Marius Panduru, directorul de imagine al filmului Aferim, la Nocturnele TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-panduru-directorul-de-imagine-al-filmului-aferim-la-nocturnele-tvr/

În această noapte, de la ora 24.00, Marina Constantinescu stă de vorbă cu operatorul şi directorul de imagine al unora dintre cele mai importante filme româneşti recente: Marius Panduru. Emisiunea poate fi urmărită pe TVR 1, TVR HD şi TVR+

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2015

O nouă ediţie Nocturne, despre oameni, imagini, lumină şi zbor înalt. Şi un nou invitat: Marius Panduru, care a acceptat să vorbescă, în exclusivitate la Nocturne, despre povestea lui, cea din spatele camerei de filmat.

„Eu când vreau să fluier, fluier”, „A fost sau n-a fost?”, „Politist adjectiv”, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, „Aferim!”, „De ce eu?” sunt filme la care Marius Panduru apare pe generic: operator şi/sau director de imagine.

Filmul nu a fost prima lui pasiune. Marele său regret este acela de a nu fi devenit pilot comercial. Întâmplarea a făcut ca Marius să „aterizeze” la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, pe care a absolvit-o în anul 2001. De atunci şi până în prezent, prin obiectivul lui au prins contur zeci de poveşti. „Şi încă mai pilotează, dar doar din plăcere”.

„La început, nu mă simteam ca peştele în apă în zona artistică…”, recunoaşte Marius Panduru. „Creatorul” de imagineMarius Panduru de azi este recunoscător pionierilor din acest domeniu şi recunoaşte valoarea şi munca enormă a acestora din vremuri mult mai grele decât cele pe care le traversăm.

„Gândindu-mă la Liviu Ciulei şi operatorii săi, am motive să mă simt complexat” – Marius Panduru

Marius Panduru a lucrat cu aproape toţi regizorii „noului val”, dar şi cu alţii, din generaţii diferite: Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Radu Jude, Nae Caranfil sunt printre cei cu care a colaborat.

A semnat imaginea pentru „Aferim!”, peliculă premiată anul acesta la Berlin cu Ursul de Argint pentru regie. Însă, de Radu Jude (regizorul „Aferim!”) îl leagă şi o prietenie adevărată, construită aproape cadru cu cadru.

Tocmai de aceea, Marius declară: „Filmul este un edificiu afectiv. Orice întâlnire cu Radu este o provocare pentru mine!”.

Foto: Marius Panduru, Nocturne – TVR

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.