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal”, în faţa unor nume sonore din cinematografia franceză, precum Marion Cotillard şi Catherine Deneuve.

Pierre Niney, un artist format în celebra trupă de teatru Comedie Francaise, s-a impus la categoria „cel mai bun actor în rol principal” pentru interpretarea celebrului creator de modă Yves Saint Laurent în pelicula biografică „Yves Saint Laurent”, regizată de Pierre Niney. Victoria sa este o mare surpriză, întrucât marele favorit era considerat Gaspard Ulliel, protagonistul celuilalt film biografic dedicat aceluiaşi creator de modă, intitulat „Saint Laurent”, regizat de Bertrand Bonello. Această peliculă, nominalizată la 10 premii César, s-a impus la o singură categorie – cele mai bune costume.

La categoriile secundare de interpretare au fost premiaţi Kristen Stewart („Sils Maria”) şi Reda Kateb („Hippocrates”).

Coproducţia francezo-canadiană „Mommy”, regizată de Xavier Dolan, a fost desemnat cel mai bun film străin, impunându-se în faţa peliculelor „Deux jours, une nuit”, „12 ani de copilărie/ Boyhood”, „Ida”, „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, „The Grand Budapest Hotel” şi „Winter Sleep”.

La categoria „cel mai bun scenariu adaptat” s-au impus Cyril Gely şi Volker Schlondorff pentru pelicula „Diplomacy”, iar cel mai bun film de debut a fost desemnat lungmetrajul „Les Combattants”.

Pelicula „Minuscule” s-a impus la categoria „cel mai bun film de animaţie”, iar „Salt of the Earth”, de Wim Wenders, a triumfat la categoria „cel mai bun documentar”.

În cadrul galei de vineri seară, ce a avut loc la Paris, un premiu César onorific, decernat pentru întreaga carieră, a fost înmânat actorului american Sean Penn.

 

09
/08
/22

Documentarul „Mariupolis 2”, realizat de Mantas Kvedaravičius, a fost proiectat luni seară, în premieră în România, în deschiderea celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în prezența a mai mult de 3 000 de spectatori.

08
/08
/22

Prezentat la Cannes în secțiunea „Cinema for the Climate”, „Cruciada copiilor / La Croisade”, noul film al lui Louis Garrel, distribuit de Independența Film în cinematografe din 12 august, vorbește cu umor despre una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm: schimbările climatice și lumea pe care o lăsăm generațiilor următoare.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Serile de duminică din luna august la Warner TV sunt dedicate fanilor filmelor horror, iar producții de gen devenite cult vor fi difuzate de la ora 22:00.

05
/08
/22

Când David Leitch („Deadpool 2”, „Atomic Blonde”, „John Wick”, „Hobbs and Shaw”) anunță că urmează să regizeze un nou lungmetraj, e musai să-ți cumperi bilete la cinema. Dependent de adrenalina eliberată de către filmele sale în cinefili, Leitch este și actor, cascador, scenarist, producător, un miliardar pasionat de arte marțiale care știe să folosească în cea mai recentă creație a sa un cocktail bine dozat de poveste, acțiune, efecte speciale, personaje.

04
/08
/22

CRONICĂ DE FILM Mi se pare un gest curajos să dai drumul în săli, în plină vară, unui film precum "Pentru mine tu eşti Ceauşescu" (2021, r. Sebastian Mihăilescu), destul de greu şi bizar, cel puţin pentru cinematografia română.

02
/08
/22

Festivalul Cinemascop a început luni, 1 august, și vă așteaptă până pe 7 august cu filme europene, expoziții, ateliere de creație pentru copii, un spectacol de teatru și o atmosferă de vacanță la mare aparte.

02
/08
/22

Programul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022, care va avea loc în perioada 8-14 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, este acum disponibil aici: https://bit.ly/Anonimul2022.

28
/07
/22

Regizat de regretatul Mantas Kvedaravičius, „Mariupolis 2”, care a fost prezentat în premieră mondială în luna mai la Cannes, va deschide cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022, care va avea loc în perioada 8 - 14 august la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

27
/07
/22

Aşa cum ne-a obişnuit, Festivalul de Film de la Veneţia a adunat şi în acest an, în competiţie sau în afara ei, multe nume mari ale cinematografiei mondiale: de la Darren Aronofsky, Alejandro G. Inarritu şi Jafar Panahi, la Paul Schrader, Sergei Loznitsa, Oliver Stone şi Lars von Trier.

26
/07
/22

Celebrul Festival de la Veneţia şi-a anunţat marţi selecţia pentru ediţia din acest an. Până vom comenta principalele secţiuni, să notăm prezenţa debutului în lungmetrajul de ficţiune al lui Mihai Mincan, "Spre Nord", în competiţia Orizzonti.