Mari spectacole, conferințe și lansări de carte la Întâlnirile Internaționale de la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/mari-spectacole-conferinte-si-lansari-de-carte-la-intalnirile-internationale-de-la-cluj/

Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca organizează, între 28 septembrie şi 2 octombrie 2022, festivalul anual, Întâlnirile Internaţionale de la Cluj,  aflat acum la cea de-a XI-a ediţie.

Un articol de Ziarul Metropolis|28 septembrie 2022

După ce, anul trecut, au fost sărbătorit online Întâlnirile Internaționale de la Cluj, 2022 deschide calea unui nou deceniu de creație și dialog teatral.

Unde sunt pacea și echilibrul de care avem nevoie? Unde s-a pierdut toleranța, spiritul civilizat al negocierii și al respectului diferențelor dintre oameni, națiuni, popoare, cu acest război nedrept și criminal desfășurându-se în continuare la granițele de nord ale țării noastre? Pentru că aceste momente istorice de confruntare cu limita reușesc să scoată nu doar ce este mai rău și mai urât din ființa umană, ci și ce este mai bun, mai cald, mai curajos și generos, ceea ce trece peste granițele identitare, peste resentimente și frustrări, organizatorii și-au propus ca festivalul Teatrului Național din Cluj-Napoca să deschidă anul acesta dialogul în jurul temei plurale: IDENTITĂȚI.

Ce spectacole vedem până duminică la Cluj

Toate spectacolele din acest an favorizează reflecția pe această temă, care aduce în discuție întrebări majore. La Sala mare vor fi prezentate spectacolele: Lacrimile amare ale Petrei von Kant (foto sus) de Rainer Werner Fassbinder, regia Eugen Jebeleanu; O scrisoare pierdută în concert  după I.L. Caragiale, spectacol-concert de Ada Milea; Audiția de Alexander Galin, regia Ionuț Caras; Nu mai ține linia ocupată de Alexandra Felseghi, regia Adina Lazăr; Trei surori de A. P. Cehov, regia Răzvan Mureșan. La Studio Euphorion va avea loc seria de spectacole-lectură create în cadrul campaniei Artiști români pentru artiști ucraineni susținută de UNITER în parteneriat cu Worldwide Reading Project, CITD, Baltimore: Maidan Inferno de Neda Nejdana, regia Tudor Lucanu; Teatru în vreme de război după texte de Natalia Vorojbit, Tetiana Kițenko, Natalia Blok, regia Ionuț Caras. Doar Sindromul supraviețuitorului de Andrii Bondarenko, regia Ștefana Pop-Curșeu va avea loc la Muzeul de Artă, fiind urmat de o masă rotundă, la care vor fi prezenți și autori ucraineni. În Studio Euphorion vom prezenta spectacolele: Crimă cu pistol și bile de Horia Gârbea, regia Emanuel Petran, proiecția spectacolului O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia Dragoș Pop și proiecția spectacolului-film Omul din cerc de Matei Vișniec, regia Răzvan Mureșan.

Dialogul se va deschide și diminețile prin conferințele și mesele rotunde cu care invitații speciali vin în întâmpinarea publicului: Teatru, mon amour – conferință susținută de Marina Constantinescu; Scrierea dramatică și motivațiile autorilor contemporani – conferință susținută de Matei Vișniec; Teatrul în război și politica  conferință susținută de George Banu.

Vor fi personalități importante din lumea teatrului, din țară și din străinătate: George Banu, Matei Vișniec, Roberto Bacci, Dana Rufolo, José Gabriel López Antuñano, Tomasz Kubikowski, Patrick Penot, Antonio Augusto Barros, Carlos Gil Zamora, Alexa Visarion, Ion Bogdan Lefter, Marina Constantinescu, Doina Papp, Nicolae Prelipceanu, Elena Săvulescu Voudouris, Mirella Patureau ș.a.

