Making Waves: Zece ani de Festival al Filmului Românesc la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/making-waves-zece-ani-de-festival-al-filmului-romanesc-la-new-york/

Festivalul anual „Making Waves: New Romanian Cinema” de la New York, ajuns la cea de-a zecea ediţie, este considerat de New York Times drept una dintre „comorile anuale” ale circuitului cinematografic newyorkez şi se desfăşoară pentru al treilea an consecutiv în două centre culturale importante: Film Society of Lincoln Center (2-7 decembrie) şi respectiv Jacob Burns Film Center (3-8 decembrie).

Un articol de Petre Ivan|3 decembrie 2015

Organizat independent de Romanian Film Initiative (Corina Șuteu, Oana Radu și Mihai Chirilov), „Making Waves” oferă publicului american o selecție riguroasă a celor mai recente pelicule românești, alături de filme clasice și de retrospective.

Cele mai titrate filme românești ale anului ajung la New York după ce au avut premiera la festivaluri prestigioase precum Cannes sau Berlin: „Comoara„, basmul contemporan al lui Corneliu Porumboiu, „Aferim!”, de Radu Jude, candidatul românesc la Oscar, precum și subtila lecție de moralitate oferită de Radu Muntean în filmul „Un etaj mai jos” dar și „De ce eu?„, thrillerul politic al lui Tudor Giurgiu, bazat pe fapte reale.

Lista filmelor noi mai include debutul lui Nicolae Constantin Tănase, „Lumea e a mea” (mențiune specială la Festivalul de la Karlovy Vary), cel de-al cincilea film al lui Dan Chișu, „București Nonstop„, și trei documentare: „Toto și surorile lui” de Alexander Nanau, „Pașaport de Germania” de Răzvan Georgescu și „Aliyah DaDa” de Oana Giurgiu.

Această ediție aniversară oferă și un prilej ideal de întoarcere în timp grație proiecției speciale a filmului „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), în versiune restaurată digital. Reper fundamental al Noului Val și „vinovatul” de serviciu pentru nașterea Festivalului Filmului Românesc la New York, comedia neagră a lui Cristi Puiu aniversează, la rândul ei, zece ani de la premieră. De o proiecție specială va avea parte și debutul postum al lui Cristian Nemescu, „California Dreamin’” (Nesfârșit), în prezența actorului Andi Vasluianu.

Ca în fiecare an, Making Waves omagiază un cineast român de referință. După retrospectivele de la TIFF și Festivalul de la Salonic, Mircea Daneliuc va prezenta la New York, în persoană, cinci dintre capodoperele sale: „Croaziera”, „Probă de microfon”, „Iacob”, „Senatorul melcilor” și, nu în ultimul rând, satira dezlănțuită „Patul conjugal”, căreia îi revine onoarea de a deschide oficial ediția a zecea a „Making Waves”.

Selecția acestui an e completată de un concentrat eclectic de opt scurtmetraje: „Ramona” de Andrei Crețulescu (premiat la Cannes și deja proiectat în trei festivaluri americane majore: New York, Telluride și Chicago), „Das Spektrum Europas” de Cristi Puiu, „Omulan!” de Matei Branea, „O lume nouă” de Luiza Pârvu, „Black Friday” de Roxana Stroe, „Scor alb” de Marius Olteanu, „Mesagerul” de Radu Potcoavă și „Nu există-n lumea asta” de Andreea Vălean.

Invitații speciali ai festivalului din acest an sunt regizorii Mircea Daneliuc, Tudor Giurgiu, Dan Chișu, Oana Giurgiu, Andrei Crețulescu, Luiza Pârvu și Andreea Vălean, actorii Cecilia Bârbora, Andi Vasluianu, Emilian Oprea și Mihai Constantin dar și producătorii Ada Solomon, Codruța Crețulescu și Toma Peiu.

Foto: Making Waves – icr.ro

08
/12
/13

La doi ani de la dispariţia regizorului Andrei Blaier, TVR 2 îi dedică azi ciclul „Duminica filmului românesc”. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Fapt divers“ (de la ora 14.10) şi „Ilustrate cu flori de câmp“ (de la ora 20.10).

06
/12
/13

12 Years a Slave, regizat de Steve McQueen, a fost desemnat filmul anului 2013 în Topul 10 al revistei Rolling Stone, după ce, marţi, cineastul american a primit, pentru aceeaşi peliculă, titlul de cel mai bun regizor din partea New York Film Critics Circle.

05
/12
/13

CRONICĂ DE FILM „Majordomul”, în regia lui Lee Daniels, este un film croit pe placul Academiei Americane, dar şi al unui public dornic de poveşti motivaţionale. Transpunerea vizuală a scenariului este, însă, cât se poate de convenţională.

04
/12
/13

Lungmetrajele „Poziţia copilului“, de Călin Peter Netzer, ,,Când se lasă seara peste Bucureşti...", de Corneliu Porumboiu, şi ,,Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, vor fi proiectate, în perioada 10 decembrie - ianuarie 2014, la cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.

02
/12
/13

Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian inventează povești și le transformă în filme, ca de exemplu „Love Building”, o comedie romantică despre relațiile de cuplu. De ce ai nevoie ca să faci film și cum se scrie un scenariu „în trei”? Ne spun chiar ele, în cinci secvențe.