Mari actori şi regizori se alătură protestului angajaţilor de la Teatrul „Sică Alexandrescu“ din Braşov
https://www.ziarulmetropolis.ro/mari-actori-si-regizori-se-alatura-protestului-angajatilor-de-la-teatrul-sica-alexandrescu-din-brasov/

Actorii Marius Manole, Teodor Corban, Puşa Darie, regizorii Sorin Militaru, Radu-Alexandru Nica, Vlad Massaci sau Liviu Lucaci îi sprijină pe angajaţii Teatrului „Sică Alexandrescu“ din Braşov, care au demisionat în ultimele zile.

Un articol de Ziarul Metropolis|9 noiembrie 2015

„Colegii mei de la Teatrul «Sică Alexandrescu» din Braşov au nevoie de ajutor. Conducerea teatrului şi-a dat demisia în semn de protest pentru abuzurile pe care o anumită doamnă le face la Braşov. Hai să-i ajutăm! Cu cât se duce vestea, cu atât au şanse mai mari să reuşească. Eu sunt alături de ei!“, a scris Marius Manole, pe pagina lui de Facebook.

Într-un comunicat de presă, instituţia braşoveană a făcut următoarele precizări:

„În semn de protest faţă de abuzurile la care d-na Cecilia Doiciu (director al Direcţiei Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente, şi, în acelaşi timp, fost director interimar al Filarmonicii Braşov şi, în prezent, şi al Operei din Braşov, persoană desemnată să coordoneze relaţia dintre Primărie şi instutuţiile de cultură din oraş) supune de mai bine de un an Teatrul „Sică Alexandrescu”, conducerea teatrului şi, implicit, a Festivalului de Dramaturgie Contemporană (Claudiu Goga – director, Mariana Hudişteanu – contabil şef, Oana Borş – secretar literar), a hotărât să îşi dea demisia (n. r. – ulterior, şi şeful Serviciului de Situaţii de Urgenţă din Teatru şi-a dat demisia în semn de solidaritate cu conducerea teatrului, iar actorii au jucat purtând în piept o bulină roşie, pe care scria #stopabuzurilor).

Iată, pe scurt, o selecţie aleatorie privind abuzurile făcute de d-na Cecilia Doiciu – se mai precizează în comunicat:

    • odată cu terminarea reparaţiei Sălii Mari a TSA (anul trecut), d-na Cecilia Doiciu a decis, fără să a ne fi comunicată în scris baza legală, ca Sala Mare a TSA să fie închiriată de către Primăria Municipiului Braşov, banii obţinuţi urmând să intre direct în bugetul Primăriei. A fost astfel limitată posibilitatea TSA de a realiza venituri proprii, conform prevederilor legale. La început, aceste închirieri se făceau fără a se ţine cont de programul de repetiţii şi de spectacole al teatrului. Ulterior, în urma unei discuţii ce a depăşit pe alocuri limita bunului simţ, cu o parte din colectivul teatrului s-a convenit ca aceste închirieri să se facă în zilele de luni, zi nelucrătoare pentru teatru. Din păcate, nici această înţelegere nu a fost respectată de către Primăria Braşov.
    • în luna mai a anului curent, a fost scos la concurs postul de manager al TSA. Directorul TSA a semnalat atunci în scris Primăriei că procedura de concurs adoptată de Primărie încalcă în mod grosolan procedurile legale. La această adresă, d-na Doiciu ne-a comunicat oficial că nu sunt încălcate prevederile legale, pentru ca, după doar două zile, în mod suspect, aceeaşi d-nă Doiciu să ne comunice faptul că acest concurs este anulat. Următorul concurs a fost organizat, aşa cum ceruse directorul TSA, adică cu respectarea prevederilor legale, concurs care nu a avut niciun câştigător (actualul director TSA necandidând). În temeiul legii, după 30 de zile, ar fi trebuit organizat un alt concurs, lucru care nu s-a întâmplat nici până acum!!!
    • din păcăte, atitudinea d-nei Cecilia Doiciu, nu este una adecvată funcţiei pe care o are, existând cel puţin două momente în care a folosit un limbaj agresiv şi ameninţător pentru a o intimida pe contabila şefă a TSA, cu intenţia de a o influenţa în luarea unor decizii
    • nu de puţine ori, d-na Cecilia Doiciu, a dat dispoziţii directe unor angajaţi ai teatrului, subminînd autoritatea conducerii teatrului şi depăşindu-şi în mod flagrant atribuţiile
    • lucrurile au culminat, ieri, când d-na Cecilia Doiciu (în calitatea ei de membru al consiliului de administraţie al TSA), după o discuţie agresivă cu contabila şefă a TSA nu a fost de acord cu preţurile biletelor la spectacolele din Festival, cerând în scris ca preţul acestora să fie egal cu preţul biletelor spectacolelor din repertoriu TSA. Acest lucru este fără precedent, domnia sa fiind de acord ani de zile ca preţul biletelor din festival să fie mai mare ca preţul biletelor din repertoriu. Cu atât mai mult cu cât, subvenţia  de anul acesta a Festivalui a fost diminută, cu doar o lună înainte de începerea evenimentului, cu un procent de peste 25 %, invocându-se faptul că restul de cheltuieli trebuiesc acoperite din venituri proprii. Evident, această condiţionare de diminuare a preţului biletului de festival, pe care ani de zile nu a cerut-o, este făcută cu rea voinţă şi nu din raţiuni de politică culturală“.