Programul festivalului

 

ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ

Ediția a XI-a: IDENTITĂȚI

28 septembrie – 2 octombrie 2022

 

Miercuri, 28 septembrie

ora 11:00, Teatrul Național Cluj, Studio Euphorion

O NOAPTE FURTUNOASĂ de I.L. Caragiale | regia: Dragoș Pop | proiecție video a spectacolului

acces liber, în limita locurilor disponibile

 

ora 17:00, Teatrul Național Cluj, Studio Euphorion

TEATRU ÎN VREME DE RĂZBOI | texte de Natalia Vorojbit, Tetiana Kițenko și Natalia Blok | spectacol-lectură | regia: Ionuț Caras

 

ora 20:00, Teatrul Național Cluj, Sala Mare

TREI SURORI de A.P. Cehov | adaptarea scenică și regia: Răzvan Mureșan

 

Joi, 29 septembrie

ora 11:00, Teatrul Național Cluj, Foaier, Rang II

TEATRU, MON AMOUR | conferință susținută de Marina Constantinescu

acces liber, în limita locurilor disponibile

 

ora 16:30, Muzeul de Artă

SINDROMUL SUPRAVIEȚUITORULUI de Andrii Bondarenko | regia: Ștefana Pop-Curșeu | spectacol urmat de masa rotundă: TEATRUL ÎN SITUAȚII-LIMITĂ, cu participarea autorilor ucraineni Andrii Bondarenko, Neda Nejdana, Tetiana Kițenko și Natalia Blok și a regizorilor Tudor Lucanu și Ionuț Caras | moderatori: Ștefana Pop-Curșeu și Raluca Rădulescu

acces liber, în limita locurilor disponibile

 

ora 20:00, Teatrul Național Cluj, Sala Mare

O SCRISOARE PIERDUTĂ ÎN CONCERT, după O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale |           spectacol-concert de Ada Milea

 

Vineri, 30 septembrie

ora 16:00, Teatrul Național Cluj, Studio Euphorion

MAIDAN INFERNO de Neda Nejdana | spectacol-lectură | regia: Tudor Lucanu

 

ora 19:00, Teatrul Național Cluj, Sala Mare

AUDIȚIA de Alexander Galin | regia: Ionuț Caras

 

Sâmbătă, 1 octombrie

ora 11:00, Teatrul Național Cluj, Foaier, Rang II

SCRIEREA DRAMATICĂ ȘI MOTIVAȚIILE AUTORILOR CONTEMPORANI | conferinţă susţinută de Matei Vișniec, urmată de prezentarea antologiei Plays from Romania: Dramaturgies of Subversion, editată și tradusă de Jozefina Komporaly, Editura Bloomsbury, 2021

acces liber, în limita locurilor disponibile

 

ora 15:00, Teatrul Național Cluj, Studio Euphorion

LANSĂRI DE CARTE

Cristina Modreanu: Teatrul ca rezistență. Oameni de teatru în arhivele Securității, Editura Polirom, 2022 | prezintă Anca Hațiegan

Liviu Malița (coordonator): Să nu privești înapoi. Comunism, dramaturgie, societate, Editura Presa Universitară Clujeană, 2022 | prezintă Ion Bogdan Lefter

Alexa Visarion: Caragiale vizionarul, Editura Academiei Române, 2022 | prezintă Cristina Modreanu

acces liber, în limita locurilor disponibile

 

ora 16:00, Teatrul Național Cluj, Studio Euphorion

OMUL DIN CERC de Matei Vișniec | video-spectacol | regia: Răzvan Mureșan

acces liber, în limita locurilor disponibile

 

ora 19:00, Teatrul Național Cluj, Sala Mare

NU MAI ȚINE LINIA OCUPATĂ de Alexandra Felseghi | regia: Adina Lazăr

 

Duminică, 2 octombrie

ora 11:00, Teatrul Național Cluj, Foaier, Rang II

TEATRUL ÎN RĂZBOI ȘI POLITICA | conferință susținută de George Banu, urmată de prezentare de carte și sesiune de autografe: George Banu: Povestirile lui Horatio – portrete și mărturii ale maeștrilor scenei europene, Editura Tracus Arte, 2021, şi George Banu: Obiecte rănite, Editura Nemira, 2022

acces liber, în limita locurilor disponibile

 

ora 16:00, Teatrul Național Cluj, Studio Euphorion

CRIMĂ CU PISTOL ȘI BILE de Horia Gârbea | regia: Emanuel Petran | spectacol urmat de o întâlnire cu autorul piesei

 

ora 19:00, Teatrul Național Cluj, Sala Mare

LACRIMILE AMARE ALE PETREI VON KANT de R.W. Fassbinder | regia: Eugen Jebeleanu



19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.