Making Waves: Zece ani de Festival al Filmului Românesc la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/making-waves-zece-ani-de-festival-al-filmului-romanesc-la-new-york/

Festivalul anual “Making Waves: New Romanian Cinema” de la New York, ajuns la cea de-a zecea ediţie, este considerat de New York Times drept una dintre “comorile anuale” ale circuitului cinematografic newyorkez şi se desfăşoară pentru al treilea an consecutiv în două centre culturale importante: Film Society of Lincoln Center (2-7 decembrie) şi respectiv Jacob Burns Film Center (3-8 decembrie).

Un articol de Petre Ivan|3 Decembrie 2015

Organizat independent de Romanian Film Initiative (Corina Șuteu, Oana Radu și Mihai Chirilov), “Making Waves” oferă publicului american o selecție riguroasă a celor mai recente pelicule românești, alături de filme clasice și de retrospective.

Cele mai titrate filme românești ale anului ajung la New York după ce au avut premiera la festivaluri prestigioase precum Cannes sau Berlin: “Comoara“, basmul contemporan al lui Corneliu Porumboiu, “Aferim!”, de Radu Jude, candidatul românesc la Oscar, precum și subtila lecție de moralitate oferită de Radu Muntean în filmul “Un etaj mai jos” dar și “De ce eu?“, thrillerul politic al lui Tudor Giurgiu, bazat pe fapte reale.

Lista filmelor noi mai include debutul lui Nicolae Constantin Tănase, “Lumea e a mea” (mențiune specială la Festivalul de la Karlovy Vary), cel de-al cincilea film al lui Dan Chișu, “București Nonstop“, și trei documentare: “Toto și surorile lui” de Alexander Nanau, “Pașaport de Germania” de Răzvan Georgescu și “Aliyah DaDa” de Oana Giurgiu.

Această ediție aniversară oferă și un prilej ideal de întoarcere în timp grație proiecției speciale a filmului “Moartea domnului Lăzărescu” (2005), în versiune restaurată digital. Reper fundamental al Noului Val și “vinovatul” de serviciu pentru nașterea Festivalului Filmului Românesc la New York, comedia neagră a lui Cristi Puiu aniversează, la rândul ei, zece ani de la premieră. De o proiecție specială va avea parte și debutul postum al lui Cristian Nemescu, “California Dreamin’” (Nesfârșit), în prezența actorului Andi Vasluianu.

Ca în fiecare an, Making Waves omagiază un cineast român de referință. După retrospectivele de la TIFF și Festivalul de la Salonic, Mircea Daneliuc va prezenta la New York, în persoană, cinci dintre capodoperele sale: “Croaziera”, “Probă de microfon”, “Iacob”, “Senatorul melcilor” și, nu în ultimul rând, satira dezlănțuită “Patul conjugal”, căreia îi revine onoarea de a deschide oficial ediția a zecea a “Making Waves”.

Selecția acestui an e completată de un concentrat eclectic de opt scurtmetraje: “Ramona” de Andrei Crețulescu (premiat la Cannes și deja proiectat în trei festivaluri americane majore: New York, Telluride și Chicago), “Das Spektrum Europas” de Cristi Puiu, “Omulan!” de Matei Branea, “O lume nouă” de Luiza Pârvu, “Black Friday” de Roxana Stroe, “Scor alb” de Marius Olteanu, “Mesagerul” de Radu Potcoavă și “Nu există-n lumea asta” de Andreea Vălean.

Invitații speciali ai festivalului din acest an sunt regizorii Mircea Daneliuc, Tudor Giurgiu, Dan Chișu, Oana Giurgiu, Andrei Crețulescu, Luiza Pârvu și Andreea Vălean, actorii Cecilia Bârbora, Andi Vasluianu, Emilian Oprea și Mihai Constantin dar și producătorii Ada Solomon, Codruța Crețulescu și Toma Peiu.

Foto: Making Waves – icr.ro

20
/03
/19

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe organizează cu ocazia ediției a treia a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 12-18 aprilie 2019, concursul de scenarii intitulat: WRITE A SCREENPLAY FOR.

15
/03
/19

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra și Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deșertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu și Guajira? Avem.

14
/03
/19

Vă scriu după ce am văzut a doua oară, tot la cinema, acolo unde ar trebui vizionate toate filmele dvs., „Sub umbra părului sălbatic”. Prima dată am văzut acest film minunat în octombrie, la Les Films de Cannes à Bucharest, din primul rând, cu o sală Cinema PRO plină.

13
/03
/19

Se poate vedea în cinematografe filmul „Să nu ucizi” (scris și regizat de Cătălin Rotaru și Gabi Virigina Șarga, aflați la debut în lungmetraj). Filmul e inspirat din fapte reale – scandalul biocidelor diluate din spitalele românești.

Page 1 of 23112345...102030...Last »