Maia Morgenstern și Zoltan Octavian Butuc în „Între câine și lup”, de Ilinca Stihi
https://www.ziarulmetropolis.ro/maia-morgenstern-si-zoltan-octavian-butuc-in-intre-caine-si-lup-de-ilinca-stihi/

Premiera absolută de teatru radiofonic „Între câine şi lup” va fi difuzată, la Radio România Cultural, sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 17.00.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2023

Scenariul original, de Ilinca Stihi, este inspirat de viața și opera Monicăi Lovinescu, cu inserții din materiale documentare aparținând Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Regia este semnată, de asemenea, de Ilinca Stihi, care i-a distribuit în rolurile principale pe Maia Morgenstern și Zoltan Octavian Butuc.

Scenariul dezvoltă momentul atentatului asupra vieții Monicăi Lovinescu, din 18 noiembrie 1977, și are aspectul unui thriller în care vom descoperi personajul Monica Lovinescu într-o dimensiune profund umană, aflat într-o stare precară, de teamă. Profund rănită, ea se va confrunta cu propriii demoni și cu propria misiune, aflată permanent sub lupa malefică a Securității.

„Între câine și lup” nu este un scenariu biografic al unui personaj transformat în erou, ci mai degrabă interoghează motivele rolului asumat de Monica Lovinescu și ale prețului plătit pentru o libertate continuu supravegheată.

În spectacol, actrița Maia Morgenstern este vocea Monicăi Lovinescu.

„Dimensiunea artistică a Maiei Morgenstern reflectă dimensiunea istorică a Monicăi Lovinescu. Similitudini puternice de timbru și emoție au făcut cele două portrete să se apropie impresionant de mult.”, explică regizoarea Ilinca Stihi alegerea sa.

Pentru marea actriță, apropierea de acest rol s-a produs cu multă emoție și dăruire:

„Este un lucru important pentru mine, tulburător. Privesc întreaga colaborare și abordarea acestei personalități, cu toată grija și cu toată seriozitatea. Momentul în care doamna Ilinca Stihi ne-a propus această colaborare, această abordare, această plonjare în istorie, în artă, în teatru, în documentare, m-a speriat foarte tare. Pentru că e o mare, imensă, uriașă responsabilitate.” (Maia Morgenstern)

Zoltan Octavian Butuc dă, pe de altă parte, voce întunericului și terorii:

„Puntea de legătură, vocea perfidă, dar seducătoare a Securității, adusă la microfon de Zoltan Octavian Butuc, a devenit un liant paradoxal, dovada palpabilă și diavolească a răului construit de om menit să ofere luminii umanismul ca vocație mesianică.” (Ilinca Stihi)

Scenariul radiofonic original este un avertisment despre mecanismele regimurilor autocrate, indiferente în fața conceptelor umanitare și egalitare. Personalitatea Monicăi Lovinescu funcționează astfel ca o hârtie de turnesol pentru determinarea contrastului ferm dintre bine și rău, dreptate și nedreptate.

„Întâlnirea cu personalitatea culturală și umană a Monicăi Lovinescu cred că ar trebui să aibă loc la un moment dat în viața fiecărui român. Atât însemnările, cât și acțiunile sale au un efect de expulzare din vrajă, mai exact, revelează structura sistemului opresor comunist cu atâta minuțiozitate încât normalitatea devine perceptibilă.”, crede Ilinca Stihi.

Acest spectacol face parte din programul „Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”, desfășurat pe mai multe săptămâni la Radio România Cultural. La evenimentul lansării acestuia, filosoful Gabriel Liiceanu spunea:

„Fără Monica Lovinescu ne-am fi asfixiat în minciună, n-am mai fi avut ocazia să auzim un glas al adevărului. Dezastrul care a început în România după 1946-1947 a fost exact acesta: minciuna reiterată la nesfârșit seamănă cu o melodie care ți se pune zi de zi, până când nu îți mai poate ieși din cap, și dacă nu cunoști o variantă alternativă, atunci mintea ta și sufletul tău devin complet bolnave. Într-un fel ne-a făcut să supraviețuim, pentru că ne-a dat un oxigen al adevărului pe care noi nu îl mai aveam.”

Pe 19 noiembrie, de la ora 19.00, Radio România Cultural va transmite, în direct de la Ateneul Român, Gala Monica Lovinescu, organizată de Editura Humanitas și Fundația Humanitas Aqua Forte.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.