Marius Panduru, directorul de imagine al filmului Aferim, la Nocturnele TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-panduru-directorul-de-imagine-al-filmului-aferim-la-nocturnele-tvr/

În această noapte, de la ora 24.00, Marina Constantinescu stă de vorbă cu operatorul şi directorul de imagine al unora dintre cele mai importante filme româneşti recente: Marius Panduru. Emisiunea poate fi urmărită pe TVR 1, TVR HD şi TVR+

Un articol de Petre Ivan|27 Martie 2015

O nouă ediţie Nocturne, despre oameni, imagini, lumină şi zbor înalt. Şi un nou invitat: Marius Panduru, care a acceptat să vorbescă, în exclusivitate la Nocturne, despre povestea lui, cea din spatele camerei de filmat.

„Eu când vreau să fluier, fluier”, „A fost sau n-a fost?”, „Politist adjectiv”, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, „Aferim!”, „De ce eu?” sunt filme la care Marius Panduru apare pe generic: operator şi/sau director de imagine.

Filmul nu a fost prima lui pasiune. Marele său regret este acela de a nu fi devenit pilot comercial. Întâmplarea a făcut ca Marius să „aterizeze” la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, pe care a absolvit-o în anul 2001. De atunci şi până în prezent, prin obiectivul lui au prins contur zeci de poveşti. „Şi încă mai pilotează, dar doar din plăcere”.

„La început, nu mă simteam ca peştele în apă în zona artistică…”, recunoaşte Marius Panduru. „Creatorul” de imagineMarius Panduru de azi este recunoscător pionierilor din acest domeniu şi recunoaşte valoarea şi munca enormă a acestora din vremuri mult mai grele decât cele pe care le traversăm.

„Gândindu-mă la Liviu Ciulei şi operatorii săi, am motive să mă simt complexat” – Marius Panduru

Marius Panduru a lucrat cu aproape toţi regizorii „noului val”, dar şi cu alţii, din generaţii diferite: Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Radu Jude, Nae Caranfil sunt printre cei cu care a colaborat.

A semnat imaginea pentru „Aferim!”, peliculă premiată anul acesta la Berlin cu Ursul de Argint pentru regie. Însă, de Radu Jude (regizorul „Aferim!”) îl leagă şi o prietenie adevărată, construită aproape cadru cu cadru.

Tocmai de aceea, Marius declară: „Filmul este un edificiu afectiv. Orice întâlnire cu Radu este o provocare pentru mine!”.

Foto: Marius Panduru, Nocturne – TVR

19
/02
/19

SĂ NU UCIZI, filmul co-regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru și inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul sanitar din România acum câțiva ani, va avea pe 1 martie premiera în cinematografele din 29 de orașe din țară.

19
/02
/19

Se joacă la Green Hours spectacolul „Această Sonia” – un one-woman show cu Letiția Vlădescu, scris și regizat de Lia Bugnar.

18
/02
/19

Unul dintre cei mai mari dirijori români, CRISTIAN MANDEAL – care se bucură de peste 45 de ani de activitate, în care a dirijat sute de concerte pe 4 continente, în 35 de ţări – și tânărul violoncelist român ȘTEFAN CAZACU (25 de ani), care cântă pe un violoncel creat în urmă cu 101 ani, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman – își dau întâlnire pe scena Sălii Radio, într-un concert extraordinar prezentat vineri, 22 februarie (19.00), alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO.

17
/02
/19

CRONICĂ DE FILM În „Marele Dictator” (1940), Chaplin îl parodia pe Hitler. Scena jocului macabru cu globul pământesc folosit ca balon a devenit cult. Un portret sarcastic al unui om diabolic care influenţează întreaga lume face şi regizorul Adam McKay în „Vice”, o satiră la adresa fostului vicepreşedinte american Dick Cheney.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

Page 1 of 77712345...102030...Last »