Mariana Mihut – Rege şi Bunică la FNT 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/mariana-mihut-rege-si-bunica-la-fnt-2013/

Mariana Mihut va juca în patru spectacole la FNT 2013.

Un articol de Andrada Văsii|11 septembrie 2013

Mariana Mihut va juca în patru spectacole la FNT 2013.

O mare sărbătoare teatrală va ocupa în curând Capitala: cea de a 23-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER) şi finanţat de Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti, prin ArCuB –, care va începe vineri, 25 octombrie, şi se va încheia duminică, 3 noiembrie.

Dedicată, anul acesta, Artei actorului, secţiunea Focus va încerca să lumineze din diferite unghiuri remarcabila personalitate a interpretei Mariana Mihut.

Mariana Mihut – patru roluri, patru piese

O vor avea ca protagonistă nu mai puţin de patru spectacole, dintre care trei au învins cu brio timpul: ,,Căsătoria” de Nikolai Vasilievici Gogol şi ,,Îngropaţi-mă pe după plintă” de Pavel Sanaev, ambele în regia lui Yuri Kordonsky, şi Lear(a) de William Shakespeare, în regia lui Andrei Şerban – toate la Teatrul „Bulandra”.

UPDATE 17 octombrie – FNT 2013 – Cele patru spectacole cu Mariana Mihuţ s-au anulat!

Cel de-al patrulea, ,,Conul Leonida faţă cu reacţiunea” de Ion Luca Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete, a avut premiera în stagiunea trecută la Teatrul Naţional Bucureşti, instituţie care a obţinut, şi datorită acestei montări, Premiul de Excelenţă la Gala UNITER din primăvară.

Mariana Mihut

Mariana Mihut, alături de Victor Rebengiuc, în spectacolul „Conul Leonida faţă cu reacţiunea” de Ion Luca Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete.

Mariana Mihuţ a debutat în 1963, pe scena Studioului Casandra, în ,,Cum vă place” de Shakespeare, spectacol ce anunţa marile succese de mai târziu, zecile de roluri în teatru şi film, la radio şi în televiziune.

Amestec de forţă şi fragilitate, de duritate şi gingăşie, Mariana Mihuţ deţine numărul-record de cinci premii UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Popova în ,,Comedii, comedii…” de A.P. Cehov (1993), Halie în,, Copilul îngropat” de Sam Shepard (1997), Inna Rasadina în Sorry de Aleksandr Galin (2005), rolul titular din ,,Lear” de William Shakespere (2009) şi Bunica din ,,Îngropaţi-mă pe după plintă” de Pavel Sanaev (2012), personaje interpretate pe scena Teatrului Odeon, respectiv a Teatrului „Bulandra”, unde şi-a petrecut cea mai mare parte din carieră.

Citiţi şi: ARHIVĂ Amza Pellea: „Radu Beligan m-a luat la Teatrul de Comedie“

Acestora li se adaugă un Premiu de Excelenţă obţinut, împreună cu Ileana Stana Ionescu şi regretata Leopoldina Bălănuţă, pentru explozivul trio din ,,O batistă în Dunăre” (Teatrul Naţional Bucureşti, 1998).

În zilele Festivalului Naţional de Teatru, Mariana Mihut va fi deopotrivă Rege şi Bunică, Peţitoare şi… Efimiţa-Leonida. Un ochi va râde, altul va plânge, iar în sală, cu siguranţă, palmele se vor înroşi de aplauze.

Spectacolele programate vor fi însoţite de expoziţii, întâlniri cu publicul, o conferinţă şi alte evenimente destinate a-i celebra excelenţa în Arta actorului.

Foto credit: Mariana Mihut – Cosmin Ardeleanu

13
/08
/14

Când eram mai tânăr începusem să scriu o nuvelă în care toți oamenii care se sinucideau ajungeau în rai, unde însuși Bunul Dumnezeu îi întâmpina călduros și îi felicita, ca pe singurii care înțeleseseră cu adevărat calea. Luciditatea îi îndemna pe toți la decența gestului final.

12
/08
/14

De la primele concerte ale celei de-a 15-a ediții, Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” și-a onorat renumele de promotor al tinerelor talente muzicale ale României, pe care le aduce în fața publicului din Sinaia, Bușteni, Brașov, Sibiu și București, alături de muzicieni consacrați de nivel internațional, sub îndrumarea neobositului muzician Marin Cazacu.

12
/08
/14

Actorul american Robin Williams, cunoscut în special pentru rolurile sale din filmele "Mrs. Doubtfire" şi "Cercul poeţilor dispăruţi", a decedat la domiciliul său. Conform anunţului făcut de poliţie, se pare că este vorba despre o sinucidere.

12
/08
/14

Avusese deja câteva roluri la Teatrul de Comedie, când a primit un telefon. "Mi s-a spus că domnul Nae Caranfil face un film şi mă cheamă la casting… După ce am închis telefonul m-am aruncat în genunchi de fericire, ca fotbaliştii, pe mocheta din sufragerie, şi mi-am julit amândoi genunchii”.

11
/08
/14

Istoricul Lucian Boia, autorul volumului Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări, apărut la editura Humanitas, este invitatul librăriei Humanitas Kretzulescu, joi, 14 august, de la ora 19.00, la o nouă ediţie Joia linguriţelor, dedicată Primului Război Mondial.

11
/08
/14

MEMORIA CULTURALĂ N-a trecut printr-o şcoală de teatru, dar la spectacolele care au la bază texte scrise de el, se râde mult. Se spune că, în dramaturgie, Teodor Mazilu este „al doilea după Caragiale”. S-a născut pe 11 august 1930.

11
/08
/14

La o lună de la finala Cupei Mondiale de fotbal, Transilvania Film aduce pe marile ecrane din România o comedie ce îmbină dragostea pentru sportul rege, conflictele familiale și umorul spaniol de calitate - Nuntă în ofsaid / La Gran Familia Española.