Ion Caramitru: „O echipă profesionistă, în care noi credem“

Preşedintele UNITER (Uniunea Teatrală din România), Ion Caramitru, a trimis o scrisoare adresată lui George Scripcaru, Primarul Municipiului Braşov, prin care îşi arată susţinerea faţă de echipa demisionară de la teatrul braşovean.

„Am aflat cu îngrijorare de demisia în bloc a conducerii Teatrului „Sică Alexandrescu” şi a Festivalului de Dramaturgie Contemporană, şi de contextul care a dus la această situaţie. Îngrijorarea noastră vine din faptul că o astfel de echipă de profesionişti recunoscuţi în breaslă, care a stat la conducerea teatrului şi festivalului o perioadă de peste un deceniu, având astfel şi girul şi încrederea dumneavoastră, a ajuns să recurgă la o soluţie atât de radicală într-un moment dintre cele mai dificile, acela în care se fac ultimele pregătiri pentru Festivalul de Dramaturgie Contemporană“, se precizează în scrisoare.

„Prin reprezentanţii săi, UNITER cunoaşte activitatea teatrului şi a festivalului. De aceea, este bucuros să fie partener şi susţinător financiar şi logistic al Festivalul de Dramaturgie Contemporană, unul dintre cele mai reprezentative din ţară, un festival solid şi profitabil, cu un public ce umple sălile până la refuz.
Situaţia creată acum, ar putea duce, însă, la imposibilitate desfăşurării festivalului, ceea ce aduce prejudicii de imagine teatrului, ordonatorului de credite şi tuturor partenerilor. Cu siguranţă, însă, cea mai mare pierdere ar suferi-o publicul braşovean, privat astfel de un eveniment cultural de valoare pe care, cu siguranţă, îl aşteaptă.

Mai mult, pierderea unor profesionişti cu mare experienţă în organizarea unor evenimente culturale s-ar putea dovedi a fi mai grea în contextul în care ştim că Braşovul se pregăteşte pentru canditura la Capitală Europeană 2021.

Însă, dincolo de susţinerea unor echipe profesioniste în care noi credem, lucrul care ne stârneşte îngrijorarea cel mai tare este faptul că sunt încălcate principii fundamentale care stau la baza unei relaţii constructive între o instituţie de cultură şi ordonatorul său de credite.

De aceea, ne exprimăm încrederea că dumneavoastră, împreună cu cei din conducerea teatrului, veţi găsi o soluţie ca Festivalul de Dramaturgie Contemporană să se desfăşoare în bune condiţii şi ca activitatea teatrului să nu aibă de suferit“, mai scrie Ion Caramitru.

