Marcel Iureș, premiu de excelență la festCO
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-premiu-de-excelenta-la-festco/

Marcel Iureş a primit Premiul de excelenţă la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti – festCO, în cadrul galei desfăşurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul şi diploma i-au fost înmânate de George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie.

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2017

„Îmi revine onoarea de a prezenta premiul de excelență. Este un actor unicat al teatrului românesc, este cel care ne-a arătat că de multe ori actorii români pot fi mai buni decât actorii americani. Este vorba de un actor care a înnobilat Teatrul de Comedie prin creația lui din Scrisoarea pierdută — Cațavencu. Radu Beligan, după ce a văzut ‘Scrisoarea…’ a spus: ‘Interpretare excepțională'”, a declarat George Mihăiță.

Spectacolul „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, scenariu și regie Radu Afrim, producție Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania Tompa Miklos, a fost marele câștigător al celei de-a XV-a ediții a Festivalului Comediei Românești.

În cadrul Galei festCO, „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte” a câștigat premiile pentru cea mai bună regie — Radu Afrim, premiul pentru cea mai bună scenografie — Irina Moscu (scenografie) și Andrei Cozlac (videomapping), premiul pentru cel mai bun spectacol și premiul pentru cea mai bună interpretare — echipa Teatrului Național Târgu Mureș, compania Tompa Miklos.

„Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, Scenariul şi regia: Radu Afrim

Directorul Teatrului Național Târgu Mureș, Gasparik Attila, a ridicat premiile pentru cel mai bun spectacol și pentru cea mai bună interpretare, în timp ce premiile pentru cea mai bună scenografie au fost ridicate de laureații Irina Moscu și Andrei Cozlac.

În secțiunea competitivă au fost prezente nouă spectacole, producții ale Teatrului Național „I. L.Caragiale”, Teatrul Metropolis, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul Național Târgu Mureș, ARCUB și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, selecția fiind realizată de criticul de teatru Alice Georgescu.

Câștigătorii celei de-a XI-a ediții a Concursului de comedie românească au fost anunțați de actrița Delia Nartea.

Premiul I a fost câștigat de Aurelian Bărbieru cu piesa „Diseară la șapte”, pe cel de-al doilea loc situându-se dramaturgul Radu F. Alexandru cu piesa „Viața la mica publicitate”. Cea de-a treia poziție a podiumului a fost ocupată, ex-aequo, de piesele „Inventar” de Andreea Radu și „Ultima dorință” de Cristina Cozma.

Juriul care a stabilit câștigătorii i-a avut în componență pe actrița Delia Nartea, regizorul Bobi Pricop și dramaturgul Adrian Lustig.

Câștigătorii celei de-a VIII-a ediții a concursului Comedia ține la TINEri au fost desemnați Maria Diana Hanganu pentru proiectul cu piesa „Magazinul de sinucideri” după Jean Teule, Irina Crăița Mândră pentru „Viața ori trei” de Yasmina Reza și Florin Liță pentru „Podul” de de Laurent van Vetel.

Foto: Marcel Iureș, „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte” – facebook

Citiţi şi:
08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.