Manea, Cărtărescu, Lăzărescu şi Adameşteanu, în filmul lui Solomon pentru canalul Arte
https://www.ziarulmetropolis.ro/manea-cartarescu-lazarescu-si-adamesteanu-in-filmul-lui-solomon-pentru-canalul-arte/

Norman Manea şi Mircea Cărtărescu se numără printre scriitorii protagonişti ai unui film realizat de Alexandru Solomon pentru canalul Arte, ce a iniţiat o serie de documentare cu titlul „Europa scriitorilor”, unde ţări precum Irlanda, Spania, Italia sunt prezentate prin ochii autorilor lor literari.

Un articol de Petre Ivan|28 noiembrie 2014

Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Florin Lăzărescu şi Gabriela Adameşteanu sunt cei patru scriitori care vor apărea în filmul documentar regizat de Alexandru Solomon.

„E o colecţie de documentare care se cheamă «Europa scriitorilor», o colecţie pentru canalul Arte, împreună cu producători din mai multe ţări care au făcut deja filme în Spania, Irlanda, Marea Britanie, Germania, iar eu fac România văzută de patru dintre scriitorii ei”, a spus Alexandru Solomon, informează Mediafax.

Astfel, Italia este reprezentată de autorii Claudio Magris şi Erri de Luca, Irlanda este văzută prin scriitorii Robert Mcliam Wilson, Edna O’Brien, Roddy Doyle şi Colm Tóibín, iar Spania, de Juan Goytisolo, Manuel Rivas şi Barnardo Atxaga. De asemenea, Marea Britanie este prezentată de autorul Martin Amis, iar Péter Esterházy şi Péter Nádas reprezintă Ungaria.

Întrebat dacă cei patru scriitori au fost aleşi de producătorii colecţiei de documentare sau de el, Solomon a precizat că a făcut nişte propuneri şi a rămas această listă, care îi include pe cei patru autori.

Regizorul Alexandru Solomon

Regizorul Alexandru Solomon

El a declarat că filmul va fi difuzat de canalul francofon Arte la sfârşitul anului viitor, în luna decembrie. „Pelicula va avea 52 de minute, fiind standardul pentru televiziune”, a spus Solomon, apreciind că, până în prezent, înregistrările brute însumează 40 de ore.

„Mai caut arhive, TVR ne sprijină cu partea de arhive şi există un acord de principiu cu TVR, sperăm să-l difuzeze”, a mai spus cineastul.

Întrebat care dintre poveştile scriitorilor l-au impresionat mai mult, regizorul a declarat că „i-ar fi greu să aleagă una singură”. „Între experienţa deportării în Transnistria pe care a trăit-o Norman Manea copil fiind şi, la celălalt capăt al secolului, experienţa lui Florin Lăzărescu, de copilărie la ţară în Moldova, în timpul comunismului, e un ecart destul de mare de experienţe şi trăiri”, a completat Solomon.

Alexandru Solomon – „Marele jaf comunist” (2004), „Război pe calea undelor” (2007), „Kapitalism – Reţeta noastră secretă” (2010) – lucrează, în prezent, la documentarul „Ouăle lui Tarzan”, pentru care a primit o finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) de 636.500 de lei şi una de 85.000 de euro de la Eurimages.

Foto: Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Alexandru Solomon – wikipedia, Cinemagia

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.