Marius Vlad Budoiu- noul Otello de la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-vlad-budoiu-noul-otello-de-la-festivalul-enescu/

Marius Vlad Budoiu va interpreta personajul principal în opera Otello, de Giusepe Verdi, eveniment desfăşurat în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu.

Un articol de Andrada Văsii|4 septembrie 2013

Marius Vlad Budoiu va interpreta personajul principal în opera ,,Otello”, de Giusepe Verdi, eveniment desfăşurat în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu. 

Cele două reprezentaţii vor avea loc pe 6, respectiv 9 septembrie, la Opera Naţională din Bucureşti. Anunţat iniţial în rolul lui ,,Otello”, tenorul german Peter Seiffert nu poate participa din cauza unei probleme de sănătate. Regia operei este semnată de Vera Nemirova, în timp ce la pupitru se va afla dirijoarea Keri-Lynn Wilson.

Marius Vlad Budoiu este tenorul român cu repertoriul cel mai vast şi singurul din România care a reușit cu succes să intre în repertoriul de tenor dramatic și care abordează roluri ca Otello (Otello), Samson (Samson et Dalila) sau Lohengrin (Lohengrin).

Marius Vlad Budoiu, un tenor cu roluri complexe

Tenorul Marius Vlad Budoiu marchează o premieră în colaborările muzicienilor români cu festivalurile internationale: chiar în această vară a urcat pe scena prestigiosului BBC Proms.

Onoare, iubire, putere, gelozie, ură, răzbunare sunt trăsături ale personajelor din piesele lui Shakespeare şi teme preferate în operele lui Giuseppe Verdi. Opera „Otello” a avut premiera mondială la Teatro alla Scala din Milano, în 1887, cu un succes enorm. Biletele au fost epuizate cu săptămâni înainte, iar câţiva admiratori împătimiţi s-au înhămat pe ei înşişi, în locul cailor, la trăsură, pentru a-l transporta pe Verdi.

Marius Vlad Budoiu

Scenografia spectacolului „Otello” în care joacă Marius Vlad Budoiu îi aparţine Vioricăi Petrovici, artistă care a creat decoruri şi costume pentru zeci de spectacole de operă şi balet, cel mai recent titlu fiind „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu.

Spectacolul ,,Otello” din cadrul Festivalului este un eveniment extraordinar.

Marius Vlad Budoiu-parte importantă a spectacolului „Otello”

Conform scenografei, Viorica Petrovici, costumele purtate de artiști, printre care și Marius Vlad Budoiu, sunt contemporane, cu trimiteri spre diferite zone geografice. Aceasta nu a dorit să creeze o lume artificială, ci o lume care există şi trăieşte şi astăzi.

 

La pupitrul orchestrei va fi dirijoarea de origine canadiana Keri-Lynn Wilson, una dintre cele mai proeminente figuri feminine ale muzicii clasice contempoare. Născută în Canada, Kery-Lynn Wilson a beneficiat de o bursă Bruno Walter și este dublă licențiată a prestigioasei Julliard School din New York.

A debutat pe scena Carnegie Hall la vârsta de doar 21 de ani. În perioada studenției, a fost asistenta lui Claudio Abbado la celebrul Festival de la Salzburg și a primit o bursă din partea Tanglewood Music Center. Astăzi, Keri-Lynn Wilson este invitată să dirijeze orchestre de renume internațional.

Foto credit: Festivalul George Enescu, Opera Națională București

 

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.