Mariana Nicolesco: Un eveniment excepţional în lumea muzicii, liedul românesc la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/mariana-nicolesco-un-eveniment-exceptional-in-lumea-muzicii-liedul-romanesc-la-bucuresti/

Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc pentru prima dată la Bucureşti: evenimentul, care are loc în splendidele săli ARCUB – Gabroveni din Strada Lipscani, marchează 25 de ani de când marea soprană Mariana Nicolesco a apărut întâia oară pe o scenă din ţara natală, la Ateneul Român, devenind tot atunci primul Cetăţean de Onoare al Capitalei.

Un articol de Petre Ivan|1 noiembrie 2016

Aceste manifestări, pe care le-a întemeiat în anul 2003 la Braşov, au readus în conştiinţa naţională bijuterii create de compozitorii români pe fondul comorii pe care o reprezintă cântecul nostru de dor.

O apoteoză a acestui demers excepţional a reprezentat-o în Anul Internaţional George Enescu, proclamat de UNESCO în 2005, înregistrarea pe CD şi DVD a integralei liedurilor marelui compozitor, şi turneul triumfal cu aceste capodopere al tinerilor artişti în Europa, Japonia şi Statele Unite.

Mariana Nicolesco cu Andy Warhol la Metropolitan Opera din New York

Mariana Nicolesco cu Andy Warhol la Metropolitan Opera din New York

Sute de tineri au participat de-a lungul anilor la manifestările dedicate liedului, fundamentale pentru devenirea lor, căci liedul înseamnă o subtilitate şi o rigoare stilistică decisive şi pentru interpretul muzicii de operă.

La ediţia din acest an s-au înscris 55 de concurenţi, care se vor prezenta în faţa Juriului prezidat de Mariana Nicolesco şi din care fac parte compozitoarea Carmen Petra-Basacopol, muzicologul Acad. Octavian Lazăr Cosma, compozitorii Dan Dediu şi Adrian Pop.

În linia tradiţiei statornicite, concomitent cu Festivalul şi Concursul are loc Simpozionul Naţional având ca temă Omagiu lui George Enescu la 135 de ani de la naştere, celor menţionaţi alăturându-li-se şi muzicologul Mihai Cosma. Simpozionul din acest an se înscrie în seria dedicată creaţiei româneşti în tradiţia europeană, raportului acesteia cu liedul german, francez, italian, maghiar şi rusesc.

Deschiderea festivă are loc joi 3 noiembrie orele 18, şi va fi urmată de un Recital de lieduri enesciene interpretate de soprana Irina Baianţ, mezzosopranele Oana Andra şi Florentina Soare şi de baritonul Alexandru Constantin, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici. Concursul propriu-zis se desfăşoară pe 4 şi 5 noiembrie, Simpozionul Naţional duminică 6 noiembrie de la orele 12, iar la orele 18 vom aplauda Festivitatea de Premiere şi Gala Laureaţilor ediţiei 2016.

Este o mare bucurie pentru mine să-i prezint pe tinerii artişti pe care i-am apropiat de arta rafinată a liedului. Ei vor oferi bucureştenilor adevărate diamante ale creaţiei noastre muzicale. – Mariana Nicolesco

Foto: Mariana Nicolesco – facebook

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.