Actrița Mariana Mihuț, invitata lunii noiembrie la „Dialogurile fără mască” de la Teatrul Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/actrita-mariana-mihut-invitata-lunii-noiembrie-la-dialogurile-fara-masca-de-la-teatrul-nottara/

Artistă care a marcat peste jumătate de secol în teatru şi în film, Mariana Mihuţ vine la „Dialoguri fără mască” pentru o seară specială, plină cu poveşti, amintiri, zâmbete şi multă nostalgie.

Un articol de Ziarul Metropolis|13 noiembrie 2023

Evenimentul va avea loc pe 16 noiembrie, de la ora 19.30, la Sala „George Constantin” a Teatrului Nottara și va fi moderat de criticul de teatru Monica Andronescu.

Mariana Mihuț s-a născut pe 7 noiembrie 1942, iar ediția din această lună a Dialogurilor fără mască este un omagiu adus unei actrițe ale cărei creații au schimbat traiectoria teatrului românesc și care a fost considerată un adevărat fenomen încă de la momentul când a urcat pe scenă. A jucat în regia unora dintre cei mai importanți regizori ai momentului, dar a legat-o o extraordinară prietenie artistică de doi regizori-fenomen Liviu Ciulei la Lucian Pintilie, în ale căror creații a ocupat un rol privilegiat.

De Teatrul Nottara, o leagă începuturile carierei, aici jucând într-o producție despre care se vorbește și astăzi, Bună seara, domnule Wilde, o adaptare după Oscar Wilde, în regia lui Alexandru Bocăneț.

Astăzi, la 50 de ani de la acel moment, Mariana Mihuț va participa, pe scena Teatrului Nottara, la un dialog pe tema „O viață pe scenă. Povești. Întâlniri. Descoperiri”.

„Îmi face plăcere să fiu pe scenă şi să conving oamenii, să-i iau cu mine. De fapt, cred că asta înseamnă talent, nu? Să-i convingi şi să-i iei cu tine”, spunea Mariana Mihuț. „Nu poţi să ieşi pe scenă şi să spui numai vorbe şi să vorbeşti tare. Să dai o poantă sau să mimezi ceva se învaţă foarte uşor. Greu e să trăieşti cu adevărat pe scenă o anumită situaţie şi să reuşeşti să-i impresionezi pe cei din sală.”

Într-o viață petrecută pe scenă, Mariana Mihuț i-a impresionat în totdeauna pe cei aflați în sală, în diverse epoci și momente istorice. Un talent copleșitor și personaje imposibil de uitat!

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.