Making Waves: Zece ani de Festival al Filmului Românesc la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/making-waves-zece-ani-de-festival-al-filmului-romanesc-la-new-york/

Festivalul anual “Making Waves: New Romanian Cinema” de la New York, ajuns la cea de-a zecea ediţie, este considerat de New York Times drept una dintre “comorile anuale” ale circuitului cinematografic newyorkez şi se desfăşoară pentru al treilea an consecutiv în două centre culturale importante: Film Society of Lincoln Center (2-7 decembrie) şi respectiv Jacob Burns Film Center (3-8 decembrie).

Un articol de Petre Ivan|3 Decembrie 2015

Organizat independent de Romanian Film Initiative (Corina Șuteu, Oana Radu și Mihai Chirilov), “Making Waves” oferă publicului american o selecție riguroasă a celor mai recente pelicule românești, alături de filme clasice și de retrospective.

Cele mai titrate filme românești ale anului ajung la New York după ce au avut premiera la festivaluri prestigioase precum Cannes sau Berlin: “Comoara“, basmul contemporan al lui Corneliu Porumboiu, “Aferim!”, de Radu Jude, candidatul românesc la Oscar, precum și subtila lecție de moralitate oferită de Radu Muntean în filmul “Un etaj mai jos” dar și “De ce eu?“, thrillerul politic al lui Tudor Giurgiu, bazat pe fapte reale.

Lista filmelor noi mai include debutul lui Nicolae Constantin Tănase, “Lumea e a mea” (mențiune specială la Festivalul de la Karlovy Vary), cel de-al cincilea film al lui Dan Chișu, “București Nonstop“, și trei documentare: “Toto și surorile lui” de Alexander Nanau, “Pașaport de Germania” de Răzvan Georgescu și “Aliyah DaDa” de Oana Giurgiu.

Această ediție aniversară oferă și un prilej ideal de întoarcere în timp grație proiecției speciale a filmului “Moartea domnului Lăzărescu” (2005), în versiune restaurată digital. Reper fundamental al Noului Val și “vinovatul” de serviciu pentru nașterea Festivalului Filmului Românesc la New York, comedia neagră a lui Cristi Puiu aniversează, la rândul ei, zece ani de la premieră. De o proiecție specială va avea parte și debutul postum al lui Cristian Nemescu, “California Dreamin’” (Nesfârșit), în prezența actorului Andi Vasluianu.

Ca în fiecare an, Making Waves omagiază un cineast român de referință. După retrospectivele de la TIFF și Festivalul de la Salonic, Mircea Daneliuc va prezenta la New York, în persoană, cinci dintre capodoperele sale: “Croaziera”, “Probă de microfon”, “Iacob”, “Senatorul melcilor” și, nu în ultimul rând, satira dezlănțuită “Patul conjugal”, căreia îi revine onoarea de a deschide oficial ediția a zecea a “Making Waves”.

Selecția acestui an e completată de un concentrat eclectic de opt scurtmetraje: “Ramona” de Andrei Crețulescu (premiat la Cannes și deja proiectat în trei festivaluri americane majore: New York, Telluride și Chicago), “Das Spektrum Europas” de Cristi Puiu, “Omulan!” de Matei Branea, “O lume nouă” de Luiza Pârvu, “Black Friday” de Roxana Stroe, “Scor alb” de Marius Olteanu, “Mesagerul” de Radu Potcoavă și “Nu există-n lumea asta” de Andreea Vălean.

Invitații speciali ai festivalului din acest an sunt regizorii Mircea Daneliuc, Tudor Giurgiu, Dan Chișu, Oana Giurgiu, Andrei Crețulescu, Luiza Pârvu și Andreea Vălean, actorii Cecilia Bârbora, Andi Vasluianu, Emilian Oprea și Mihai Constantin dar și producătorii Ada Solomon, Codruța Crețulescu și Toma Peiu.

Foto: Making Waves – icr.ro

11
/12
/19

CRONICĂ DE FILM „Marriage Story” (2019), noul film al regizorului Noah Baumbach, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai cinemaului american independent, are toate datele pentru a se face simpatic: actori celebri și cool, un subiect cu o puternică încărcătură emoțională și o regie discretă. Este însă și un mare film?

09
/12
/19

Ajuns la ediția a 23-a, festivalulul de film studențesc CineMAiubit, care a avut loc între 3 și 7 decembrie la Cinemateca Eforie din București, a scos în prim-plan câțiva tineri cineaști foarte promițători, care merită urmăriți și de care foarte probabil vom mai auzi în anii care vin.

09
/12
/19

Muzeul Național de Artă al României invită publicul, pe 12 decembrie, de la ora 19.00, la o seară de film cu o proiecție specială: un moment rar de confesiune în care Corneliu Baba, acest pictor singuratic, a acceptat prezența celorlalți în atelierului său.

08
/12
/19

Al șaselea și ultimul sezon al dramei Vikingii a revenit, în exclusivitate, la HISTORY® cu două episoade, joi, 5 decembrie, de la ora 21:00, la doar o zi după premiera din Statele Unite. Drama crește în intensitate pe parcursul călătoriei vikingilor în locuri îndepărtate, la mii de kilometri de Kattegat, pe măsură ce aceștia vor întâlni rivali de temut și vor înfrunta consecințele morții lui Ragnar.

28
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După „Cealaltă Irina” (2009) și „Q.E.D.” (2013), regizorul Andrei Gruzsniczki revine cu un nou lungmetraj, „Zavera” (2019), o dramă minimalistă - dar și manieristă - despre un inginer constructor (Dorian Boguță) a cărui viață e dată peste cap de moartea celui mai bun prieten (Șerban Pavlu).

28
/11
/19

Organizat de American Independent Film Festival și Cinema „Elvire Popesco”, pe 30 noiembrie, Maratonul „Blade Runner” este o invitație în lumea a două filme cult.

Page 1 of 25412345...102030...Last »