Maraton muzical, duminică, în Cişmigiu: 12 ore pe acorduri de harpe şi viori
https://www.ziarulmetropolis.ro/maraton-muzical-duminica-in-cismigiu-12-ore-pe-acorduri-de-harpe-si-viori/

Un maraton muzical va fi organizat duminică în Grădina Cişmigiu, parcul bucureştean urmând să răsune timp de 12 ore de acordurile harpelor, viorilor şi instrumentelor de percuţie, într-un eveniment ce va marca împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|11 octombrie 2014

Persoanele care îşi doresc să atingă o harpă sau un violoncel şi să-i „întâlnească” pe Figaro, Carmen, Aida şi Don Giovanni vor avea această posibilitate duminică, în parcul Cişmigiu, la evenimentul „Orele Muzicii”.

Vecin de peste jumătate de secol cu Universitatea Naţională de Muzică, Cişmigiul a fost adesea invadat de ecourile muzicale ale conservatorului şi generaţii de studenţi şi profesori au considerat acest parc o prelungire a acestei şcoli de muzică.

Astfel că, la 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii Naţionale de Muzică, Cişmigiul îmbracă şi el haină de sărbătoare şi îi invită pe toţi cei care se vor afla duminică în cel mai vechi parc al Capitalei să ia parte la un adevărat maraton muzical. Timp de 12 ore, aleile parcului vor răsuna de acordurile harpelor, viorilor şi instrumentelor de percuţie, scrie Mediafax.

Semnalele cornilor vor anunţa, duminică, de la ora 09.00, începutul celor 12 ore de maraton muzical, dar şi o surpriză pentru toţi cei aflaţi în parc: la ora 10.00, personajele operei îşi vor face apariţia printre trecători, astfel încât toţi cei care vor dori să se fotografieze alături de Figaro, Carmen, Aida şi Don Giovanni vor putea face acest lucru în parcul Cişmigiu.

Cei mici vor avea şi ei parte de o zi specială duminică, în Cişmigiu, pentru că, de la ora 12.00, pot învăţa cum să interpreteze un personaj de operă. Copiii iubitori de muzică vor putea să arate tuturor care este marea lor pasiune, pentru că, după ce au participat la atelierul de mişcare scenică pot să-şi picteze pe faţă note muzicale.

Cei care au visat să fie în locul muzicienilor şi să atingă ei înşişi instrumentele muzicale vor avea această posibilitate prin intermediul proiectului „Try it yourself!”, o expoziţie interactivă de instrumente muzicale deschisă începând cu ora 13.00.

Muzica elevată a unui cvartet de coarde va răsuna pe aleile Cişmigiului începând cu ora 14.00, în timp ce lucrări clasice, suite şi dansuri româneşti, interpretate la celebrul instrument al Zeului Pan vor fi interpretate de clasa de nai coordonată de Dalila Cernătescu o oră mai tarziu, la 15.00.

Cele mai frumoase lucrări dedicate chitarei, de la Albeniz şi Gardell, la Rodriguez şi Paco de Lucia vor putea fi ascultate, de la ora 16.00, în Cişmigiu.

Pianul nu putea lipsi de la aniversarea muzicală a unui secol şi jumătate de la înfiinţarea Universităţii de Muzică Bucureşti. Astfel încât, de la ora 17.00, un recital de pian îi va încânta pe bucureştenii aflaţi în Cişmigiu, iar la 18.00 clasa de jazz a profesorului Mircea Tiberian îi va invita pe melomani într-o călătorie pe urmele istoriei Micului Paris.
Ansamblul Violoncellissimo, coordonat de Marin Cazacu, le va oferi iubitorilor muzicii un recital inedit cu muzici de Astor Piazzolla, Tomaso Albinoni, W.A. Mozart şi David Popper începând cu ora 19.00, iar, de la 20.00, iubitorii operei şi operetei vor putea lua parte la adevărate spectacole în parcul Cişmigiu. Arii şi duete celebre din opere şi operete precum „Liliacul”, de J. Strauss, „Orfeu în infern” de J. Offenbach, „Carmen” de J.Bizet, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart şi „Turandot” de G. Puccini vor fi puse în scenă de studenţii Departamentului de Canto şi Artele Spectacolului al Universităţii de Muzică Bucureşti.

Spectacolul va fi încheiat de un concert de muzică electronică realizat de compozitorul Cătălin Creţu şi percuţionistul Dan Andrei Alexandru.

Sărbătorirea celor 150 de ani ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti va continua săptămâna viitoare cu spectacole şi lansări de carte, pe 17 octombrie, la sediul instituţiei şi, pe 18 octombrie, la Ateneul Român.

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).