Lungs. Despre neajunsul de a naşte
https://www.ziarulmetropolis.ro/lungs-despre-neajunsul-de-a-naste/

Se joacă la Green spectacolul ”Lungs”, după un text al britanicului Duncan Macmillan, unul dintre cei mai buni dramaturgi cu care suntem contemporani, deşi, în insula noastră autosuficientă, nu prea ştim asta.

Un articol de Andrei Crăciun|22 Aprilie 2016

Vă anunț dintru început: „Lungs“ e genul meu de spectacol. Pentru asemenea întâmplări merg la teatru. Așadar: fără decoruri spectaculoase, fără costume scumpe, fără o scenografie sclipitoare, fără o regie complicată. Doi actori, două scaune, o masă și – în rest – text și emoție, deci viață.

Foarte mulți dintre marii noștri artiști, regizori, critici, dramaturgi, actori, fiind de-ai noștri, sunt și foarte închipuiți. Reinventează – ciclic, dar solemn – apa caldă. Nu le poți ajunge cu prăjina până în vârful nasului statuii care sunt. Sunt, deci, ridicoli. Le-ar prinde bine o cură de Duncan Macmillan. Căci „Lungs” reușește să fie important, fără să-și bată cărămizi în piept.

Textul acesta este uman, este contemporan, este despre spaimele noastre în fața vieții și a morții. Un cuplu (foarte buni actorii Denisa Nicolae și Liviu Romanescu, foarte buni!) se află la o răscruce: să facă sau nu un copil? Cum e mai bine? Merită lumea noastră suprapopulată un nou exemplar al speciei?

Cea mai bună parte din piesă aceasta este: frământarea omului contemporan pe granița unei hotărâri filtrate de rațiune. Apoi, textul scade, sub o încărcătură dramatică de care nu cred că era nevoie, pentru a reveni cu un final de mare forță.

Nu mă feresc să admit lacrima de pe obraz la sfârșitul spectacolului. Ultimele minute din „Lungs” sunt copleșitoare, sunt înduioșătoare, sunt tulburătoare, sunt un excepțional rezumat al vieții și al morții la om.

„Lungs” nu este un manifest, deși poate fi văzut și așa, „Lungs” nu este moralizator, deși poate fi văzut și așa, „Lungs” nu este entertainment, deși poate fi văzut și așa, „Lungs” este artă în esență. Căci, ce este arta, dacă nu suma încercărilor noastre de a atinge un adevăr? Și ce adevăr mai important ne e dat să ne preocupe, dacă nu mai eternul a fi sau a nu fi? A duce mai departe viața sau nu?

Avem nevoie de „Lungs”. Trăim confuz, ne gândim la soarta planetei, știm ce este dioxidul de carbon, și ne întrebăm dacă suntem oameni buni. „Lungs” nu dă răspunsurile, și asta e bine. „Lungs” pune întrebările, și asta e și mai bine.21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

21
/08
/19

HISTORY prezintă una dintre cele mai importante perioade ale istoriei României în două filme documentar, ce vor fi difuzate pe 23 august: „Regele care l-a păcălit pe Hitler” de la ora 21:00, și în premieră, „Maria, Inima României”, de la ora 22:00. Producțiile prezintă viața celor mai puternici și iubiți monarhi din țara noastră, Regele Mihai I al României și Regina Maria.

20
/08
/19

Joe Dassin, în două ipostaze diferite: o fotografie rară în care autorul melodiilor “Aux Champs-Elysées”, „La vie se chante, la vie se pleure”, „Si tu penses à moi”, “L’Été Indien” sau “Et si tu n’existais pas” apare cu o țigară în colțul gurii (foto stânga) și alta în care cântăreţul şi compozitorul francez cântă la chitară în emisiunea L'invité du dimanche, în toamna anului 1969 (foto dreapta).

19
/08
/19

Moştenitorii lui J.D. Salinger au anunţat, după ani în care au refuzat ca opera scriitorului să fie digitizată, că puţinele scrieri ale sale vor fi publicate în format ebook pentru prima dată. Autorul romanului "De veghe în lanul de secară", care a murit în 2010 la vârsta de 91 de ani, prefera experienţa lecturii unei cărţi în format fizic și ura internetul. 

19
/08
/19

Lungmetrajul „Ivana cea Groaznică”, regizat de Ivana Mladenović, a câștigat premiul special al juriului secțiunii Cineasti del Presente din cadrul Festivalului de Film de la Locarno, care s-a încheiat sâmbătă. Premio speciale della giuria CINÉ+ constă într-o campanie de promovare în valoare de 25.000 de franci elvețieni acordați de canalul francez de televiziune pentru lansarea filmului câștigător în cinematografele din Franța.

17
/08
/19

În perioada 13-22 septembrie 2019 va avea loc la Teatrul Maria Filotti din Brăila a XIII-a ediție a Festivalului Zile și Nopți de Teatru. „Criza familiei în lumea contemporană” este tema aleasă pentru 2019 de selecționerul Lucian Sabados. Spectatorii vor putea vedea, printre producțiile aduse în pentru festival spectacole precum „Legături primejdioase”, în regia lui […]

17
/08
/19

Teatrul Național din Timișoara anunță selecția modulului FDR din cadrul Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, care va avea loc în toamna acestui an, între 3 și 11 noiembrie. Aflat la cea de-a XXIV-a ediție a sa, FEST-FDR contextualizează dramaturgia și spectacolul de teatru românesc ca parte integrată și, în egală măsură, ca voce distinctă în corpul cultural european. Mai mult decât atât, prin FEST-FDR, Teatrul Național […]

16
/08
/19

CRONICĂ DE FILM În cel mai nou film al său, „Once Upon in... Hollywood” (2019), Quentin Tarantino e interesat mai puţin să creeze suspans sau să ofere acţiune, şi mai mult să redea cu melancolie ceea ce se presupune a fi sfârşitul unei epoci în cinema-ul american - finalul anilor `60.

16
/08
/19

Din cele peste 1500 de producţii înscrise în cele trei secțiuni competiționale din cadrul Bucharest International Dance Film Festival 2019 au fost selectate 43 de scurtmetraje, din 18 țări de pe întreg mapamondul. Competiția internațională cu secțiunile  - Time Stand Witness, The Road not Taken și Acts of Rebellion -  cuprinde 30 de filme, din 15  țări. Bucharest International Dance Film Festival se va desfasura in perioada 4 - 8 septembrie 2019.

16
/08
/19

Pe 16 august în 1977, Elvis Presley murea în camera sa de hotel, în urma unui infarct. Avea 42 de ani. Au trecut de atunci (exact)... 42 de ani.

Page 1 of 81812345...102030...Last »