Concert subacvatic
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-subacvatic/

Un grup de muzicieni danezi inovatori scufundaţi într-un acvariu au fost recent protagoniştii unui concert subacvatic, aceştia cântând la instrumente adaptate special pentru a rezona în liniştea din adâncuri.

Un articol de Petre Ivan|25 aprilie 2017

În orașul Aarhus din centrul Danemarcei, sala de concerte Godsbanen în care a avut loc concertul, dominată de prezența unor acvarii, canistre, tuburi, țevi și obiecte retrofuturiste, a semănat mai degrabă cu o crescătorie de pești decât cu o scenă.

Unul după altul, cei cinci membrii ai trupei Between Music au coborât în câte un acvariu individual cu pereți din sticlă în cadrul celui mai recent proiect artistic al lor, „AquaSonic”.

Instrumentiștii cântă la violon din fibră de carbon, cinele și clopote, cristalofon cu pedală, o rudă îndepărtată a „armonicii de sticlă” inventată de Benjamin Franklin, un gen de „hurdy gurdy” numit rotacorda, cu șase coarde din oțel și gât lung și la hidraulofon, un tip de orgă subacvatică.

Sunetele emise de acestea sunt amplificate cu ajutorul hidrofoanelor, microfoane speciale care captează undele sonore, iar muzica rezultată aduce foarte mult cu sunetele emise de balene.

În timpul concertelor, membrii formației cântă numai sub apă, la o temperatură constantă de 37 de grade Celsius, ieșind în mod regulat la suprafață pentru a lua câte o gură de aer.

Between Music se află în turneu european cu proiectul „AquaSonic”. După premiera de la Rotterdam de anul trecut, trupa susține în prezent concerte în Danemarca, urmând să se afle pe afișul Festivalului Internațional Diaghilev din Perm, Rusia, în mai.

Foto: Concert subacvatic – facebook