Maraton muzical, duminică, în Cişmigiu: 12 ore pe acorduri de harpe şi viori
https://www.ziarulmetropolis.ro/maraton-muzical-duminica-in-cismigiu-12-ore-pe-acorduri-de-harpe-si-viori/

Un maraton muzical va fi organizat duminică în Grădina Cişmigiu, parcul bucureştean urmând să răsune timp de 12 ore de acordurile harpelor, viorilor şi instrumentelor de percuţie, într-un eveniment ce va marca împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|11 octombrie 2014

Persoanele care îşi doresc să atingă o harpă sau un violoncel şi să-i „întâlnească” pe Figaro, Carmen, Aida şi Don Giovanni vor avea această posibilitate duminică, în parcul Cişmigiu, la evenimentul „Orele Muzicii”.

Vecin de peste jumătate de secol cu Universitatea Naţională de Muzică, Cişmigiul a fost adesea invadat de ecourile muzicale ale conservatorului şi generaţii de studenţi şi profesori au considerat acest parc o prelungire a acestei şcoli de muzică.

Astfel că, la 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii Naţionale de Muzică, Cişmigiul îmbracă şi el haină de sărbătoare şi îi invită pe toţi cei care se vor afla duminică în cel mai vechi parc al Capitalei să ia parte la un adevărat maraton muzical. Timp de 12 ore, aleile parcului vor răsuna de acordurile harpelor, viorilor şi instrumentelor de percuţie, scrie Mediafax.

Semnalele cornilor vor anunţa, duminică, de la ora 09.00, începutul celor 12 ore de maraton muzical, dar şi o surpriză pentru toţi cei aflaţi în parc: la ora 10.00, personajele operei îşi vor face apariţia printre trecători, astfel încât toţi cei care vor dori să se fotografieze alături de Figaro, Carmen, Aida şi Don Giovanni vor putea face acest lucru în parcul Cişmigiu.

Cei mici vor avea şi ei parte de o zi specială duminică, în Cişmigiu, pentru că, de la ora 12.00, pot învăţa cum să interpreteze un personaj de operă. Copiii iubitori de muzică vor putea să arate tuturor care este marea lor pasiune, pentru că, după ce au participat la atelierul de mişcare scenică pot să-şi picteze pe faţă note muzicale.

Cei care au visat să fie în locul muzicienilor şi să atingă ei înşişi instrumentele muzicale vor avea această posibilitate prin intermediul proiectului „Try it yourself!”, o expoziţie interactivă de instrumente muzicale deschisă începând cu ora 13.00.

Muzica elevată a unui cvartet de coarde va răsuna pe aleile Cişmigiului începând cu ora 14.00, în timp ce lucrări clasice, suite şi dansuri româneşti, interpretate la celebrul instrument al Zeului Pan vor fi interpretate de clasa de nai coordonată de Dalila Cernătescu o oră mai tarziu, la 15.00.

Cele mai frumoase lucrări dedicate chitarei, de la Albeniz şi Gardell, la Rodriguez şi Paco de Lucia vor putea fi ascultate, de la ora 16.00, în Cişmigiu.

Pianul nu putea lipsi de la aniversarea muzicală a unui secol şi jumătate de la înfiinţarea Universităţii de Muzică Bucureşti. Astfel încât, de la ora 17.00, un recital de pian îi va încânta pe bucureştenii aflaţi în Cişmigiu, iar la 18.00 clasa de jazz a profesorului Mircea Tiberian îi va invita pe melomani într-o călătorie pe urmele istoriei Micului Paris.
Ansamblul Violoncellissimo, coordonat de Marin Cazacu, le va oferi iubitorilor muzicii un recital inedit cu muzici de Astor Piazzolla, Tomaso Albinoni, W.A. Mozart şi David Popper începând cu ora 19.00, iar, de la 20.00, iubitorii operei şi operetei vor putea lua parte la adevărate spectacole în parcul Cişmigiu. Arii şi duete celebre din opere şi operete precum „Liliacul”, de J. Strauss, „Orfeu în infern” de J. Offenbach, „Carmen” de J.Bizet, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart şi „Turandot” de G. Puccini vor fi puse în scenă de studenţii Departamentului de Canto şi Artele Spectacolului al Universităţii de Muzică Bucureşti.