11201929_489686537869698_2473537442821706516_n

Într-un mesaj cu un puternic aer de pamflet, postat pe contul său de Facebook, şi actorul Teodor Corban se solidarizează cu protestatarii: „Vă rog prin prezenta să tăiați răul de la rădăcină la Teatrul „Sică Alexandrescu” şi să arătați intransigență tuturor elementelor duşmănoase (aşa-zis „artişti”) care s-au aciuat la conducerea acestei instituții şi care nu colaborează cu organele de drept ale Primăriei. Trebuie să luptați neabătut pentru a reda acest frumos edificiu structurilor de partid şi de stat, unde veți putea organiza şedințe, sesiuni, plenare şi congrese, la finalul cărora să puteți oferi maselor de oameni ai muncii adecvate spectacole atent selecționate de a noastră tovarăşă Doiciu, membru marcant al mai multor instituții de cultură din regiune. P.S. Cică oraşul Stalin nu se mai cheamă Stalin ci Braşov. Păcat. Dar eu am încredere în dumneavoastră“.

Vlad Massaci, regizor: „Dacă ajung să-şi dea demisia contabilii unui teatru, înseamnă că situaţia e peste limita la care mai poţi face bancuri.”

Radu-Alexandru Nica, regizor: „Doamnelor și domnilor politicieni, încetați să mai vedeți teatrele ca pe niște sedii în care să vă desfășurati ședintele de partid, balurile de boboci ale progeniturilor dumneavoastră ori niște clădiri pe care le aranjati mai ales pe dinafară pentru a puncta pozitiv la alegeri!“

Sorin Militaru, regizor: „Teatrul «Sică Alexandrescu» are nevoie de sprijinul nostru. Vă rog să-i ajutăm pe colegii mei, actorii din Braşov. Nu se poate ca la nesfârşit administraţia să se implice atât de brutal în viaţa teatrului.”

Reprezentanţii Primăriei Braşov au declarat că demisia conducerii teatrului este „un act unilateral de voinţă”, menţionând totodată că Festivalul de Dramaturgie Contemporană va fi organizat în continuare, iar preţurile biletelor nu vor fi majorate. Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, a declarat că va fi numit un director interimar, în cel mai scurt timp.

Cecila Doiciu, director al Direcţiei Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente din cadrul Primăriei Braşov nu a dorit să comenteze acuzaţiile care i-au fost aduse.

Citiţi şi alte mesaje, pe pagina de Facebook a Teatrului „Sică Alexandrescu“ din Braşov.

18
/09
/12

În 1783, a încetat din viaţă matematicianul şi fizicianul Leonhard Euler (teoria mişcării planetelor şi cometelor); este considerat fondatorul calculului variaţional (n. 15 aprilie 1707)   1831 – A încetat din viaţă poetul Vasile Cârlova (poeziile: „Înserare”, „Ruinurile Târgoviştii”) (n. 4 februarie 1809) 1883 – S-a inaugurat, la Bucureşti, „Expoziţia cooperatorilor din ţară”, exclusiv cu […]

17
/09
/12

Prima ediţie a Săptămânilor Filmului Românesc se va desfăşura în perioada 19 septembrie – 9 octombrie 2012 la Cinematograful Odyssée din Strasbourg, şi este organizată într-un moment aniversar de către Odyssée şi Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, informează un comunicat de presă al ICR Bruxelles. „Cu ocazia împlinirii a […]

17
/09
/12

Cea de-a X-a ediţie a Târgului Gaudeamus Carte Şcolară, organizat de Radio România, în parteneriat cu Uniunea Editorilor din România şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, se va desfăşura, în perioada 17 – 25 septembrie, în incinta unui pavilion expoziţional amplasat în Parcul Tineretului din Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis luni de Serviciul Comunicare al […]

17
/09
/12

Mai multe filme ce aparţin cinematografiei est-europene şi au obţinut premii în competiţiile de gen, vor fi proiectate pentru publicul din Bucureşti la cea de-a opta ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF). Evenimentul, ce va avea loc în perioada 27 septembrie şi 7 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional […]

