Marius Manole şi Medeea Marinescu îşi fac loc către Bruxelles
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-manole-si-medeea-marinescu-isi-fac-loc-catre-bruxelles/

Comedia romantică „Fă-mi loc!“, cu Marius Manole şi Medeea Marinescu, în regia maestrului Radu Beligan, se joacă astăzi, 23 septembrie, de la ora 20.00, în cadrul Festivalului EuropaNova desfăşurat la Bruxelles. „Fă-mi loc!”, după Anthony Michineau, este singurul spectacol regizat de Radu Beligan în teatrul independent.

Un articol de Judy Florescu|23 septembrie 2013

Marius Manole şi Medeea Marinescu joacă astăzi, 23 septembrie, de la ora 20.00, în comedia romantică „Fă-mi loc!“,  în cadrul Festivalului EuropaNova desfășurat la Bruxelles. „Fă-mi loc!”, după Anthony Michineau, este singurul spectacol regizat de Radu Beligan în teatrul independent.

Festivalul EuropaNova este un festival dedicat limbilor şi culturilor din Europa centrală, orientală şi balcanică, marcând Ziua Europeană a Limbilor (26 septembrie). Prima ediţie a acestui Festival se va desfăşura în perioada 23 – 29 septembrie 2013 şi va fi dedicată limbii, culturii şi spiritualităţii româneşti.

Nefiind un amator de teatru francez, Marius Manole a mărturisit că inițial nu a vrut să facă parte din spectacolul „Fă-mi loc!”: „Nu sunt fanul teatrului din Franța fiindcă ei stau foarte mult jos și vorbesc foarte mult, e teatru de idei și dezbatere. Noi, românii suntem mai pe acțiune așa și vrem să se întâmple lucruri în scenă, nu vrem să ne uităm la doi oameni care vorbesc, suntem sătui de asta la televizor“.

O negociere între Marius Manole şi Radu Beligan

„Mi s-a părut un pic de vorbărie așa, nici nu mi s-a părut că are umor piesa, nici nu am vrut s-o fac, sincer. Apoi, Medeea Marinescu mi-a zis: «Citește mai cu atenție, că se poate face». Şi am vorbit cu traducătoarea Mona Radu, cu maestrul Beligan și le-am zis că nu sunt așa de încântat de piesă. Apoi am început să tăiem textul și să-l aducem la o formă care să aibă ritm, să fie comică, iar când am citit forma finală a textului era foarte interesant“, a mai spus Marius Manole.

marius manole

Marius Manole şi Medeea Marinescu, în spectacolul „Fă-mi loc“

Necesitatea promovării actelor culturale româneşti în spaţiul european, nevoia de reprezentare a personalităţilor şi organizaţiilor care activează în sfera culturii în România şi Moldova, solicitările publicului – toate aceste aspecte stau în atenţia organizatorilor.

Intenţia Festivalului este de a acoperi mai multe zone culturale (în sens larg), care să reflecte atât sincronismele, dar şi personanţele româneşti, atât prin nume reprezentative, cât şi prin nume mai puţin mediatizate, propunând un spirit deschis şi energic.

Citiţi şi: Marius Manole: „Omul poate trăi fără teatru, dar nu poate trăi fără mâncare“

Prezenţa unor personalităţi remarcabile din România, Moldova şi Occident (din lumea teatrului, filmului, literaturii, muzicii), activităţile interactive propuse (vernisaje, dezbateri, dialoguri cu fotografi, pictori şi regizori de film), seriozitatea parteneriatelor sunt garanţii ale unui eveniment de impact.

Foto cu Marius Manole şi Medeea Marinescu: Anca Robu

19
/01
/17

„Statele unite ale iubirii”, drama scrisă și regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, intră de mâine în cinematografe din: București, Bârlad, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Deva, Gura Humorului, Focșani, Iași, Odobești, Pitești, Târgu Mureș, Timișoara, distribuit de Transilvania Film.

19
/01
/17

Romanul „Cinci colțuri” (cea mai recentă carte a lui Mario Vargas Llosa), în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, a văzut lumina tiparului la Humanitas Fiction, la sfârșitul anului trecut, în seria de autor dedicată marelui scriitor peruan.

19
/01
/17

Casa de Producție TVR vine cu o ediţie In memoriam Ion Besoiu, în această seară, de la ora 20:10, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+. „Livada de vişini”, în regia lui Alexandru Lustig, ultimul spectacol de teatru tv în care a jucat Ion Besoiu. Valeria Seciu, Ion Besoiu, Dan Aştilean, Marian Râlea, Anca Sigartău, Gelu Niţu, Ioana Anastasia Anton, Dan Rădulescu apar în distribuţia spectacolului.

18
/01
/17

Cel mai longeviv spectacol din repertoriul Teatrului Odeon, ”Gaiţele”, de Alexandru Kiriţescu, în regia Alexandru Dabija, revine, după o pauză de mai mult de un an. Cea de-a 222-a reprezentaţie va avea loc în această seară (miercuri), de la ora 19.00.

18
/01
/17

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit, astăzi, la vârsta de 85 de ani, la institutul pentru boli cardio-vasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu", din Capitală. De-a lungul bogatei sale cariere, Ion Besoiu ainterpretat zeci de roluri în pe scenă și pe platourile de filmare.

18
/01
/17

Critic (constructiv) de teatru, curator de evenimente culturale din & dimprejurul teatrului, editor, traducătoare, observator, comentator și producător de proiecte culturale ce deschid teatrul spre diferite alte forme de creativitate artistică.

18
/01
/17

Saroo are doar 5 ani când se pierde de fratele lui mai mare și ajunge într-un tren care-l duce de-a lungul Indiei, în Calcutta, la mii de kilometri depărtare de locul unde s-a născut şi de familie. Înainte de a fi adoptat de un cuplu din Australia, micuţul supravieţuieşte numeroaselor încercări şi primejdii întâlnite. Apoi, 25 de ani mai târziu, porneşte în căutarea familiei sale, încercând să reajungă acasă.

17
/01
/17

Comedia 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil ,va ajunge în 39 de oraşe şi peste 65 de ecrane din ţară, începând cu 20 ianuarie. Miercuri, 18 ianuarie, fanii regizorului sunt aşteptaţi la o proiecţie specială în avanpremieră, care va avea loc de la ora 20.00 la Grand Cinema & More Băneasa. Proiecţia va fi precedată de o sesiune de autografe cu Nae Caranfil, începând cu ora 19.30, în foaierul cinematografului.

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

17
/01
/17

La 20 de ani de la dispariția lui Ion Voicu, fiul acestuia, Mădălin Voicu va dirija Orchestra Naţională Radio într-un concert In memoriam. Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, KV 219 de Mozart.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).