Spectacolul va fi încheiat de un concert de muzică electronică realizat de compozitorul Cătălin Creţu şi percuţionistul Dan Andrei Alexandru.

Sărbătorirea celor 150 de ani ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti va continua săptămâna viitoare cu spectacole şi lansări de carte, pe 17 octombrie, la sediul instituţiei şi, pe 18 octombrie, la Ateneul Român.

05
/05
/17

Florian Pittiș reprezintă în inimile și conștiința românilor un ideal de spirit de-a pururi tânăr și liber. Moțu a inspirat generații întregi de tineri să citească, să gândească, să trăiască frumos. Evenimentul “Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș” este o sărbătoare a spiritului, în care artiștii și publicul își arată prețuirea față de cel care a fost Florian Pittiș.

04
/05
/17

La sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc finala Eurovision Song Contest 2017. Dacă România, reprezentată de Ilinca Băcilă şi Alex Florea cu piesa ”Yodel It!”, este abia a 8-a favorită a competiției, cu o cotă de 25.00, Italia (cotată cu 1,65) și Bulgaria (9.00) sunt favoritele caselor de pariuri. De menționat că reprezentantul Bulgariei s-a născut la Moscova și abia a împlinit 17 ani!

02
/05
/17

Vineri, 5 mai 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, va interpreta, în prima parte a serii, Concertul pentru flaut și orchestră semnat de compozitorul finlandez Kalevi Aho, unul dintre numele de referință ale muzicii contemporane, care va asista la premiera interpretării acestui concert la Sala Radio. În partea a doua a programului, orchestra va prezenta Simfonia nr. 1 în re major de G. Mahler.

26
/04
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, vineri, 28 aprilie 2017, ora 19.00, într-un concert – eveniment alături de Orchestra Națională Radio. Invitata serii este Oxana Corjos, considerată printre pianiștii de referință ai generației sale, cu un repertoriu vast, o tehnică și o inteligență muzicală remarcabile.

25
/04
/17

Concerte live în Piața George Enescu, workshop-uri, conferințe și expoziții, clubul festivalului și noul concurs New Jazz Voices la cea de-a șasea ediție Bucharest Jazz Festival

25
/04
/17

Un grup de muzicieni danezi inovatori scufundați într-un acvariu au fost recent protagoniștii unui concert subacvatic, aceștia cântând la instrumente adaptate special pentru a rezona în liniștea din adâncuri.

24
/04
/17

Turneul Pianul Călător, ajuns în 2017 la a şaptea ediţie, se opreşte, astăzi 24 aprilie, la Buzău. Pianistul Horia Mihail va interpreta la Teatrul George Ciprian, un program alcătuit din valsuri de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel şi Debussy. Mâine, 25 aprilie, Horia Mihail cu turneul său Pianul Călător va ajunge la Târgovişte.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

20
/04
/17

După marele succes de anul trecut al „Oedip-ului” enescian, sprijinit de către Institutul Cultural Român din Londra, parteneriatul nostru cu Opera Regală Covent Garden continuă cu un eveniment avându-l în centru pe tenorul Teodor Ilincăi, care revine pe prestigioasa scenă de operă londoneză în rolul Pinkerton din „Madama Butterfly”.

19
/04
/17

Concertul nr. 1 în mi bemol pentru violoncel și orchestră de D. Șostakovici și Tablouri dintr-o expoziție, una dintre cele mai cunoscute partituri ale repertoriului rus, compusă de M. Musorgski și aranjată pentru orchestră de M. Ravel, se vor afla pe afișul concertului Orchestrei Naționale Radio, vineri, 21 aprilie 2017, de la ora 19.00, la Sala Radio.