17
/09
/12

1787 – A fost adoptată Constituţia Statelor Unite ale Americii (în vigoare şi astăzi), document ce proclamă SUA stat federal, având ca formă de guvernământ republica prezidenţială.   1821 – A încetat din viaţă Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc; a fost iniţiatorul şi conducătorul primei şcoli în limba română, „Şcoala de la Sfântul Sava” […]

17
/09
/12

„Zilele culturii armene la Muzeul Satului” vor fi găzduite în perioada 21-23 Septembrie, de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, informează Uniunea Armenilor din România (UAR), într-un comunicat transmis luni, 17 septembrie.   Cu această ocazie Muzeul Satului va fi animat de spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale armeneşti, acestea fiind completate de expoziţii de […]

17
/09
/12

Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, susţine, într-un mesaj adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor, că anul şcolar ce se deschide „aduce ceva nou”, şi anume clasa pregătitoare şi bacalaureatul profesional, recunoscând că mai sunt multe de rezolvat în sistemul educaţional.   În opinia ministrului Liviu Pop, deschiderea anului şcolar este, şi va fi întotdeauna, […]

17
/09
/12

n. 04/05/1977 Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" Bucuresti, Facultatea Actorie WebSite: www.cristianaraduta.ro culoare par: blond; culoare ochi: caprui; inaltime: 1,70 cm; greutate: 52 kg

14
/09
/12

Tabloul „Ciobăniţă” de Nicolae Grigorescu, prezintă o femeie deghizată în haine de cioban şi va fi scoasă la licitaţie de casa Artmark, pe 25 septembrie, la Ateneul Român din Bucureşti.   Portretul ciobăniţei este propus colecţionarilor de artă la Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism organizată de Artmark pe 25 septembrie. Alături de aceasta, va fi […]

14
/09
/12

Expoziţia „Childhood. Remains and Heritage/ Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu”, organizată în cadrul proiectului european cu acelaşi nume, finanţat prin programul Cultura 2007-2013, va fi prezentată, în cadrul unui itinerariu european susţinut de Institutul Cultural Român, la Paris.   În perioada 12-30 septembrie, Institutul Cultural Român de la Paris găzduieşte muzeul copilăriei: un melanj inedit de […]

14
/09
/12

În 1321, a încetat din viaţă poetul Dante Alighieri, creator al limbii literare italiene; este autorul primei capodopere a literaturii moderne europene: “Divina Comedie”, şi a romanului “Viaţa nouă”, considerat primul roman autobiografic din literatura universală (n. 1265).   1769    – S-a născut Alexander von Humboldt, explorator şi geograf, unul dintre ultimii mari savanţi de […]

14
/09
/12

Catherine, soţia prinţului William, a rostit primul său discurs oficial în străinătate joi, în Malayezia, în cadrul celei de-a doua etape a unui amplu turneu Asia-Pacific menit să finalizeze „ucenicia” regală a ducesei de Cambridge, informează AFP. „A le oferi copiilor şi familiilor lor un loc unde să se bucure de sprijin, de îngrijire pentru […]

14
/09
/12

Filmele Despre oameni şi melci, Campania şi Resident Evil: Răsplata au premiera pe marile ecrane în acest sfârşit de săptămână. A treia ediţie a Nopţii Albe a Filmului Românesc are loc vineri seara la Bucureşti şi, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. O expoziţie cu lucrări semnate de Gustav Klimt, realizate […]

14
/09
/12

Teatrul Metropolis vã invitã sâmbãtã, 15 septembrie, la ora 19:00 sã luaṭi parte la premiera spectacolului Jubileul, de Jean-Marie Chevret şi Michèle Ressi. Având-o în rol principal pe Maia Morgenstern şi beneficiind de îndrumarea regizoralã a lui Radu Beligan, piesa promite a fi un adevãrat spectacol. Autenticitatea piesei şi intensitatea la care este jucatã sunt […]

14
/09
/12

Selecţia celor mai de succes filme româneşti va fi prezentată vineri, în 15 spaţii din patru oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, în cadrul Nopţii Albe a Filmului Românesc.   Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde atât producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, dar nu vor lipsi nici animaţiile […]